ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο σημάδεψε καθοριστικά το άθλημα και το πνεύμα που γεννήθηκε στην Ελλάδα, με την τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος εκατοντάδων φιλήσυχων και ανυποψίαστων ανθρώπων στη Βοστώνη, φέτος έχει μετατραπεί σε πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας και σίγουρα πρωτοτυπίας.
Συγκεκριμένα, μία ομάδα από δασκάλες του Γυμνασίου της πόλης Χόπκιντον -σημείο εκκίνησης του Μαραθώνιου της Βοστώνης, που έχει απόσταση 26,2 μίλια μέχρι το κέντρο της Βοστώνης όπου είναι το τέρμα του-, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διδαχής το οποίο ελπίζουν ότι θα υιοθετηθεί από δασκάλες στις αίθουσες διδασκαλίας ανά τον Κόσμο να διδάξουν στα παιδιά το παντοδύναμο πνεύμα του Μαραθώνιου από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους δρόμους της Βοστώνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Boston Globe» της Βοστώνης, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα βασισμένος στο Μαραθώνιο θα έχει τίτλο «επιθυμία για έμπνευση» (desire to inspire) και το οποίο θα αναδείξει στοιχεία της διαδρομής των 26,2 μιλίων σε κάθε μάθημα, ενώ εμπνευστής και δημιουργός του προγράμματος είναι η δασκάλα υγιεινής και σωματικής αγωγής Ντέμπρα Πίντο.
Η κ. Πίντο είπε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι εν μέρει και μία απόπειρα να ξεφύγουμε πέρα από την περυσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο, κατά την οποία φονεύθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες άλλοι. Η κ. Πίντο δήλωσε πως «έπειτα από αυτό που συνέβη πέρυσι στη Βοστώνη, αναζητούσα έναν τρόπο να βάλω το πνεύμα του Μαραθώνιου στο ακαδημαϊκό μας πρόγραμμα» και συμπλήρωσε πως «έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά και να συλλάβουμε το θετικό πνεύμα».
Η κ. Πίντο μαζί με μία ομάδα από δασκάλους και ηγετικά στελέχη του Γυμνασίου του Χόπκιντον συναντώνται ανελλιπώς κάθε Παρασκευή στις 6:45 από το φθινόπωρο, προκειμένου να καταρτίσουν ένα ακαδημαϊκό σχέδιο το οποίο θα βάλει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης και τα μαθήματα που έχει να προσφέρει σε όλες τις τάξεις διδασκαλίας.
Στα μαθήματα των Μαθηματικών οι μαθητές θα χρησιμοποιούν το χρόνο των αθλητών για να τερματίσουν σε προηγούμενους μαραθώνιους, προκειμένου να κάνουν διάφορους υπολογισμούς. Στο μάθημα των Επιστημών θα μάθουν γύρω από την αντοχή που προκαλεί η εξάσκηση στο ανθρώπινο σώμα και το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την επίδοσή τους.
Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της Ιστορίας θα κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στη Μάχη του Μαραθώνα για ελευθερία και τη μάχη για ελευθερία που γίνεται σε κάθε γιορτή κατά την Ημέρα του Πατριώτη στο κέντρο της πόλης.
Η ιδέα δεν είναι να μπουν τα μαθήματα του Μαραθώνιου μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας για τη διδασκαλία σκέψης του 21ου αιώνα, αλλά συνάμα να δημιουργηθεί ένα πνεύμα σχολικής κοινότητας μέσω εμπλουτισμένων προγραμμάτων, επισκεπτών ομιλητών, συναγωνισμών, εκδηλώσεων συγκέντρωσης χρημάτων και αθλημάτων.
Το πρόγραμμα, το οποίο η κ. Πίντο και οι άλλοι δάσκαλοι έχουν εκπονήσει, θα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο το οποίο δάσκαλοι από παντού θα μπορούν να το χρησιμοποιούν.
Η κ. Πίντο είπε ότι «η ιδέα είναι πως θέλουμε να μοιραστούμε το πρόγραμμα με τα σχολεία τα οποία βρίσκονται στη διαδρομή του Μαραθώνιου από το Χόπκιντον μέχρι τη Βοστώνη και στη συνέχεια με τον υπόλοιπο κόσμο».
Η Κάρεν Γουάιτ, η οποία ειδικεύεται σε διδαχή προγραμμάτων δημοτικής εκπαίδευσης στο τμήμα εκπαίδευσης της πολιτείας της Μασαχουσέτης, υποστήριξε ότι νομίζω πως αυτό ακριβώς θα συμβεί.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου