Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Oι 24 ώρες που έβαλαν φωτιά σε Ουάσιγκτον - Αθήνα

Oι 24 ώρες που έβαλαν φωτιά σε Ουάσιγκτον - Αθήνα

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2013

ΣΥΝΑΡΓΕΜΟΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Οι 24 ώρες που συγκλόνισαν την κυβέρνηση και δοκίμασαν ακόμη και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του θρίλερ που εκτυλίχθηκε, την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την ποινική δίωξη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, του υπουργού Δικαιοσύνης που είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες και του υπουργού Δημόσιας Τάξης που ήταν στην Αθήνα, πήραν ξαφνικά «φωτιά», καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής θα κατέρρεε, υπό το βάρος της απόφασης για μη προφυλάκιση των κ.κ. Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου.
Ολα ξεκίνησαν γύρω στις τέσσερις και μισή, ξημερώματα Τετάρτης (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών), όταν χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Μπούρας, ο οποίος τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μαζί με τον κ. Μπούρα, ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, ο οποίος περίμενε τις εντολές του κ. Σαμαρά για το πώς θα διαχειριζόταν εκείνη την ώρα η κυβέρνηση μια διαφαινόμενη κρίση.

Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χ. Αθανασίου αντίστοιχα, ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χ. Αθανασίου αντίστοιχα, ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη (δυσάρεστη) έκπληξή του για την είδηση, γεγονός που παραδέχθηκε άλλωστε λίγα 24ωρα αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκλεισε το τηλέφωνο και αφού ειδοποίησε τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, που ήταν μαζί του στο ταξίδι στις ΗΠΑ, επικοινώνησε από το κινητό του τηλέφωνο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια. Του ζητά πλήρη ενημέρωση και λεπτομέρειες για την όλη εξέλιξη.

ΑπογοήτευσηΟ κ. Δένδιας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη μη προφυλάκιση των τριών πρώτων -έως εκείνη τη στιγμή- κατηγορουμένων βουλευτών και του επισημαίνει πως η ΕΛ.ΑΣ είχε κάνει το καθήκον της σε ό,τι αφορά την προσκόμιση στοιχείων. «Εάν ήθελαν περισσότερο χρόνο οι δικαστικές αρχές, ας μας το έλεγαν», φέρεται να συμπληρώνει. Εκείνη τη στιγμή ήταν σαφές ότι και οι δύο άνδρες ήταν οργισμένοι. Ο πρωθυπουργός αναζητά κατόπιν τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ηταν μία ακόμη δύσκολη επικοινωνία καθώς -όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ- ο κ. Αθανασίου ήταν εκείνος που -λόγω και των δικών του νομικών γνώσεων- είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό λίγο πριν από την αναχώρηση του τελευταίου για τις ΗΠΑ το προηγούμενο Σάββατο ότι η υπόθεση ήταν πλήρως «δεμένη». Ο πρωθυπουργός δύσκολα μπορούσε να κρύψει την οργή και την απογοήτευσή του, καθώς εκτίμησε ότι η μη προφυλάκιση των τριών έστελνε εκείνη την ώρα ένα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία.
Αναγνώρισε ότι η μη προφυλάκιση δεν σημαίνει αθώωση, αλλά ένιωσε ότι ο ίδιος είχε εκτεθεί, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα σε ομιλία του στο «Peterson Institute for International Economics» τόνιζε ότι η κυβέρνησή του «συντρίβει τον εξτρεμισμό» και ότι «η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στη φυλακή».
Καλεί τους κ.κ. Λαζαρίδη, Μουρούτη και Παπασταύρου και στη σύσκεψη που ακολούθησε κυριάρχησε το θέμα της διαχείρισης (επικοινωνιακά και πολιτικά) μιας κρίσης που εκείνη την ώρα φαινόταν ότι θα μπορούσε να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Ο πρωθυπουργός, έχοντας υπ' όψη του ότι την επομένη θα ακολουθούσε η απολογία του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Παππά, επιλέγει μια τακτική υπεράσπισης του θεσμού της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και περιμένει τις εξελίξεις. Ούτως ή άλλως, γνωρίζει ότι η εξέλιξη με τον επικεφαλής της οργάνωσης θα ήταν εκείνη που τελικά θα επισκίαζε τα πάντα. Επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον κ. Β. Βενιζέλο, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και συμφωνούν ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση της υπόθεσης και πως και οι δύο θα έπρεπε να επιμένουν ότι δεν νοείται ούτε παρέμβαση και πολύ δε περισσότερο σχόλιο επί μίας δικαστικής απόφασης.

Χαμηλοί τόνοιΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνιστά χαμηλούς τόνους, κάτι με το οποίο συμφωνεί απόλυτα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σημειώνει ότι θα πρέπει και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να αποφύγουν σχόλια που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.
Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί αμέσως μετά με τον κ. Δ. Σταμάτη και τον κ. Σ. Κεδίκογλου και τους ανακοινώνει τα όσα συμφωνήθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δίνει εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την έκδοση μιας λακωνικής - προσεκτικής ανακοίνωσης, η οποία θα έδινε και τη «γραμμή» στα στελέχη του κόμματος. Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα η ανακοίνωση εκδίδεται.
«Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στον ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές. Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», αναφέρει, λίγο πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Κεδίκογλου.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν παράλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, μεταξύ του υπουργού Επικρατείας κ. Σταμάτη και του κ. Βενιζέλου και του κ. Κεδίκογλου με τον κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, προκειμένου να συντονίσουν τις επικοινωνιακές τους προσπάθειες και να αποφύγουν το λάθος.
Ο κ. Σταμάτης πληροφορείται ότι στη Βουλή υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που αρχίζουν να μιλούν για φιάσκο και να επιρρίπτουν ευθύνες στους δύο υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα. Παρεμβαίνει και ζητεί από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Μπούρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Βορίδη να «μαζέψουν» τις αντιδράσεις αυτές, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία και υπομονή.
Εκείνη την ώρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο κ. Δένδιας θεωρούσε εαυτόν εκτεθειμένο και, σύμφωνα με βουλευτές που του μίλησαν, επαναλάμβανε πως «εάν η Δικαιοσύνη ήθελε περισσότερο χρόνο προκειμένου να ?δέσει? τις κατηγορίες θα έπρεπε να το είχε ζητήσει».
«Ουδείς πίεσε για επιτάχυνση των διαδικασιών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους», σημείωνε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Μια ημέρα μετά, αυτή ακριβώς την τοποθέτηση την έκανε και δημόσια, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. «Αν είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία»- σημείωσε- «οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο και θα έφερναν εις πέρας την εντολή που τους ανατέθηκε με την ίδια επιμέλεια και με τον ίδιο επαγγελματισμό που έχουν επιδείξει από πλευράς τους μέχρι σήμερα».

Στο ύψος των περιστάσεων«Ο,τι έγινε και ό,τι θα επακολουθήσει είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Εύχομαι και ελπίζω να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όλοι οι θεσμικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διερεύνηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Βρισκόμαστε στην αρχή», προσέθεσε, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον κ. ίδιο τον κ. Χαρ. Αθανασίου.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Σταμάτη για το κλίμα που επικρατεί, επικοινώνησε για μία ακόμη φορά με τον κ. Κεδίκογλου και του έδωσε εντολή να καλύψει πολιτικά και τους δύο υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε σειρά δημοσίων παρεμβάσεων που έκανε τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί απαιτήσεων, συστήνοντας (και πάλι) υπομονή και ψυχραιμία.
Τελικά, η «γραμμή» αυτή φαίνεται ότι «βγήκε» στον κ. Σαμαρά, καθώς 24 ώρες μετά την απόφαση για μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανακοινώθηκε η απόφαση για τον κ. Μιχαλολιάκο. Η ανακούφιση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά, όταν ενημερώθηκε από τον κ. Ν. Δένδια για την απόφαση περί προφυλάκισης του αρχηγού της οργάνωσης.
«Σε ευχαριστώ Νίκο», ακούστηκε να λέει στο τηλέφωνο και έσπευσε να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους με τους οποίους εκείνη την ώρα συνέτρωγε σε εστιατόριο της Ουάσιγκτον την είδηση. Η ισορροπία είχε επιστρέψει στην κυβέρνηση...
Τι είπαν οι 3 άνδρες

Η μυστική συνάντηση στην ταβέρνα του «Βασίλη»
Πριν ακριβώς από 15 ημέρες, σε μια ταβέρνα στην Κηφισιά, χαράχθηκε η τακτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Στις δύο το μεσημέρι της προπερασμένης Κυριακής, στην ταβέρνα «Βασίλης» που αποτελεί στέκι του πρωθυπουργού, συναντήθηκαν οι κ.κ. Σαμαράς, Δένδιας και Αθανασίου, προκειμένου να κάνουν μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ακαριαία το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο κ. Δένδιας πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «Νίκο, κάνε αυτό που νομίζεις σωστό και μην ακούσεις κανέναν», φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι τον στηρίζει απόλυτα απέναντι στις πιέσεις που -μετά βεβαιότητας- θα του ασκούνταν από βουλευτές ή ακόμη και υπουργούς για τα πρόσωπα που θα καρατομούσε.
Στην ίδια συνάντηση - γεύμα, ο κ. Αθανασίου φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό (για πρώτη φορά) ότι η υπόθεση θα «δεθεί» και πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλούσε εκείνη την ώρα ως νομικός και με βάση τα πρώτα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.
Οι άλλες παρέες στη δημοφιλή ταβέρνα των βορείων προαστίων, έβλεπαν τον πρωθυπουργό και τους δύο υπουργούς να συζητούν χαμηλόφωνα, αλλά είναι βέβαιον ότι κανενός το μυαλό δεν πήγε ότι εκείνη την ώρα χαρασσόταν μια πολιτική απέναντι σε ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει σχέση με την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε την αστική του ευγένεια, χαμογελώντας σε όσους τον χαιρετούσαν και δεν έδειξε ούτε μία στιγμή αγχωμένος ή προβληματισμένος. Προφανώς είχε λάβει τη στρατηγική απόφαση της μετωπικής σύγκρουσης με τη Χρυσή Αυγή και αυτό που αναζητούσε πλέον ήταν οι τακτικές κινήσεις. Η συζήτηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από δυο ώρες και γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν, έχοντας πλέον ξεκάθαρη την εικόνα στο μυαλό τους. Είκοσι τέσσερις ώρες έπειτα από αυτό το γεύμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωνε τις σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ....
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου