Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Δημιουργήθηκε το πιο αδιάβροχο υλικό στον κόσμο

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2013

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν το πιο αδιάβροχο υλικό στον κόσμο, αντλώντας έμπνευση από τα φύλλα του φυτού τροπαίουλου και τα φτερά της πεταλούδας.
Η νέα υπερ-υδροφοβική επιφάνεια μπορεί να διατηρεί στεγνά τα ρούχα ή να εμποδίζει τη συσσώρευση πάγου στα φτερά των αεροπλάνων.
Οι μηχανολόγοι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με επικεφαλής τον καθηγητή Kripa Varanasi, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμα και τα φύλλα λωτού, που είναι γνωστά για την εξαιρετική αδιαβροχότητά τους στη φύση, ενώ παρόμοιες ιδιότητες εμφανίζουν τα φτερά της πεταλούδας Morpho και τα φύλλα του φυτού τροπαίουλου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσο πιο γρήγορα αναπηδά το νερό πάνω σε μία επιφάνεια, τόσο πιο στεγνή μένει αυτή. Ακολουθώντας αυτή την αρχή, κινηματογράφησαν διάφορες αδιάβροχες επιφάνειας την ώρα που έπεφτε πάνω τους νερό και μέτρησαν πόση ώρα διαρκούσε τη επαφή τους με το νερό. Στη συνέχεια, δημιουργήσουν επιφάνειες με διαφορετική υφή, χάρη σε μικρά «σαμαράκια» (ύψους 0,1 χιλιοστών του μέτρου) πάνω σε μια επιφάνεια πυριτίου, γεγονός που επέτρεψε στο νερό να γλιστράει και να απωθείται με ρυθμό κατά 40% ταχύτερο σε σχέση με ένα φύλλο λωτού. Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό αναπήδησε από τις συγκεκριμένες επιφάνειες πριν προλάβει να παγώσει.

Όπως είπε ο Varanasi, «τα περισσότερα υπερ-υδροφοβικά υλικά είναι εύθραυστα πολυμερή, που δεν αντέχουν στη διάβρωση και στις υψηλές θερμοκρασίες. Όμως με τη νέα μέθοδο, αν συνδυαστούν με ισχυρότερα υλικά, όπως μέταλλα και κεραμικά, θα μπορούν να ξεπεράσουν την πρόκληση της αντοχής».
Τα «σαμαράκια» πάνω στα υλικά μπορούν να δημιουργηθούν με τα συνήθη βιομηχανικά εργαλεία επεξεργασίας, συνεπώς η όλη διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανικό επίπεδο.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα καταφέρουν να αυξήσουν κι άλλο την αδιαβροχότητα των υλικών τους, δημιουργώντας διασταυρούμενα «σαμαράκια».
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου