Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Νέο κύμα μεταναστών στη Νέα Υόρκη

 Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2013
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών έχει φτάσει το ποσοστό των μεταναστών στην πόλη της Νέας Υόρκης.
immi

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ποσοστό των μεταναστών στην πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Παράλληλα, βάσει άλλης έρευνας, που επίσης δημοσιεύθηκε χθες, οι μετανάστες έχουν συμβάλει στο να αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο της ζωής στην πόλη.

Ως προς την πρώτη έρευνα, από αυτή προκύπτει ότι το 2011 στη Νέα Υόρκη των συνολικά 8,2 εκατομμυρίων κατοίκων, διέμεναν 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είχαν γεννηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των μεταναστών κατοίκων της πόλης ανέρχεται στο 37,2%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκδοση του 2013 του «The Newest New Yorkers» που εκπονήθηκε από το Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού της πόλης της Νέας Υόρκης.
Την τελευταία φορά που η Νέα Υόρκη είχε υψηλότερο ποσοστό μεταναστών ήταν πριν από έναν και πλέον αιώνα, το 1910. Τότε, το ποσοστό τους ήταν 41% αφού αριθμούσαν 1,9 εκατομμύρια από το σύνολο των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων που είχε τότε η πόλη.
Ο πληθυσμός των μεταναστών αυξάνεται συνεχώς από τότε που έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του, το 1970, όταν από τα 7,9 εκατομμύρια των κατοίκων οι μετανάστες ήταν 1,4 εκατομμύρια ή αλλιώς 18%.
Από την έκθεση προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες της πόλης ζουν στο Κουίνς και το Μπρούκλιν (περίπου 2 εκατομμύρια) και το μεγαλύτερο πληθυσμιακό άλμα ανάμεσα στο 2000 και το 2011 έγινε στο Στάτεν Αϊλαντ, όπου ο αριθμός των γεννημένων εκτός ΗΠΑ πήγε από τους 72.000 στους 98.000 (αύξηση της τάξεως του 36%).
Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών προέρχεται από τη Δομινικανή Δημοκρατία (περίπου 380.000) και από την Κίνα (350.000). Ακολουθούν το Μεξικό, η Τζαμάικα, η Γκαϊάνα, το Εκουαδόρ, η Αϊτή, τα νησιά Τρινιτάντ και Τομπάγκο, η Ινδία και η Ρωσία.
Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών τα τελευταία χρόνια προέρχεται από την Κίνα και αν η τάση αυτή συνεχιστεί με την ίδια ένταση, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια οι Κινέζοι να πάρουν τα σκήπτρα από τους καταγόμενους από την Δομινικανή Δημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός των Δομινικανών έχει αυξηθεί στη Νέα Υόρκη κατά μόλις 3%, ενώ αυτός των Κινέζων κατά 34%. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό μπροστά στο αντίστοιχο 52% των Μεξικανών οι οποίοι πλέον αριθμούν περί τους 180.000 στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Οπως προαναφέρθηκε, το Κουίνς και το Μπρούκλιν είναι εκείνες οι δύο περιφέρειες στις οποίες κυρίως διαμένουν οι μετανάστες της πόλης. Στο Κουίνς ο πληθυσμός των μεταναστών υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο (δηλαδή ο μισός πληθυσμός της περιφέρειας), ενώ στο Μπρούκλιν ο αριθμός των μεταναστών ανέρχεται σε 946.500, δηλαδή 37% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας.
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από διαφορετική έρευνα, οι μετανάστες έχουν συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής της Νέας Υόρκης τα τελευταία χρόνια.
Για πολλά χρόνια, το προσδόκιμο ζωής της πόλης της Νέας Υόρκης ήταν χαμηλότερο σε σχέση με το προσδόκιμο της υπόλοιπης χώρας. Ωστόσο, από το 1990 και μετά, το προσδόκιμο έχει αυξηθεί κατά 6,3 χρόνια για τις γυναίκες και 10,5 χρόνια για τους άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα ου Κέντρου Σπουδών για τον Πληθυσμό, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Για το 2010, την πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ήταν τα 83 χρόνια και για τους άνδρες τα 78.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι Νεοϋορκέζοι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ζούσαν σε διάρκεια όσο σχεδόν και οι υπόλοιποι Αμερικανοί. Ωστόσο, δέκα σχεδόν χρόνια, το προσδόκιμο της ζωής τους ήταν κατά 1,9 χρόνια μεγαλύτερο.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο Population and Development Review. Αυτή δείχνει ότι οι Νεοϋορκέζοι, οι οποίοι έχουν γεννηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε κάθε μια από τις 16 συνολικά αιτίες θανάτους που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους.
«Το γεγονός ότι οι μετανάστες ζουν περισσότερο είναι αληθινό και είναι ο λόγος που έχει αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Δρ Τόμας Φάρλεϊ.
΄Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου