ΣΥΟΡΚΗ. Χιλιάδες ομογενείς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 30 Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους που παρέλαυναν. Μαζί τους και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο που κρατούσε την ελληνική σημαία δίπλα στα παιδιά των ελληνικών σχολείων. Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βροχόπτωση και θερμοκρασίες κάτω των 50 βαθμών Φαρενάιτ δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τους ομογενείς να παρελάσουν στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Τουναντίον, τους ώθησαν να παρελάσουν ενωμένοι με τις γαλανόλευκες και τις αστερόεσσες, καθώς επίσης και με τα λάβαρα των συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των κοινοτήτων και να βροντοφωνάξουν «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η 25 Μαρτίου», «Ζήτω η Ομογένεια» και «God Bless America».
Οι γαλανόλευκες και τα λάβαρα που έφεραν με καμάρι οι παρελαύνοντες, τα εμβατήρια και η ελληνική μουσική, σε συνδυασμό με το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς δημιουργούσαν ένα άνευ προηγουμένου αίσθημα υπερηφάνειας στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν το ενδιαφέρον των θεατών καθώς επίσης και των Νεοϋορκέζων και των τουριστών που είχαν παραταχτεί στις δύο πλευρές της 5ης Λεωφόρου από τη συμβολή της 64ης Οδού μέχρι και την 79η Οδό όπου κατέληγε η παρέλαση.
Τα τραίνα της γραμμής «Ν» από την Αστόρια προς το Μανχάταν χτες το μεσημέρι μιλούσαν Ελληνικά. Hταν όλοι ομογενείς με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, οι οποίοι κρατώντας σημαίες κατευθύνονταν προς την παρέλαση. Μεταξύ αυτών υπήρχε και μία ομάδα δέκα νέων μελών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι πήγαιναν στην 5η Λεωφόρο. Φορούσαν όλοι τους τις φανέλες της Χρυσής Αυγής και δήλωσαν στον «Εθνικό κήρυκα» ότι «δεν μπορούν να παρελάσουν διότι εκπροσωπούν κομματικές οργανώσεις, αλλά θα είναι παρόντες, θα μοιράσουν φυλλάδια και θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους εναντίον των διώξεων κατά των ηγετών του κόμματος και των βουλευτών». Επισήμαναν ότι «όλες οι διώξεις είναι πολιτικές και ότι είναι εδώ να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα», ενώ ισχυρίστηκαν ότι έστειλαν βοήθεια στην Κεφαλονιά.
Τονίζεται ότι ο Πίτερ Λούκας, πρόεδρος της «Ασγάτας», μαζί με 20 περίπου μέλη του συλλόγου βρισκόταν στο ίδιο βαγόνι της γραμμής «Ν» και παιδιά από 3 ετών μέχρι και νεολαίους οι οποίοι ήταν ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.
Εν τω μεταξύ, οι αριστούχοι μαθητές των ημερησίων και απογευματινών σχολείων ήταν οι πρώτοι οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν κρατώντας τη γαλανόλευκη και τη σημαία της Ακροπόλεως την οποία δώρισε πέρυσι η Προεδρική Φρουρά στην Ομοσπονδία.
Την ίδια χρονική στιγμή βρίσκονταν εν εξελίξει και οι παρελάσεις της Ομογένειας στο Σικάγο και στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.
Η παρέλαση ξεκίνησε στις 1:45 μ.μ. και συνεχιζόταν μέχρι και την ώρα που κυκλοφορούσε η ανά χείρας έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι 9 και διαδικτυακά στον ιστότοπο www.ekirikas.com.
Στην παρέλαση συμμετείχαν το Αγημα της Προεδρικής Φρουράς, 107 σύλλογοι, αδελφότητες ομοσπονδίες, κοινότητες και σχολεία, περισσότερα από 40 άρματα και 32 φιλαρμονικές.
Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 193η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και στα εθνικά μας θέματα με κυρίαρχο το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Εξάλλου γι’ αυτό στο πρώτο τάγμα παρέλασαν τιμής ένεκεν η Κυπριακή Ομοσπονδία και οι κυπριακές οργανώσεις, καθώς επίσης η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία.
Κάθε φορέας και κάθε άρμα προέβαλε κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό και αποτελούσαν πολύτιμο πετραδάκι στο μωσαϊκό των θεμάτων που η Ομογένεια προβάλει κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πανηπειρωτική και οι Ηπειρώτες προέβαλαν το Βορειοηπειρωτικό, διότι εφέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν χοροστατήσαντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Το εκκλησίασμα ήταν περιορισμένο και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας που οι επίσημοι και οι προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από τους πιστούς. Μέλη και στελέχη του Καθεδρικού Ναού απέδωσαν το γεγονός στην παρατεταμένη κρίση που έχει οδηγήσει την κοινότητα ο διορισμός του π. Αναστασίου Γούναρη ως ιερατικού προϊσταμένου.
Στη Δοξολογία παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κυριάκος Γεροντόπουλος, η επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικά Θέματα, Καίτη Κληρίδη, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μιχάλης Σπινέλλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου, ο Κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλής, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό και τη λεβεντιά των Ελλήνων και έκανε λόγο για μοναδικό θαύμα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αυστραλία και στο Σικάγο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την προσφορά της Ομογένειας, ενώ μετέφερε μηνύματα ότι η Ελλάδα περί τα τέλη του έτους θα καταφέρει να εξέλθει από την κρίση.
Την παράσταση έκλεψε ο μικρός Λουκάς από το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, ο οποίος απήγγειλε το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη «Το Κρυφό Σχολειό».
Αμέσως μετά παρατέθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ» στο Μανχάταν και στην οποία μίλησαν οι τελετάρχες Γιώργος Τσούνης και Τσαρλς Σούμερ, οι εκπρόσωποι της Ομογένειας, ομογενείς και Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στα επιτεύγματα της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα και στην Κύπρο εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση προς τους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται σκληρά.
Ολοι οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα ξεπεράσουν την κρίση και ότι θα εξέλθουν πιο ισχυροί.
Λειτουργίες και Δοξολογίες τελέστηκαν σε όλους τους ναούς της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά οι ομογενείς επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και τα οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την 5η Λεωφόρο.
Να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις της Ομογένειας δεν σταμάτησαν με την λήξη της Παρελάσεως, αλλά συνεχίστηκαν με τις δεξιώσεις που παρατέθηκαν στα πολιτιστικά κέντρα των κοινοτήτων και των συλλόγων.
Τα ελληνικά εστιατόρια και κέντρα διασκεδάσεων διοργάνωσαν ελληνικές βραδιές και παρείχαν τη δυνατότητα στους ομογενείς να ξεφαντώσουν.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ