Photo #2
Η δημοσκόπηση μάλιστα καταδεικνύει το πόσο διχασμένοι είναι οι Ρεπουμπλικανοί ως προς το Tea Party, αφού μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν το κίνημα, το 75% έχει θετική γνώμη γι’ αυτό. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που δεν στηρίζουν το κίνημα, το 64% έχει αρνητική γνώμη γι’ αυτό.
Γενικότερα, το ποσοστό αποδοχής του ομοσπονδιακού Κογκρέσου είναι μόλις στο 12% στην εν λόγω έρευνα, με το 85% να διαφωνεί με τον τρόπο που αυτό ασκεί τα καθήκοντά του (το 70% μάλιστα έντονα).
Το ποσοστό αυτό (το 85%) αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αρνητική γνώμη που έχει αποτυπωθεί για το Κογκρέσο σχεδόν τα τελευταία 25 χρόνια στις δημοσκοπήσεις που διενεργεί η «Washington Post» από κοινού με το «ABC». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει μέρος των λειτουργιών της, το 1996, το ποσοστό αποδοχής του ομοσπονδιακού Κογκρέσου ήταν στο 31%.
Από άλλα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών πολιτών είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα δουλεύει. Οι τέσσερις στους δέκα μάλιστα δήλωσαν ότι είναι πολύ απογοητευμένοι. Αυτό το επίπεδο απογοήτευσης είναι μόλις λίγες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2011, όταν η χώρα είχε φτάσει και πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας με αφορμή τις διαφωνίες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γύρω από την άρση του ορίου δανεισμού.
Το ποσοστό όσων εξέφρασαν την οργή τους για τον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δουλεύει είναι κοντά στο 80%. Οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να είναι περισσότεροι οργισμένοι σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, και οι Ρεπουμπλικανοί του Tea Party είναι περισσότερο από όλους, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης.
Ενα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι σχεδόν οι εννέα στους δέκα Αμερικανούς απάντησαν ότι θεωρούν το πρόσφατο «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως σημάδι της γενικότερης δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην Ουάσιγκτον.
Από την ίδια εξάλλου έρευνα προκύπτει ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη στάση των μελών του Tea Party στην πρόσφατη δημοσιονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του οποίου τα ποσοστά δημοτικότητας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, περί τα δύο τρίτα των Αμερικανών πολιτών, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 63%, έχουν αρνητική γνώμη για το κόμμα, έναντι 32% θετικών γνωμών.
Ωστόσο, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει αλώβητο από την κρίση. Οι έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις και οι αρνητικές γνώμες για το κόμμα έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 49%.
Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επιρρίπτουν την ευθύνη για την κρίση στους Ρεπουμπλικανούς (53%), το 29% στον Ομπάμα και το 15% τόσο στους Ρεπουμπλικανούς, όσο και στους Δημοκρατικούς.
Υπενθυμίζεται ότι το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, που οδήγησε στη μερική παράλυση της κυβέρνησης για 16 ημέρες, ήταν ο νέος νόμος για την Υγεία, πιο γνωστός ως «Obamacare».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση στην Ουάσιγκτον ως «μεγάλο πλήγμα» στην αμερικανική Οικονομία.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «NBC», ο κ. Λιου είπε πως η Οικονομία παρά την κρίση των 16 ημερών είναι ανθεκτική και θα καταφέρει να ανακάμψει ενώ πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι από το κλείσιμο υπήρξαν απώλειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι το βράδυ της Τετάρτης βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου στη συνέντευξή του.
Πηγή: Ε.Κ., Washington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου