Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Χέλμουτ Σμιτ: «Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για να στηριχθεί πολιτικά μετά τη δικτατορία»

Χέλμουτ Σμιτ: «Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για να στηριχθεί πολιτικά μετά τη δικτατορία»

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2013

Κοινή συνέντευξη του πρώην καγκελάριου με τον Γιόσκα Φίσερ στην «Die Zeit»

Ο Χέλμουτ Σμιτ εξηγεί πόσο δίκιο είχε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που επέμενε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.   Μια πολιτικά πολυσήμαντη συνομιλία του πρώην Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που αποτελεί τμήμα του νέου βιβλίου του Σμιτ με τίτλο «Η δική μου Ευρώπη», δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.   Βασικό θέμα της συνέντευξης αποτελεί η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας: Οι δυο παλαίμαχοι πολιτικοί κατηγορούν την Καγκελάριο  Ανγκελα Μέρκελ, ότι δεν έχει εξηγήσει στον λαό τις δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.   Μεταξύ άλλων ο Χέλμουτ Σμιτ, αναφερόμενος στη συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, σημειώνει ότι η συναίνεσή του για αποδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ οφείλεται στην επιμονή του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκαρ ντ' Εστέν.
«Εγώ δεν θεωρούσα ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ώριμη ώστε να γίνει δεκτή στην Κοινή Αγορά, αλλά ο Ζισκάρ έλεγε: "Τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, όπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ". Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα».   Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ο Χέλμουτ Σμιτ επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και τονίζει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατηγορώντας παράλληλα την κ.Μέρκελ ότι ζητά από τις χώρες του Νότου να διορθώσουν την αγορά εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει κοινό σχέδιο.

Από την πλευρά του ο Γιόσκα Φίσερ αναφέρεται στο παράδοξο της συνταγής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. «Οσο περισσότερο οι Ελληνες παίρνουν μέσα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄επέκταση μεγαλώνει το χρέος. Ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε και ο λόγος είναι προφανής: επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου