Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Θερμή υποδοχή Αρναουτάκη στη Βοστώνη

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2013

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ARNAOUTAKIS 2. Τον σύλλογο Κρητών Βοστώνης «Ραδάμανθυς – Ιδη» επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Ο σύλλογος παρέθεσε δείπνο, το βράδυ της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου, προς τιμήν του στο ελληνικό εστιατόριο «Aegean», στην πόλη Φρέμιγχαμ της Μασαχουσέτης, στη διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για το νησί, τις εμπορικές και αναπτυξιακές δράσεις και προοπτικές.
Ο σύλλογος διά του αντιπροέδρου του, Γιάννη Αβησσυνού, επέδωσε στον κ. Αρναουτάκη ειδική τιμητική πλακέτα ευχαριστίας για τις υπηρεσίες του στην Κρήτη, ενώ ο Κώστας Τραβαγιάκης, πρώην πρόεδρος του συλλόγου και εκ των κορυφαίων στελεχών της κρητικής Ομογένειας και της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, καλωσόρισε εγκάρδια τον περιφερειάρχη, αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του συλλόγου, στην προσφορά και αρωγή του επί δεκαετίες, σε ιστορικά γεγονότα και σταθμούς της Ομογένειας της Βοστώνης γενικότερα και των Κρητών ομογενών ειδικότερα. Εκανε μνεία σε επιφανείς Κρήτες, όπως οι αείμνηστοι Μαλιώτης, Καμελάκης και άλλοι, οι οποίοι πρόσφεραν πολλά στην Ομογένεια της Αμερικής, στην Παγκρητική και στην Κρήτη. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το τραγούδισμα, «οι άντρες οι φανήσιμοι» από το αρχείο του Παύλου Βλαστού 1860-1910.\ Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης από την κρίση, και τόνισε ότι «η έξοδος από αυτή αρχίζει να διαφαίνεται ζωηρά στην Κρήτη». Μίλησε ενθέρμως για την Ομογένεια της Αμερικής και την ουσιαστική της συμβολή στην Κρήτη πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, καθώς επίσης για την Κρήτη γενικώς και τον περήφανο και δημιουργικό λαό της.
Οπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, «βρισκόμαστε με την Ομογένεια στη Βοστώνη και Νέα Υόρκη για να μεταφέρουμε την αγάπη, την εκτίμηση, τον σεβασμό των Κρητικών για ό,τι προσφέρει η Ομογένεια στην Κρήτη στους δύσκολους καιρούς και παράλληλα να γιορτάσομε το κορυφαίο γεγονός των 100 χρόνων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Παράλληλα να προωθήσουμε αυτό που γίνεται στον ΟΗΕ την κρητική διατροφή και θέλουμε την υποστήριξη της Ομογένειας, διότι γνωρίζομε τη δυναμική και πως υπάρχει άλλη μία Κρήτη εδώ στην Αμερική».
Μιλώντας για την διατροφή και τα προϊόντα της Κρήτης, τα οποία συντελούν στην μακροζωία των κατοίκων της, είπε: «Με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται μαζί μας θα αναδείξουμε την διαχρονική αξία του ελαιολάδου που είναι το χρυσάφι για την Κρήτη, το μέλι μας, τα οπωροκηπευτικά, όλα τα προϊόντα τα οποία παράγονται στην Κρήτη και οφείλουμε εμείς να πιστοποιούμε και τυποποιούμε για να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού».
Ο κ. Αρναουτάκης εξελέγη το 2004 ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2009 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου πάλι με το ΠΑΣΟΚ και από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 διατέλεσε υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην ερώτηση πώς και γιατί έφτασαν τα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Ελλάδος στο σημερινό τους κατάντημα, και πόσο κοντά ή απόμακρα βρίσκεται η έξοδος από την κρίση, απάντησε πως «η Κρήτη βιώνει λιγότερο την κρίση από τις άλλες περιοχές λόγω του ότι υπάρχουν ο τουριστικός και ο πρωτογενής τομέας. Πλην όμως και στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην παθογένεια όλου του πολιτικού συστήματος διαχρονικά, κι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δούμε πώς θα έχουμε μία καλύτερη οργάνωση όχι μόνο ως Κρήτη, αλλά ως χώρα πάνω στη δημόσια διοίκηση, στη φοροδιαφυγή».
Στην παρατήρησή μας ότι επί 40 χρόνια κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αποδείχτηκαν εκ των πραγμάτων ολετήρες και σήμερα εμφανίζονται σωτήρες, γιατί να σας πάρουμε στα σοβαρά, σημείωσε πως «η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματική χροιά. Επειδή έχω περάσει από πολλές θέσεις ο καθένας έχει την πολιτική του σταδιοδρομία και ταυτότητα, πρέπει όμως να δούμε ότι και η Ελλάδα έχει περάσει καλές στιγμές κι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα, αλλά φτάσαμε σ’ ένα σημείο που οφείλεται και στην παθογένεια του πολιτικού συστήματος και σε όλους εμάς τους ίδιους». Και συμπλήρωσε πως «κατ’ αρχήν φταίνε οι κυβερνήσεις, φταίμε κι εμείς ως πολίτες».
Είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει κάποια μεγάλα προβλήματα, ειδικά το μεγάλο χρέος της χώρας μας που έχουμε προς τους δανειστές. Χρειάζεται να τα ξαναδούμε από την αρχή και να αλλάξουμε σελίδα» και διερωτήθηκε: «Εμείς ως απλοί πολίτες έχουμε δει και τα δικά μας λάθη;».
Τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα είναι η μεγάλη ανεργία αν και το βιώνει η Κρήτη λιγότερο από όσο οι μεγάλες πόλεις», και υπογράμμισε ότι «το πρώτο ζητούμενο για μένα είναι πώς θα βρει ένας νέος δουλειά, δεν μπορούμε να έχουμε 60% ανεργία στους νέους. Δεν μπορούν τα καλά μας μυαλά να φεύγουν στο εξωτερικό».
Στην ερώτηση «εμείς ετοιμαζόμαστε να φάμε εδώ και πλουσιοπάροχα μάλιστα, οι βουλευτές στην Ελλάδα καλά περνούν με τους υψηλούς μισθούς, τι λέτε στις χιλιάδες των ανθρώπων που ξεροσταλιάζουν στις γραμμές των συσσιτίων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου», απάντησε: «Εχουμε κι εμείς στην Κρήτη συσσίτια και στις Μητροπόλεις και άλλοι φορείς και τα ενισχύει η Περιφέρεια όσο μπορεί, κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε εκεί. Θα πρέπει να φροντίσουμε να βρουν αυτοί οι άνθρωποι δουλειά για να μπορέσουν να φύγουν από αυτή μιζέρια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας».
Ο κ. Αρναουτάκης είπε επίσης ότι «στην Κρήτη υπάρχει μία μεγάλη αύξηση του τουριστικού τομέα, όπως και ο πρωτογενής τομέας και τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του νησιού μας».
Οσο για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση, είπε πως «η εκτίμηση μου είναι ότι θα αντέξει». Πιστεύει ότι «ο θεσμός του περιφερειάρχη μπορεί να αποδώσει θετικά αν αφεθεί από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ο κόσμος εμπιστεύεται την αιρετή Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή γίνονται 539 έργα από ευρωπαϊκή προγράμματα, πάνω από 200 έργα από εθνικά χρήματα κι έχουν εγκριθεί 1590 επενδύσεις από το ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου