\\
Η Ουκρανία πρότεινε επίσης «την οργάνωση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης δωρητών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για την εξασφάλιση πόρων για τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία», διευκρινίζει ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών.
Ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε χθες ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών.
«Η Ουκρανία ολισθαίνει προς τον γκρεμό, βρίσκεται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών», δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας την διακυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι «κατέστρεψαν τη χώρα».
Από την πλευρά του ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ελπίζει πως η τιμή του φυσικού αερίου που καταβάλλει το Κίεβο για το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα αλλάξει.
«Ελπίζουμε ότι η τιμή (του ρωσικού φυσικού αερίου) θα παραμείνει σταθερή», είπε.
Η Ρωσία συμφώνησε τον Δεκέμβριο μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για το Κίεβο στα 268 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά το εν τρίτον της τιμής των 400 δολαρίων/κυβ.μ. που ίσχυε από το 2009.
Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ αυτού του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Οικονομική στήριξη - Σύνοδος δωρητών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισεκ. δολάρια (25,4 δισεκ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.
«Μια σύνοδος δωρητών καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος» να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Βρισκόμαστε επίσης σε επαφές με τους Ιάπωνες, με τους Κινέζους, με τους Καναδούς, με τους Τούρκους και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο
ΗΠΑ, ΕΕ και ΔΝΤ πρέπει να βοηθήσουν, λέει ο γερουσιαστής Μακέιν. Κίνδυνο «κατάρρευσης» βλέπει το IIF
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία.
«Η θέση μας είναι ότι πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή» τη χορήγηση χρηματοοικονομικής στήριξης, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, πρόσθεσε όμως πως «θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιοι είναι οι εταίροι μας;».
Ο Ουλιουκάγεφ έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισεκ. δολάρια από το πακέτο των 15 δισεκ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ ο ουκρανικός λαός χρειάζεται τη συνεχή στήριξη των φίλων του», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ο οποίος εκπροσωπεί την Αριζόνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διαμορφωτές πολιτικής του κόμματός του σε διεθνή θέματα.
Παράλληλα, το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού.
«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».
Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.
«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου