Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Οχι» απο Μαξίμου στα εκλογικά σενάρια


Του τα "είπαν" του Σαμαρά
Ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή το 2015, σημείωσε πως «η άρνηση φέρνει ευθύνη».
Του Γιώργου Π. Τερζή

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, παρακολουθούν τα μέλη του ομίλου βρακοφόρων Κρήτης που ψέλνουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εικόνα κυβερνητικής σταθερότητας, έναντι της νέας απώλειας μετά τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα που περιόρισε την πλειοψηφία της συμπολίτευσης στις 153 έδρες και των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών λόγω και της αστάθειας στο ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να δώσει το Μαξίμου, στο κλείσιμο μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς για την κυβέρνηση.
και η σύζυγός του, Γεωργία, παρακολουθούν τα μέλη του ομίλου βρακοφόρων Κρήτης που ψέλνουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2016», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που εστάλη στο περιθώριο των επισκέψεων που δέχθηκε ο Αντ. Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, στο Μαξίμου για τα κάλαντα των Χριστουγέννων. «Κάθε φορά έρχονται σενάρια, για να αντικατασταθούν από κάποια άλλα, και πάει λέγοντας... Εκλογές θα έχουμε το 2016», ήταν η κεντρική θέση που ακούστηκε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο, αντίστοιχη αυτής που ο κ. Σαμαράς διατύπωσε κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εμφανής η ανησυχία για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον εμφανίζεται καθησυχαστικό, όσο τουλάχιστον «υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα». Ωστόσο, η «κινητικότητα» στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μόνη αιτία που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές. Η επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και η σχεδόν βέβαιη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον όποιο υποψήφιο κοινής αποδοχής θα μπορούσαν, επίσης, να οδηγήσουν σε κάλπες. Προεξοφλώντας και το παιχνίδι πολιτικών ευθυνών που ήδη διαμορφώνεται, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός».
Η επιχείρηση... αισιοδοξίας εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβει, βέβαια, τις δύσκολες επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει εντός του Ιανουαρίου ανοίγοντας εκ νέου τα θέματα του δημοσιονομικού κενού από τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακινήτων, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, των αποκρατικοποιήσεων αλλά και της κινητικότητας - απολύσεων στο Δημόσιο. Τα μείζονα αυτά θέματα και, κυρίως, τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με δάνειο-γέφυρα ή με νέο Μνημόνιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε συνθήκες περιορισμένης κοινοβουλευτικής δύναμης και κοινωνικής κόπωσης. Παρά το γεγονός ότι, ιστορικά, όσο μια πλειοψηφία φθάνει στο όριο θραύσης των 151 βουλευτών τόσο πιο δύσκολη καθίσταται μια αποστασιοποίηση, η κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ αυξάνει τους προβληματισμούς. Αλλωστε, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης έχουν απολέσει εννέα έδρες· από τους 162 βουλευτές που εξελέγησαν, σήμερα διαθέτουν 153, αριθμός που θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν είχε προσχωρήσει στη Ν.Δ. ο εκλεγείς με τους ΑΝΕΛ Κ. Μαρκόπουλος και δεν είχε επανακάμψει ο κ. Θ. Σολδάτος.
Η Ν.Δ. επεδίωξε να απαξιώσει τη διαφοροποίηση του κ. Πολύδωρα το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την αρνητική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων. Αυτό έγινε μέσω της ταύτισης του -για μία ημέρα- προέδρου της Βουλής με τους λαϊκιστές που επιδιώκουν έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά και με έντεχνες υπομνήσεις όσων χρεώνεται ο κ. Πολύδωρας, όπως η αναφορά του στον «στρατηγό άνεμο» ή ο διορισμός της θυγατέρας του ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή. Ωστόσο, στελέχη της Ν.Δ. -αν και θεωρούν απολύτως δικαιολογημένη τη διαγραφή- εκφράζουν προβληματισμό για την τακτική που υιοθέτησε το κόμμα, επισημαίνοντας ότι, αν και πολλά χρόνια στην πολιτική, ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα σε ένα δεξιό ακροατήριο κρίσιμο για την εκλογική επίδο
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου