Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μετεωρίτης έπεσε μεταξύ Ηλείας και Ζακύνθου

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2013

meteoritis1Φαινόμενο που έγινε αντιληπτό από κατοίκους στο νομό και την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου

Δεκάδες μαρτυρίες ανά την Ελλάδα, κάνουν λόγο από το βράδυ της Τετάρτης για την έλευση μετεωρίτη ή ενός άγνωστου φωτεινού ουράνιου σώματος, από τα βορειοανατολικά της Ελλάδας προς τα νοτιοδυτικά και την περιοχή του Ιονίου.

Αναφορές κατοίκων που αντιλήφθηκαν το ουράνιο σώμα με την πύρινη ουρά, υπήρξαν από την Καβάλα, τα Γιάννενα, την Αττική, την Κόρινθο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ηλεία.
Χρονικά τοποθετείται το φαινόμενο περί τις 21.20 με 21.30, ενώ κυρίως από τις μαρτυρίες των κατοίκων σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά γίνεται λόγος για πτώση του μετεωρίτη στην περιοχή του Ιονίου και σε σημείο ανάμεσα στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο.
Στην Ηλεία υπήρξαν αναφορές πως το ουράνιο σώμα έγινε αντιληπτό σε Λεχαινά, Κυλλήνη, Κάστρο, Αμαλιάδα, Πύργο, Κρέστενα και Μακρίσια. Κάτοικοι στην Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, ανέφεραν ακόμα πως κατά την πτώση του μετεωρίτη ακούστηκε ένας δυνατός κρότος που συνοδεύτηκε από μικρής έντασης δόνηση.
Το ουράνιο σώμα είχε έντονο μπλε χρώμα και αναφορές κάνουν λόγο πως έσπασε σε δύο κομμάτια πριν τη συντριβή του.
Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει δόνηση έντασης 1,7 R στις 21,20 στο χώρο μεταξύ της Ζακύνθου και της Ηλείας και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώση του μετεωρίτη στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δρ Φυσικής  Γιάννη Κοπανά στο Imerazante.gr, ενδεχομένως  πρόκειται για τμήματα ενός μετεωρίτη, που βρίσκεται σε κίνηση. Το ίδιο εκτιμά και ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιας και τέτοια φαινόμενα είναι συνήθη όταν μετεωρίτης  διαγράφει τροχιά εισόδου στην ατμόσφαιρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φυσικός – Αστρονόμος Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως πιθανότατα πρόκειται για πτώση μετέωρων (μάζες σκόνης).

Νεότερη ενημέρωση 14:04
«Πέτρες πέφτουν συνεχώς από τον ουρανό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών Πάνος Πάτσης. Όπως είπε, αυτό που συνέβη στο Ιόνιο, «δεν είναι κάτι ασύνηθες» και, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιον μικρό μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη -και στην Ελλάδα- απλώς συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε σε άλλες απομονωμένες περιοχές (πχ ορεινές).
Για να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, όπως ανέφερε, θα έπρεπε ο βράχος από τον ουρανό να είχε διάμετρο τουλάχιστον μερικές δεκάδες μέτρα, πράγμα πολύ πιο σπάνιο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, όταν ένας μικρός αστεροειδής περίπου 19 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.
Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, εξίσου καθησυχαστικός, επισήμανε πως «κάθε μέρα πέφτουν στη Γη πάνω από 100 τόνοι μετεώρων» και προφανώς αυτό που έγινε αντιληπτό χθες βράδυ στην Ελλάδα, ήταν ένα από αυτά. Εκτίμησε ότι το μέγεθός του δεν θα ήταν μεγαλύτερο από το κεφάλι ενός ανθρώπου και ότι δεν θα ζύγιζε πάνω από δυόμισι κιλά.
Τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο κ. Πάτσης, απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα η πτώση να σχετιζόταν με θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, ο οποίος απόψε θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Επίσης, όπως είπαν, είναι μικρή η πιθανότητα να επρόκειτο για μετέωρο από τους διάττοντες Λεοντίδες, η «βροχή» των οποίων είχε κορυφωθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Video

Πηγή: ilialive, inkefalonia, patrasevents, imerazante

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου