Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Βουτιές στις αγορές τρομάζουν τη διεθνή ελίτ

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2014

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
Η παγκόσμια οικονομία παραμένει στον αστερισμό της αστάθειας, σε Ανατολή και Δύση, την ώρα που η αφρόκρεμα του πλανήτη στο Νταβός ψάχνει τρόπους να ψελλίσει τη λέξη “ανάπτυξη”. Η αναταραχή που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αγορές, ελέω αναδυόμενων, τρομάζει τη διεθνή ελίτ, μεταφέροντας τις πιέσεις στις μητροπόλεις του καπιταλισμού.
Σε χαμηλό 6μηνου βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, ενώ μεγάλη πτώση σχεδόν 2,5% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή. Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε εκ νέου σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 6,66%. Οι δείκτες βουτούν στη Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2012 στη σκιά των φόβων για μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.
Πίσω από τα χαμόγελα στο Νταβός η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου οικονομικά και πολιτικά διεθνώς στη σκιά των διαρκών αναταράξεων μετά το κραχ του 2007-8.
Τον κίνδυνο που αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα για την παγκόσμια οικονομία τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Financial Times, την ίδια ώρα που επιχειρείται ξανά να καλλιεργηθεί ένα απατηλό κλίμα αισιοδοξίας διεθνώς, με πολιτικούς ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο στο Νταβός της Ελβετίας να λούζονται στη σαμπάνια.
Στην οικονομία, η εκτύπωση χρήματος στις ΗΠΑ μπόρεσε να ανακόψει την άγρια κατρακύλα αλλά δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα, καθώς οι αναδυόμενες αγορές φρενάρουν υπό το φόβο της μειωμένης φθηνής ρευστότητας, η Ευρώπη παραπαίει και η Ιαπωνία είναι βαλτωμένη κοντά δυο δεκαετίες.
Τα καμπανάκια από τις αναδυόμενες θυμίζουν την αναταραχή του 1997.
"Η Αργεντινή είναι πιθανότατα ειδική περίπτωση" ανέφερε στους Financial Times ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναπτυσσόμενες αγορές στην Capital Economics. "Τα προβλήματα που έχουμε δει στην Τουρκία, την Ουκρανία και την Αργεντινή έχουν οδηγήσει σε συζητήσεις για μια νέα κρίση στις αναπτυσσόμενες. Αλλά η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους".
Ο Κρεγκ Μπόθαμ, αναλυτής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Schroders, ανέφερε πως μετά το σοκ στην Αργεντινή η ανησυχία επικεντρώνεται στη Λατινική Αμερική με τους επενδυτές "να αποσύρονται καθώς επαναξιολογούν τι συμβαίνει".
Πρόσθεσε πως η Βραζιλία, η οποία παρεμβαίνει για να αποτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος αντίστοιχη με αυτήν της Αργεντινής, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα. Η Τουρκία, η οποία είδε τη λίρα να υποχωρεί περισσότερο από 6% φέτος, προσελκύει επιπρόσθετες ανησυχίες εξαιτίας της τάσης των Τούρκων πολιτών να αναζητούν καταφύγιο στο δολάριο, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της οικονομίας της Αργεντινής πριν από την πτώση της Πέμπτης.
Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες αγορές είναι ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 2,3060 έναντι του δολαρίου, μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό να ανασχεθεί η πτώση της, ενώ η ισοτιμία του νοτιοαφρικανικού ραντ υποχώρησε πάνω από το 11, από 10,98 το πρωί.
Μέσα σε ένα λιγότερο από ένα μήνα, από τα μέσα ως τα τέλη του Δεκεμβρίου, η τουρκική λίρα υποχώρησε 10% έναντι του δολαρίου, γεγονός που αποδόθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και την μείωση του όγκου της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας θα αύξανε τα επιτόκιά του για να σταματήσει την πτώση του τουρκικού νομίσματος.
Παρότι δεν καταγράφηκαν συναλλαγές το απόγευμα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στο 10,44% από 10,37% μία ημέρα νωρίτερα. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης εξάλλου έκλεισε με πτώση 1,53% στις 64.427,52 μονάδες.
Πιέσεις
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες υποχωρούν σε αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, που διαμορφώνουν οι ανησυχίες από την έντονη μεταβλητότητα και την μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.
Στην Κίνα, η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη PMI για τον κλάδο της μεταποίησης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η HSBC έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Ιανουάριο στις 49,6 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,3 μονάδες σε δημοσκόπηση του Bloomberg News.
Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ενίσχυση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το επίπεδο αυτό δείχνει συρρίκνωση.
Στα αμερικανικά μάκρο, επιβράδυνε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία δεδομένων Markit.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 55,0 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας σε διάστημα τριών μηνών για τον κλάδο της μεταποίησης.
Οι αγορές στις ΗΠΑ ακολουθούν τις πτωτικές διαθέσεις σε Ασία και Ευρώπη, με την τουρκική λίρα και το ρούβλι Ρωσίας να διολισθαίνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αντίστοιχα, ενώ και το νόμισμα της Βραζιλίας - ρεάλ - χάνει έδαφος στις διεθνείς αγορές το ίδιο και τι Πέσο στην Αργεντινή.
Το ξεπούλημα (selloff) αναζωπυρώνει μνήμες και φόβους επανάληψης της εικόνας του περασμένου Ιουνίου, όπου τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν βουτιά 18% πλήττοντας τις διεθνείς αγορές. Την πτωτική αντίδραση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του προέδρου της Federal Reserve για τις προθέσεις της Τράπεζας να αρχίσει τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αλλά και τα εταιρικά μεγέθη πλήτονται σε απόλυτα νούμερα όχι μόνο σε σχέση με τις επενδύσεις που βαλτώνουν. Οπως των IBM και Advanced Micro Devices που απογοήτευσαν τους αναλυτές, υποχρεώνοντας σε απώλειες τις μετοχές των δύο εταιρειών. Πτώση κερδών 29% ανακοίνωσε εξάλλου η United Technologies Corp. για το δ΄ τρίμηνο ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
Πίσω από τις υποσχέσεις για ρόδινες προοπτικές και τις εκτιμήσεις ανάκαμψης από τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις διεθνώς η κατάσταση παραμένει στον αστερισμό της αστάθειας με τις υφεσιακές πιέσεις να πηγάζουν από παντού.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου