Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η Μέρκελ αρνήθηκε στον Ομπάμα ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

H καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, απέρριψε πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας, όπως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, όταν εκείνος τής το ζήτησε τον Μάιο του 2012, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα «NYT».
Ο ανταποκριτής της «ΝΥΤ» στην Ουάσιγκτον, Μαρκ Λάντλερ, που υπέγραφε το σχετικό χθεσινό δημοσίευμα, χρησιμοποιεί μάλιστα τις λέξεις «rebuffed» (αρνήθηκε κάθετα) για την κ. Μέρκελ και «entreaties» (παρακλήσεις) για τον κ. Ομπάμα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην 38η συνάντηση της Συνόδου Κορυφής της G8 που έγινε στις 18 και 19 Μαΐου του 2012 στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Οπως επισημαίνει:
«Οταν οι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες έφυγαν από την G8, πέρυσι ο κ. Ομπάμα προσκάλεσε την κ. Μέρκελ να μείνει για μία συζήτηση, σχετικά με την αυξανόμενη πίεση στη Γερμανία -όχι λίγη και από εκείνον- να βοηθήσει την Ελλάδα με αμερικανικού τύπου διάσωση και ένα πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης (σ.σ. κάτι σαν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, όπως πρότειναν τότε αρκετοί οικονομολόγοι).
«Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε κάθετα τις παρακλήσεις του κ. Ομπάμα να κάνει περισσότερα για να διασώσει την Ελλάδα. Αυτό, λέει λιγότερα για την ποιότητα της σχέσης τους, από ό,τι για τους πολιτικούς της υπολογισμούς: είχε να σκεφτεί την επανεκλογή της, με το γερμανικό κοινό να είναι βαθιά εχθρικό στην ιδέα πως θα έπρεπε να πληρώσει για την οικονομική τρέλα των Ελλήνων».
Πρόκειται για την περίοδο, που η ελληνική Οικονομία βρισκόταν στο επίκεντρο σε κάθε σχεδόν συνάντηση διεθνών ηγετών, καθώς επικρατούσε, πέρα από την οικονομική και πολιτική αστάθεια στη χώρα, μετά τις εκλογές της 7ης Μαΐου, οπότε δεν προέκυψε κυβέρνηση.
Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ξεπερνούσαν το 30%, το Χρηματιστήριο «βυθιζόταν» και ΜΜΕ ανά τον Κόσμο, μεταξύ των οποίων η «Wall Street Journal», η «Financial Times» και το «Spiegel», ανέλυαν την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός ευρώ.
Τo ενδεχόμενο εξόδου εξάλλου ήταν υψηλό, όπως και το 2010, όταν ένα τηλεφώνημα από τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο «Spiegel» μόλις φέτος τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγειρε την πλάστιγγα προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2012, όπως είχε επισημάνει τότε ο «Ε.Κ.», η κοινή δήλωση της G8 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ θα σέβεται τις δεσμεύσεις της».
Το «Reuters» υπογράμμιζε πως ήταν μάλλον παράξενο, που η συνήθως ήπια ανακοίνωση της G8, επικαλούνταν χωριστά μία μικρή χώρα, αλλά οι παγκόσμιοι ηγέτες αγωνιούσαν να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών.
Εξάλλου -έγραφε ο «Ε.Κ.»- ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έθεσε την Ελλάδα, στο επίκεντρο και των κατ’ ιδίαν συζητήσεων που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
7:23 PM

Ο κ. Ομπάμα, δήλωσε μάλιστα τότε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Ερωτηθείς δε για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα που ανησυχούσε τους επενδυτές, είπε: «Προφανώς ο καθένας ενδιαφέρεται έντονα να επιλυθεί το ζήτημα. Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις τι θα συμβεί αν η Ελλάδα επιλέξει να αποχωρήσει επειδή έχουν εκλογές και γίνεται μία σημαντική συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Οι μετέχοντες στη G8 κατέδειξαν την επιθυμία τους να δουν την Ελλάδα να μένει στην ευρωζώνη, με τρόπο συνεπή ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, μία δημοκρατία, να εξετάσει ποιες είναι οι επιλογές σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία».
Πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνουμε ποιο είναι το διακύβευμα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις είναι πιο διστακτικές να επενδύσουν αν βλέπουν αρκετή αβεβαιότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού».
Το δημοσίευμα της «ΝΥΤ»
Ο κ. Λάντλερ, σκιαγραφούσε τις σχέσεις των δύο ηγετών τα τελευταία χρόνια, αλλά και το πώς αναμένεται να διαμορφωθούν μετά τις πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις. Επεσήμανε πως το όλο ζήτημα έχει να κάνει με μία «βαθιά προσωπική ιστορία» μεταξύ Ομπάμα και Μέρκελ.
Οπως έγραψε: Για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έκανε ελάχιστους στενούς φίλους ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες, η παράπλευρη ζημιά στη σχέση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο θα είναι επώδυνη.
Λαμβάνοντας υπόψη την πειθαρχία και των δύο, δεν είναι πιθανό να «ξεσπάσουν». Η κ. Μέρκελ, δήλωσε όμως ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι απλά απαράδεκτη», κάτι που δείχνει ότι υπήρξε ένα ρήγμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.
Μία μόνιμη «ψύχρα» θα δημιουργούσε πρόβλημα στον κ. Ομπάμα, για τον οποίο η κ. Μέρκελ είχε γίνει κατά κάποιο τρόπο η καλύτερη φίλη στην Ευρώπη. Δεν είναι πάντως μία σχέση με επιδοκιμασίες και εγκαρδιότητες.
Οταν μιλάνε στο τηλέφωνο, λένε βοηθοί τους, έχουν σύντομες συζητήσεις. Ο διάλογος γίνεται στα Αγγλικά και με πραγματιστική προσέγγιση, κάτι που είναι φυσικό για έναν πρώην καθηγητή Νομικής και μία Φυσικό.
Η σχέση τους είχε «ψυχράνει» πριν από τις τρέχουσες αποκαλύψεις, για θέματα όπως η Συρία και η διάσωση του ευρώ. Μόλις την Τετάρτη έκθεση του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέκρινε την οικονομική πολιτική της Γερμανίας.
«Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έρχονται στο τέλος μίας μακράς περιόδου τριβών μικρής κλίμακας», δήλωσε ο Τζον Σ. Κόρνμπλουμ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία.
«Η Μέρκελ βρίσκεται σε τρομερή αμηχανία και αναρωτιέται, όπως οι περισσότεροι από εμάς, αν κάνει κάποιος κουμάντο στην Ουάσιγκτον», πρόσθεσε.
Μπορεί κανείς να φανταστεί την «πολική θερμοκρασία» του τηλεφωνήματος προς τον κ. Ομπάμα, στις 23 Οκτωβρίου, από την κ. Μέρκελ, όταν έμαθε τα νέα από το «Spiegel» για την ΝSA.
«Δεν ήταν εύκολο», σχολίασε στενός συνεργάτης του κ. Ομπάμα.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι η ταύτιση του κ. Ομπάμα με την κ. Μέρκελ έχει υπάρξει εξαιρετική (special).
Οι δύο ηγέτες, επιπρόσθετα με την αναλυτική τους προσέγγιση, είναι και οι δύο «εκ των έξω» στις χώρες τους: Ενας Αφροαμερικανός από την Χαβάη και μία γυναίκα που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ήρθε στην εξουσία μέσα από ένα συντηρητικό κόμμα...
Εναν χρόνο πριν (σ.σ. στην G8 στο Καμπ Ντέιβιντ) ο κ. Ομπάμα τίμησε την Καγκελάριο με το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Σε επίσημο δείπνο στον Κήπο των Ρόδων, η κ. Μέρκελ άκουσε τον Τζέιμς Τέιλορ να της τραγουδά το «You’ve Got a Friend» (Απέκτησες ένα φίλο).
Παρόλα αυτά, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε κάθετα τις παρακλήσεις του κ. Ομπάμα...
Η κ. Μέρκελ, όπως κατάλαβε ο κ. Ομπάμα, είναι πάνω απ’ όλα πραγματίστρια, δάσκαλος στην τακτική... Ακριβώς όπως δεν υποχώρησε στην αμερικανική πίεση κατά την ευρωπαϊκή κρίση, δεν πρόκειται να επιτρέψει προσωπικές στεναχώριες να παρεμποδίσουν σχέδια, που θεωρεί υψηλή προτεραιότητα.
Οπως η συμφωνία διατλαντικού εμπορίου και η επενδυτική συνεργασία. Για την ώρα όμως η σχέση του κ. Ομπάμα με την κ. Μέρκελ ίσως να περιοριστεί σε τυπικές επαφές κατά τη διάρκεια επίσημων συναντήσεων. Οι μέρες του «You’ve Got a Friend» στον Κήπο των Ρόδων, μοιάζουν πολύ καιρό πριν.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου