Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ενα ιστορικό ραντεβού: ο «κομήτης του αιώνα» συναντά τον Ηλιο

Ενα ιστορικό ραντεβού: ο «κομήτης του αιώνα» συναντά τον Ηλιο
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2014

Ο ISON σε εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στις 23 Απριλίου. Σκόνη και αέρια διακρίνονται να εκτινάσσονται λόγο της ηλιακής ακτινοβολίας
Τους τελευταίους μήνες τα μάτια των αστρονόμων παραμένουν στραμμένα σε μια... βρώμικη χιονόμπαλα που ήρθε από τις παρυφές του Ηλιακου Συστήματος και ετοιμάζεται τώρα για ένα καυτό ραντεβού με τον Ηλιο.
Η ώρα της κρίσης θα έρθει την προσεχή Πέμπτη, οπότε ο κομήτης ISON είτε θα διαλυθεί είτε θα μετατραπεί σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα.
Ο ISON πιστεύεται ότι προέρχεται από το Νέφος του Oορτ, ένα υποθετικό σύννεφο από εκατομμύρια κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ενός έτους από τον Hλιο. Για άγνωστο λόγο, ο κομήτης εκτινάχθηκε από το σύννεφο του Oορτ και πήρε πορεία προς την καρδιά του Ηλιακού Συστήματος.
Ο κομήτης ετοιμάζεται τώρα να περάσει πίσω από τον Hλιο, και οι αστρονόμοι αγωνιούν να μάθουν αν θα επανεμφανιστεί στην άλλη πλευρά για το ταξίδι της επιστροφής.
Γύρω στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου, ο κομήτης θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ηλιο, περίπου 1,175 εκατομμύρια χιλιόμετρα, οπότε θα εκτεθεί σε θερμοκρασίες έως και 4.900 βαθμών Κελσίου.
Η θερμότητα θα μπορούσε να λιώσει εντελώς τον πυρήνα του κομήτη, ο οποίος έχει διάμετρο 1,6 χιλιομέτρων και αποτελείται κυρίως από πάγους νερού, αμμωνίας και άλλων υλικών. Ακόμα όμως κι αν επιζήσει στο ψήσιμο, ο πυρήνας ίσως διαλυθεί από τις ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις που θα δεχθεί από το βαρυτικό πεδίο του Ηλιου.
Αν όμως ο κομήτης βγει αλώβητος από την περιπέτεια, δεν αποκλείεται να ανακηρυχθεί πράγματι «κομήτης του αιώνα» όπως ελπίζουν οι αστρονόμοι: Καθώς θα απομακρύνεται, η ηλιακή ακτινοβολία θα συνεχίσει να εξαχνώνει τους πάγους και θα δώσει έτσι τεράστιες διαστάσεις στην κόμη, ή ουρά, του ISON.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο κομήτης θα είναι ορατός σχεδόν όλο το Δεκέμβριο ακόμα και με γυμνό μάτι.
«Δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες ενός ωραιότατου κμήτη με μακριά ουρά, τον οποίο θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή εκατομμύρια άνθρωποι» σχολιάζει ο Αλαν ΜακΡόμπερτ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Sky & Telescope, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις εξελίξεις για τον ISON σε αυτή τη σελίδα.
Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ο ISON ήταν ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι στο νοτιοανατολικό ουρανό λίγη ώρα πριν από το ξημέρωμα. Πλέον όμως βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε έχει εξαφανιστεί μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη.
Τη χιονόμπαλα παρακολουθούν τώρα τα μάτια της NASA - μεταξύ άλλων τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer, Chandra και Swift, το ηλιακό παρατηρητήριο SOHO, ο δορυφόρος MRO στον Αρη και τα δίδυμα σκάφη STEREO.
Οπως ανακοίνωσε η NASΑ, η αποστολή STEREO απαθανάτισε τον κομήτη στις 21 Νοεμβρίου, και μάλιστα στο ίδιο πλάνο με τον διαφορετικό κομήτη Encke, και επιβεβαίωσε ότι δεν είχε ακόμα θρυμματιστεί. Στις εικόνες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία διακρίνεται μάλιστα η ουρά του κομήτη Encke να κυματίζει λόγω του ηλιακού ανέμου, ενός συνεχούς ρεύματος φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.
Ο ISON πήρε το όνομά του από το International Scientific Optical Network, μια ομάδα τηλεχειριζόμενων τηλεσκοπίων με τα οποία ανακάλυψαν τον κομήτη το 2012 δύο Ρώσοι αστρονόμοι.
Η επίσημη ονομασία του κομήτη είναι πάντως C/2012 S1 (ISON).
Το «C» στην αρχή του επίσημου ονόματος σημαίνει ότι, ακόμα κι αν επιζήσει, ο κομήτης δεν αναμένεται να εμφανιστεί ξανά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου