Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Καλά νέα» από Βερολίνο μέχρι τις ευρωεκλογές

 Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2014¨

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει ένα «δώρο» από τη Γερμανία πριν από τις εκλογές, αφού η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της.
Ενα «δώρο» από το Βερολίνο πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, που μένει να προσδιοριστεί, αναμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ως αντάλλαγμα για την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος – ρεκόρ, που μπορεί να υπερβαίνει αισθητά το 1,5 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εκτιμούν πως η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ θεωρεί πως ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί, καθιστώντας την Ευρώπη αξιόπιστο «παίκτη» στον οικονομικό ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα και δεν πρόκειται να πιέσει για νέα μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ρητή δέσμευση της Αθήνας για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, πλέον η κ. Μέρκελ αποκλείει, όπως κατέστη σαφές στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτός εάν μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες, όπως η διαγραφή του χρέους.
Ως εκ τούτου, η Αθήνα αναμένει πως τις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθούν οι διεργασίες για τις περαιτέρω κινήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε σχέση με το «ελληνικό ζήτημα» και είναι ανοικτή σε μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορούν να υπάρξουν το επόμενο διάστημα κινήσεις που θα μεταβάλουν το κλίμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.
Η βασικότερη εξ αυτών είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο, μόλις δηλαδή πιστοποιηθεί από τη Eurostat η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Αθήνα θεωρεί πως με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2012, το ελληνικό αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό. Εξάλλου, από τη στιγμή που η ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν θα προκύψει μέσω «κουρέματος», αλλά με επιμήκυνση όλων των δανείων από την Ευρωζώνη κατά 50 χρόνια και με μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων, η έναρξη της σχετικής συζήτησης δεν θα συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος για τα κράτη-μέλη.

Η συζήτηση για το χρέος

Μάλιστα, εάν η διαπραγμάτευση για το χρέος αρχίσει τον Απρίλιο και επεκταθεί τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα έχει ένα ισχυρότατο δίλημμα να προτάξει ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Και αυτό θα είναι ποιος θα έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης: Η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που επέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και διασφάλισε την παρουσία της Ελλάδας εντός ευρώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που προτάσσει διαγραφή τμήματος του χρέους, θέση που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης;
Παράλληλα, η Αθήνα δεν αποκλείει πλέον τη λήψη απόφασης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την περίοδο 2014-2015, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί χωρίς τη σύναψη νέου διμερούς δανείου και με μερική έξοδο στις αγορές. Ομως, η Αθήνα είναι ανοικτή και στο σενάριο που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για δάνειο ύψους 10-20 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο. Οι πιθανότητες να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι, σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, αμελητέες, καθώς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση εμφανίζεται να πιέζει το ΔΝΤ. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ο κ. Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εθνικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, όταν το διακύβευμα ήταν σαφώς μεγαλύτερο.

Η αισιοδοξία της Αθήνας ότι θα έχει «καλά νέα» από τους εταίρους τους επόμενους μήνες συνοδεύεται, πάντως, από δυσφορία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου από επί μέρους επιλογές των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει τη νέα σύμβαση με την COSCO που θα ενίσχυε την εικόνα ότι η χώρα επιστρέφει στον επενδυτικό χάρτη, όπως επίσης και για τις καθυστερήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει πως δεν μπορεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα να καθυστερεί «για το φρέσκο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Γάλα-φάρμακα
Πάντως, προκειμένου να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συζητούν μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα προβλέπει να διαχωριστεί το γάλα μικρής διάρκειας ώστε οι μικρές γαλακτοβιομηχανίες να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις τοπικές κοινωνίες, να υπάρχει παστεριωμένο γάλα 5 έως 9 ημερών και να θεσμοθετηθεί ειδικό σήμα για το γάλα που παράγεται στην Ελλάδα. Σε σχέση με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να μην επιτραπεί η πώληση εκτός φαρμακείων, αλλά συζητά αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης που θα αύξαναν τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στην απελευθέρωση της σχετικής αγοράς, επισημαίνοντας πως σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Δανία και η Βρετανία, οι τιμές των σχετικών προϊόντων μειώθηκαν από 5 έως 30%, αλλά και ότι θα δημιουργηθούν κίνητρα για την είσοδο νέων επιχειρήσεων και προϊόντων στον συγκεκριμένο χώρο.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου