Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός που επιχειρεί νομοθετικά και λειτουργικά να παρέμβει για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων
«Οταν βλέπουμε ότι οι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζονται για το 2020 και το 2021 σε διάφορα ειρηνοδικεία ανά την Αττική, δεν πέφτουμε πια από τα σύννεφα», λένε δικηγόροι. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν ότι οι ημερομηνίες αυτές που φαντάζουν μακρινές δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, πλέον, για τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.
Σε μια περίπτωση μάλιστα μια τέτοια αίτηση πήρε δικάσιμο στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας για το 2025!Οσο για τις ποινικές υποθέσεις; Διάδικοι - κατηγορούμενοι και μάρτυρες - μπορεί να χρειαστεί να πάνε και να φύγουν στα δικαστήρια άπρακτοι πολλές φορές για χρόνια ολόκληρα, μέχρις ότου κριθεί η υπόθεσή τους.
«Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Δικαιοσύνης και ιδιαιτέρως της ποινικής είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, που σε μερικές περιπτώσεις τείνει στην αρνησιδικία», ομολόγησε μόλις πριν από λίγες μέρες από το βήμα της 29ης Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά εκ των έσω το αγκάθι αυτό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε καταδίκες για παραβίαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης. Αυτό μάλιστα, μεταφράζεται σε ένα τσουχτερό πρόστιμο που έχει κληθεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα τελευταία 15 χρόνια ξεπερνά κατά πολύ τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.
50 ΝΟΜΟΙ ΣΕ 38 ΧΡΟΝΙΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα εκ των έσω καθώς επί χρόνια υπηρέτησε ως δικαστής, επεσήμανε στην προχθεσινή συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι «έχουμε μετρήσει πάνω από 50 νόμους τα τελευταία 38 χρόνια που έφεραν αναποτελεσματικά τον τίτλο αυτό». Γι' αυτόν τον λόγο τώρα εκ της θέσεώς του επιχειρεί να παρέμβει νομοθετικά, αλλά και λειτουργικά για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, όπως λένε όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης, δεν επιτρέπει την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να φορτώνεται η χώρα μας με ευρωκαταδίκες. Και αυτό γιατί η επιτάχυνση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων όλων εκείνων που αναζητούν το δίκιο τους στα δικαστήρια συνδέεται άμεσα με τους δείκτες της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Αλλωστε, η εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Κι όμως, την ώρα που οι ειδικοί ανακριτές και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν βάλει στο στόχαστρό τους δεκάδες υποθέσεις με κρατικούς αξιωματούχους και με αντικείμενο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθούν να παλεύουν με το οικονομικό έγκλημα σχεδόν... γυμνοί. Οι λογαριασμοί και τα οικονομικά στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από το εξωτερικό έπειτα από αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικών συνδρομών θα μπορούσαν να είναι το πιο ισχυρό χαρτί τους για την αποκάλυψη των σκανδάλων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για όλους όμως τους εισαγγελείς και τους ανακριτές - περισσότεροι από δέκα στον αριθμό - υπάρχει μόνο ένας ειδικός επιστήμονας πραγματογνώμονας για να τους συνδράμει στο ούτως ή άλλως εξειδικευμένο έργο τους.
ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ. Επιπλέον, πολύτιμος χρόνος χάνεται από τη σχεδόν ανύπαρκτη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των δικαστηρίων. Το ίδιο συμβαίνει και εξαιτίας της ανύπαρκτης ηλεκτρονικής διασύνδεσης βασικών υπηρεσιών, που θα μπορούσε η μια να τροφοδοτεί την άλλη με το πάτημα ενός κουμπιού με πολύτιμες πληροφορίες, αντί να σπαταλάται χρόνος με ανταλλαγή αλληλογραφίας.
«Η πλήρης μηχανοργάνωση και διασύνδεση των δικαστικών υπηρεσιών αφαιρεί από τα καθήκοντα των γραμματέων των δικαστηρίων κάθε διαδικαστική και χρονοβόρα παράμετρο. Ετσι, η γραμματειακή εργασία θα καταστεί παραγωγικότερη και ουσιαστικότερη», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στέλιος Μανουσάκης.
Και βέβαια οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό - δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους - είναι ανασταλτικός παράγοντας ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης.
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, Λάμπρος Χανδρινός, επισημαίνοντας πως «όταν στην Ευρώπη η σχέση δικαστών - δικαστικών υπαλλήλων είναι 1 προς 3, στην Ελλάδα είναι μόλις 1 προς 1,02». Και μιλώντας με απόλυτους αριθμούς προσθέτει ότι από τις 8.500 οργανικές θέσεις σε όλα τα δικαστήρια της Ελλάδας, υπηρετούν μόλις 4.700 δικαστικοί υπάλληλοι.
Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να κατανοήσουν «ότι η επίδειξη ενδιαφέροντος και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ποιοτική και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι επένδυση και όχι παθητικό».
Αλλιώς, όπως λέει και ένας έμπειρος δικαστικός λειτουργός, όσα νομοθετικά μέτρα και αν ληφθούν, θα μοιάζουν «με ένα βότσαλο στη λίμνη».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου