Ενα αλυσιδωτό ντόμινο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες εξελίξεις, φαίνεται πως ξεκίνησε η απολογία-βόμβα του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Κάντα. Οι αναφορές του σε 17 πρόσωπα, πολιτικά και μη, αλλά και σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπου -κατά τον ίδιο- δόθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, εξετάζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία στο άμεσο μέλλον αναμένεται να προχωρήσει σε καινούργιες ενέργειες.
Οι ανακριτές αρμόδιοι για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβρ. Μαλλής και Χρ. Σταυρόπουλος, μελετούν εδώ και μία εβδομάδα τα καινούργια στοιχεία που κατέθεσε στην ανάκριση ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Αντ. Κάντας. Η μελέτη αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για εμπλεκομένους στην υπόθεση. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα όσα θα καταθέσει ο πρόσφατα κληθείς κατηγορούμενος Παν. Ευσταθίου -ο 83χρονος μεσάζων, ο οποίος θα απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη- αναμένεται να ανοίξουν καινούργιους δρόμους για τις έρευνες της Δικαιοσύνης. Ερχονται εντάλματα
Οπως όλα δείχνουν, οι ανακριτές θα αξιοποιήσουν το πλούσιο υλικό της απολογίας Κάντα για τις μίζες στους εξοπλισμούς, που φέρεται ότι διακινήθηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Τουλάχιστον 10 άτομα αναμένεται να κληθούν σύντομα για εξηγήσεις, με μεγάλη πιθανότητα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των επιχειρηματιών και των συνεργατών τους, καθώς και των στελεχών στον τομέα των εξοπλισμών που έχουν εμπλακεί σε προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια. Κύριος στόχος τους είναι να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στους τροφοδότες τραπεζικούς λογαριασμούς, φτάνοντας έτσι στην άρχή του οργίου των δεκάδων εκατομμυρίων μαύρου πολιτικού χρήματος.
Ξετυλίγοντας το «μίτο»
Επόμενο βήμα είναι η διασταύρωση των πληροφοριών για το πολύπλοκο δίκτυο, που ομολόγησε ότι έστησε ο Αντ. Κάντας για να ξεπλένει τις μίζες που ενθυλάκωνε και να εξαφανίζει κάθε ίχνος παράνομης συναλλαγής, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μεταξά, ο οποίος ασχολούνταν με θέματα σύστασης εξωχώριων εταιρειών και διαχείρισης περιουσιών, ενός ειδικού δικηγόρου και δύο τραπεζιτών στην Ελβετία. Ο πρώτος αναφέρθηκε στις βαλίτσες με χρήμα για 12 εξοπλιστικά προγράμματα, που πήγαιναν κι έρχονταν μέσα στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, στο ιδιωτικό γραφείο που διατηρούσε, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «ωφελήματα» και σε ραντεβού που έκλεινε κοντά στην Αγ. Σκέπη του Παπάγου. Εκεί, όπως είπε, πήρε μέρος της μίζας των 400.000 ευρώ που του έδωσε τμηματικά ο Κομνόπουλος, μέτοχος της εταιρείας Kestrel, προκειμένου να υπογράψει άμεσα και γρήγορα τη σύμβαση προμήθειας των πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού Exocet, που τελικά αποφασίστηκε το 2000. Μάλιστα, κατά τους υπολογισμούς τους, συνολικά έλαβε 13.000.000 δολάρια και 2.000.000 δολάρια ως απόδοση της επένδυσης στη 15ετία που πέρασε.
Αρχικά, όμως, οι ανακριτές θα πρέπει να ελέγξουν τα όσα ο Αντ. Κάντας ανέφερε κυρίως για τα τρία πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε, δηλαδή τους ήδη καταδικασμένους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, αλλά και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ιδίως για τον τελευταίο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως όταν ανέλαβε υπουργός, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Αντ. Κάντα, ενώ όταν τον ενημέρωσε ο τελευταίος ότι το μεγάλο προγράμμα των Leopard 2 κόστιζε πάρα πολύ και δεν ήταν απαραίτητο, ο Γ. Παπαντωνίου τού απάντησε ότι «αυτό το ζητάει ο Στρατός και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε». «Η αίσθησή μου ήταν ότι ήθελε το πρόγραμμα των Leopard 2», αναφέρει ο Αντ. Κάντας.
Πάντως, και εδώ ανακύπτει ζήτημα παραγραφής τυχόν υπουργικών αδικημάτων, καθώς μόνο για όσα αποκάλυψε ο Κάντας ήδη η όποια ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων έχει σβήσει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ετσι, η μόνη οδός προκειμένου να λογοδοτήσουν πολιτικά πρόσωπα περνά μέσα από τα στοιχεία που μπορεί να συγκεντρωθούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μέσω του εντοπισμού τραπεζικών λογαριασμών και επένδυσης σε ακίνητα, όπως έγινε και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Ο Θ. Λιακουνάκος
Εκτός από τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατονομάστηκαν, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος, ιδιοκτήτης της ΑΧΟΝ και εκπρόσωπος της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας των Leopard 2 (για τον οποίο είπε πως ήταν το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του το σακ βαουαγιάζ με τα 600.000 ευρώ, για την αγορά των αρμάτων), η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει επί της ουσίας να ελέγξει όλες τις μίζες που ελήφθησαν -σύμφωνα με τον Κάντα- ήδη από το 1989. Κυρίως, θα πρέπει να διαχωριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο προφυλακιστέος Κάντας (άρματα Μ48, Mirage, αντιαρματικά KORNET, αντιαεροπορικά βλήματα Asrad, άρματα Leopard 2 κ.λπ.), έτσι ώστε οι εισαγγελικοί ή δικαστικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει τις αντίστοιχες έρευνες να μπορούν να διασταυρώσουν τα λεγόμενά του.
Η απολογία Ευσταθίου
Βέβαια, ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και η απολογία στις 2 Ιανουαρίου του Παν. Ευσταθίου, ο οποίος πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η κατάθεση Κάντα έσπευσε να δηλώσει στις δικαστικές αρχές ότι είναι διατεθειμένος να πει τη δική του πλευρά για τα εξοπλιστικά. Εκτός όμως από τον ηλικιωμένο μεσάζοντα, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί στο «στόχαστρο» των ελβετικών αρχών που είχαν προχωρήσει σε έφοδο στα γραφεία του στο Κολωνάκι πριν από μερικούς μήνες, θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς κατονομάζονται, δεκάδες άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων -όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» την προηγούμενη εβδομάδα- και οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, Οσβαλντ και Λυγινός.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου