Πανευρωπαϊκή “πρωτιά” της χώρας μας στην ταχύτητα μετάδοσης της γρίπης – 21 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, 105 περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή του έτους
Απειλητικό υψώνεται το κύμα της γρίπης στην χώρα μας, αφήνοντας σταθερά στο πέρασμά του ασθενείς σε βαριά κατάσταση στην Εντατική ή ακόμα και νεκρούς.Μάλιστα, η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά»: είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1). Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται οι επισκέψεις των Ελλήνων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και τα βαριά περιστατικά γρίπης που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαρτυρούν την άγρια «επέλαση» της νόσου.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.
Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονταν σε Εντατική είχε ανέλθει σε 49 προκαλώντας σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας και δη στο ευαίσθητο κομμάτι των ΜΕΘ.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής πρέπει να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου χωρίς να επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ο ιός της γρίπης.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η γρίπη παρουσιάζει ακόμη ελεγχόμενη, χαμηλή δραστηριότητα. Το ECDC αναμένει το επόμενο διάστημα αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία).
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου