Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όπως ομολογούσαν έμπειρα και παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη.
Επί της ψηφοφορίας, το άρθρο 1 που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα της έκθεσης του ΟΟΣΑ έλαβε 152 «ναι», 135 «όχι» και 1 «παρών» από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη που προκάλεσε την διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.
Το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έλαβε 151 «ναι», 136 «όχι» και 1 «παρών». Από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης καταψήφισε το άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».
Από την διαδικασία απουσίαζαν ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης και η κυρία Άντζελα Γκερέκου οι οποίοι με επιστολή που δεν προσμετρείται δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι».
Επιπροσθέτως, υπερ των άρθρων ψήφισαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.
Ως διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται και η απουσία του κ. Βασίλη Οικονόμου.
Ως διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ ερμηνεύεται και η απουσία του κ. Βασίλη Οικονόμου.
Να σημειωθεί ότι την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μονοπώλησε η αιφνιδιαστική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει διπλή πρόταση μομφής κατά΄του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη προκειμένου να καθυστερήσει την συζήτηση και την ψήφισή των ρυθμίσεων.
Χαρακτήρισε «έγκλημα» τις διατάξεις που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και αφορούν τις τράπεζες και πως «αυτό το έγκλημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το νομιμοποιήσει». Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα επί σχεδόν 2 ώρες να υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την νομιμότητα της προτάσεως.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι βάσει του αρ. 84 του Συντάγματος η πρόταση πρέπει να απορριφτεί και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιχειρεί ν α εκτρέψει την σταθεροποίηση της ελληνική οικονομίας.
Με την πρόταση του αντιπροέδρου συμφώνησε η πλειοψηφία της Ολομέλειας αλλά και το Προεδρείο της Βουλής με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να καταθεσει νέα πρόταση μομφής εναντίον του κ. Μεϊμαράκη η οποία όμως θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα.
Η απόρριψη των προτάσεων οδήγησε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρηση από την συζήτηση.
Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Ήταν ένα δύσκολο αλλά καθοριστικό για το μέλλον του τόπου νομοσχέδιο. Οι βουλευτές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
Επεισόδιο Βενιζέλου - Παπανδρέου
Αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετα της καταψήφιση του δεύτερου άρθρου που αφορά στις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Οι φωνές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου ακούγονταν από το διάδρομο που συνδέει το γραφείο του ίδιου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.
Οι φωνές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλου ακούγονταν από το διάδρομο που συνδέει το γραφείο του ίδιου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.
Λίγο πριν είχε βρει στον προθάλαμο του δικού του γραφείο να κάθονται με σκωπτικό ύφος οι στενοί του συνεργάτες τουμ κ. Βενιζέλου κ Δημήτρης Καρύδης και κ. Χρήστους Πρωτόπαπας. Ο κ. Βενιζέλος είχε βγει μόλις από την ολομέλεια της Βουλής και είχε κατευθυνθεί προς το γραφείο του, χωρίς όμως διάθεση να μιλήσει με τους στενούς του συνεργάτες. Εκεί έμεινε μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Βγήκε έξω και μπήκε στη διπλανή πόρτα, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν από νωρίς στον χώρο της πρωθυπουργικής πρέρυγας, όπου διατηρεί γραείο, και μαζί του ήταν από νωρίς οι συνεργάτες του κ. Γιώργος Ελενόπουλος και Νίκος Ζιώγας.
Μπαίνοντας μέσα ο κ. Βενιζέλος τους προσπέρασε. Ο κ. Παπανδρέου βγήκε στον προθάλαμο να τον συναντήσει. Ο κ. Βενιζέλος φανερά εκνευρισμένος εισήλθε στο ιδιαίτερο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου τον ακολούθησε. Ο κ. Βενιζέλος έδειχνε να μην μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα. Του μιλούσε ευθέως σε δεύτερο πρόσωπο. Στο διάδρομο ακούγονταν οι λέξεις "κυβέρνηση" και "Σαμαράς". Η φρουρά των δύο ανδρών λειτούργησε άμεσα. Όσοι περνούσαν εκείνη τη στιγμή απ' 'εξω απομακρύνθηκαν. Ήταν φανερό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών μόλις επιβαρυνόταν ακόμα περισσότερο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου