Παρά το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος καταδεικνύουν πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε όχι μόνο εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ακόμα και ηγέτες κρατών φιλικών προς την Ουάσιγκτον, η ηγεσία της Υπηρεσίας δείχνει να υπεραμύνεται σθεναρά των πρακτικών της, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «New York Times».
Ο Τζέιμς Κλάπερ, ο διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Αντικατασκοπίας ακόμα και κατά την κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε να θεωρεί υποκριτική τη στάση πολλών κρατών που τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτύρονται για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις, από τη στιγμή που και εκείνα κάνουν το ίδιο.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, πάντως, ο ίδιος ο Κλάπερ παραδέχθηκε ότι η έκταση των παρακολουθήσεων που πραγματοποιεί η NSA είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη έναντι των υπολοίπων άλλων χωρών, με εξαίρεση την Κίνα και τη Ρωσία, χάρη στους 35.000 υπαλλήλους που διαθέτει και τα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια του προϋπολογισμού της.
Από την ημέρα που άρχισαν να δημοσιεύονται στον Τύπο τα έγγραφα που αφαίρεσε από την NSA ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τον περασμένο Ιούνιο, έχει ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, γύρω από την αποστολή της Υπηρεσίας που ιδρύθηκε το 1952. Πολύς λόγος γίνεται για το αν η NSA παραβιάζει την ιδιωτικότητα των Αμερικανών πολιτών, ένα θέμα που αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας από το Κογκρέσο, αλλά και από δύο επιτροπές.
Αν η ιδιωτικότητα στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, τότε πότε το πολιτικό ρίσκο των παρακολουθήσεων στο εξωτερικό ξεπερνά τα οφέλη της αντικατασκοπίας; Θα πρέπει οι ξένοι πολίτες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν αμερικανικές εταιρείες για υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και Διαδικτύου, να ζητούν διασφάλιση της ιδιωτικότητάς τους από την NSA; Επίσης, η συνεργασία των αμερικανικών γιγάντων του Διαδικτύου με την NSA (είτε είναι οικειοθελής, είτε είναι προϊόν εξαναγκασμού) θα τους βλάψει στις διεθνείς αγορές;
O Mάθιου Εϊντ, ο οποίος είναι ιστορικός του τομέα της αντικατασκοπίας και συγγραφέας το 2009 ενός βιβλίου για την ΝSA, λέει ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο γι’ αυτές τις ερωτήσεις.
«Από την πλευρά τής NSA πρόκειται για καταστροφή», είναι τα λόγια του Εϊντ. «Υπάρχουν πολιτικές συνέπειες και θα υπάρξουν και επιχειρησιακές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα έγγραφα της NSA που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέσω του Σνόουντεν, δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της κουλτούρας της γενικότερα.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κοινότητας της αντικατασκοπίας, έχουν υπεραμυνθεί του ρόλου της ΝSΑ στην αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων σε βάρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας.
Η βάση δεδομένων της NSA με την κωδική ονομασία «Dishfire» αποθηκεύει εδώ και χρόνια γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα από όλο τον Κόσμο, απλά για να βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σταθμός της Υπηρεσίας στο Τέξας κατάφερε να υποκλέψει 478 emails, ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει ένα τζιχαντιστή να σκοτώσει έναν Σουηδό καλλιτέχνη, ο οποίος είχε ζωγραφίσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Οι αναλυτές της NSA έδωσαν στις Αρχές του Διεθνούς Αεροδρομίου «Κένεντι» τα ονόματα και τους αριθμούς των πτήσεων των ατόμων που δούλευαν για τα ένα κινέζικο δίκτυο λαθρεμπορίας.
Πηγή: Ε.Κ., New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου