Με «μπροστάρη» τον Σον Πεν που είχε εξοργίσει τη Βρετανία με τις δηλώσεις του περί απαρχαιωμένης αποικιοκρατίας, επειδή διατηρεί ακόμα και σήμερα ως αποικία τα νησιά Φόκλαντ, τον ρόλο του «μεσολαβητή» ανέλαβε αυτή τη φορά ο Τζορτζ Κλούνεϊ.
Και μπορεί Έλληνες και ξένοι ειδικοί να έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς επί της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ωστόσο, η απάντηση του διάσημου και γοητευτικού ηθοποιού στη συνέντευξη Τύπου, ήταν αυτή που έδωσε στην εφημερίδα Guardian την ιδέα για ένα ακόμη διαδικτυακό δημοψήφισμα.
«Εχει ο Τζορτζ Κλούνεϊ δίκιο; Θα πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Όπως θα περίμενε μάλιστα κανείς, κάτω από την επιλογή «ναι» ή «όχι» «ξετυλίγονται» τα πλούσια συναισθήματα συμπάθειας, αντιπάθειας, μίσους, αγάπης και αλαζονείας απέναντι στη χώρα μας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τους χαρακτηρισμούς απέναντι στους Βρετανούς οι οποίοι περιγράφονται ως ιμπεριαλιστές κλέφτες και παρομοιάζονται με τους Ναζί που έκλεψαν τα έργα τέχνης των Εβραίων.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο μετριοπαθείς απόψεις. Όπως αναφέρει αναγνώστης «ίσως ο Έλγιν να είχε δίκιο, ίσως να έκανε λάθος, είναι δύσκολο να πει κανείς. Αυτό συνέβη πριν από πάρα πολύ καιρό και δεν είναι και τόσο σχετικό αυτή την περίοδο. Πάντως θα ήταν τέλειο αν επέστρεφαν στη θέση τους. Δείχνουν ωραία στο Βρετανικό Μουσείο αλλά σίγουρα θα έδειχναν πολύ καλύτερα κάτω από τον καθαρό μπλε μεσογειακό ουρανό».
Χαρακτηριστικό των σχολίων που έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 1.300 είναι και το φλεγματικό αγγλικό χιούμορ, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη φράση «αν δώσουμε τα Ελγίνεια πίσω στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα συμπεριληφθούν στην ιδιωτική συλλογή της Goldman Sachs». Στο ίδιο πνεύμα και η απορία «αν έχει κρατηθεί η απόδειξη αγοράς των Μαρμάρων».
«Δεν θα πρέπει να επιστραφούν εκτός κι αν οι Έλληνες πληρώσουν το Βρετανικό Μουσείο για τα 200 χρόνια συντήρησης» γράφει άλλος αναγνώστης, ενώ πολλοί επωφελούνται της ευκαιρίας για να ζητήσουν πίσω τα μνημεία που έχουν κλαπεί από την πατρίδα τους. Αλλοι δεν διστάζουν να παρουσιάσουν το θέμα των Μαρμάρων ως ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο.
«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και βρίσκεται αντιμέτωπη με φτώχεια, υψηλά ποσοστά ανεργίας και διαφθορά και όλοι οι Έλληνες ασχολούνται με την επιστροφή αυτών των αρχαίων γλυπτών» αναφέρεται σε σχόλιο.
Η άποψη πάντως στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι αναγνώστες είναι ότι χωρίς τα Ελγίνεια το Βρετανικό Μουσείο θα δείχνει άδειο και θα χάσει μεγάλο μέρος από την αίγλη του. Γεγονός που θα επαληθευόταν αν το μέλλον των Μαρμάρων καθοριζόταν από την έκβαση του δημοψηφίσματος, αφού το 80% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους εκεί όπου ανήκουν.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου