Θετικές δηλώσεις από την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά χωρίς καμιά ουσία Σαμαράς: "Η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ"
Το πρωί ο Γερμανικός Τύπος κατακεραύνωνε τον Σαμαρά:
"Ηρθε να πάρει κάποιο φιλοδώρημα"
Παράλληλα η κ.Μερκελ αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς ορισμένες καίριες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «Σε ότι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014».
Για το, δε, θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα» και ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την κα Μέρκελ «Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία».
Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο «για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.
Ωστόσο επεσήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι και άλλα που πρέπει να γίνουν, Πέραν τις δημοσιονομικές βελτιώσεις, διορθώνουμε και διαρθρωτικές ανισορροπίες που υπήρχαν στην Ελλάδα.
Κεραυνοί από τον Γερμανικό Τύπο
Η εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Spiegel είχαν ρεπορτάζ ιδιαίτερα καυστικά για τον Ελληνα πρωθυπουργό και το ταξίδι του στο Βερολίνο. Η Handelsblatt ανέφερε «δεν πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα». Μάλιστα όπως αναφέρει το άρθρο η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την Τρόικα» και για τον λόγο αυτόν «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναζητά στήριξη στο Βερολίνο». «Το κλίμα των συνομιλιών με την Τρόικα χαρακτηρίζεται στο μεταξύ από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση», αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τα σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών.
Μάλιστα ο αρθρογράφος προχωράει και ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει πως οι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στην Merkel την Παρασκευή».
Στην συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επισημαίνει (με το γνωστό καυστικό του ύφος) πως «μετά από τόσα σκληρά χρόνια, η Ελλάδα εκπλήσσει με την σταθερή οικονομία της και τώρα ελπίζει σε φιλοδώρημα».
Σε δημοσίευμα του, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα του παράσχουν περισσότερο βοήθεια στην απομείωση του χρέους και υποστηρίζει πως «ο Σαμαράς θέλει να μιλήσει στην Ανγκέλα Μέρκελ για την κατοχύρωση της ελάφρυνσης του χρέους» και σημειώνει πως «η κυβέρνηση των Αθηνών, ελπίζει σε μικρότερο επιτόκιο και επιμήκυνση της αποπληρωμής».
Τέλος, το Spiegel υπογραμμίζει πως ο «Σαμαράς έρχεται αυτή την φορά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο Βερολίνο», λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού κράτους, είναι «η δυσλειτουργία της φορολογικής πολιτικής».
Πηγή: Η Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου