Τα γρανάζια της Δικαιοσύνης αλλά και η αργοπορία των πειθαρχικών οργάνων –παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή– επέτρεψαν, λόγω παραγραφής, σε καθηγητή να εξακολουθεί να διδάσκει, παρά το γεγονός ότι επί μία οκταετία «μοίραζε» απολυτήρια έναντι 5.000 ευρώ σε μαθητές ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων οι οποίοι δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα Τ.Ε.Ε.
Σε βάρος του καθηγητή (Φυσικού), αλλά και σε βάρος άλλων συναδέλφων του, ασκήθηκε ποινική δίωξη για «πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια» με απώτερο σκοπό «να προσπορίσει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος ανώτερο των 73.000 ευρώ» και να ζημιώσει τρίτους.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της Εισαγγελίας της Άρτας, ο φυσικός κατά την οκταετία 1999-2007 ως γραμματέας εξεταστικών επιτροπών δύο ιδιωτικών Τ.Ε.Ε. της Ηπείρου, μαζί με άλλους καθηγητές ελάμβαναν από κάθε μαθητή 5.000 ευρώ για να τους χορηγούν απολυτήριο.
Συγκεκριμένα, ο Φυσικός και οι άλλοι καθηγητές κατηγορήθηκαν ποινικά ότι:
-Κατήρτισαν και χορήγησαν πτυχία σε μαθητές που δεν φοίτησαν ποτέ στα Τ.Ε.Ε.
-Κατήρτισαν και χορήγησαν πτυχία σε μαθητές που δεν είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο φοίτησης ώστε να δικαιούνται να λάβουν πτυχίο, ενώ παράλληλα βεβαίωναν αναληθώς ότι φοιτούσαν επιτυχώς.
-Δεν κάλυπταν με αυτοκόλλητα τα ονόματα των μαθητών πάνω στις κόλλες των γραπτών.
-Αντικαθιστούσαν τα γραπτά των μαθητών που είχαν λανθασμένες απαντήσεις με άλλες κόλλες γραπτών που είχαν σωστές απαντήσεις.
-Διέγραφαν λανθασμένες γραπτές απαντήσεις-λύσεις που παρέδιδαν οι μαθητές και έγραφαν στην επόμενη σελίδα της κόλλας τις σωστές απαντήσεις και βαθμολογούσαν τα γραπτά με άριστα.
-Έσβηναν στοιχεία από τα βιβλία «πράξεων συλλόγου διδασκόντων» και έγραφαν πλασματικά κ.ά.
-Από τα βιβλία «πράξεων διευθυντή» των Τ.Ε.Ε. έσβηναν και πάλι στοιχεία και τα αντικαθιστούσαν με πλαστά.
Παρόλα αυτά, όταν έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης, εκείνη αποφάσισε ότι έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.
Πειθαρχική διαδρομή
Την ίδια τύχη της παραγραφής είχε και η μακροχρόνια πειθαρχική διαδρομή της υπόθεσης του καθηγητή.
Τον Απρίλιο του 2008, κατόπιν Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου παρέπεμψε τον Φυσικό στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και για χαρακτηριστικά αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός ή εκτός υπηρεσίας.
Ο περιφερειακός διευθυντής απέδωσε στον εν λόγω καθηγητή ευθύνες για το ότι ως γραμματέας εξεταστικών επιτροπών δεν έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο για τη νόμιμη συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, του απέδωσε ότι:
·Αν και γνώριζε την ύπαρξη παρανομιών και αλλοιώσεων στις καρτέλες των μαθητών, παρόλα αυτά τους επέτρεψε να συμμετέχουν στις εξετάσεις και να λάβουν απολυτήριο.
·Δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις αδικαιολόγητες απουσίες μαθητών (πάνω από 170 απουσίες κάθε μαθητής) και τους επέτρεψε να διαγωνιστούν και να λάβουν απολυτήριο.
·Έκανε παρεμβάσεις στα γραπτά κείμενα των μαθητών και αλλαγές ολόκληρων γραπτών και
·Εκβίαζε τους καθηγητές των ιδιωτικών Τ.Ε.Ε. για να κάνουν παράνομη και αναξιόπιστη αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών.
Τον Ιούλιο του 2009 το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. θεώρησε ότι η Ε.Δ.Ε. «δεν παρείχε πλήρεις αποδείξεις» και διέταξε πειθαρχική ανάκριση, το πόρισμα της οποίας παραδόθηκε έναν μήνα μετά.
Η όλη πειθαρχική διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετούνται τα δύο αδικήματα που αποδίδονται στο καθηγητή αλλά το αδίκημα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων του.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2010 το Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κήρυξε τον καθηγητή Φυσικής αθώο κατά πλειοψηφία.
Στην συνέχεια ο υπουργός Παιδείας άσκησε ένσταση κατά της αθωωτικής απόφασης.
Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ο εν λόγω καθηγητής «ουδέποτε φαίνεται να συνέπραξε και να υπέγραψε πρακτικό των αρμοδίων επιτροπών κατά παράλειψη άσκησης των καθηκόντων του» και του απέδωσε άλλο πειθαρχικό παράπτωμα, αυτό «της αμέλειας και της αμελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων του».
Παρ΄ όλα αυτά όμως, το πειθαρχικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2010 έπαυσε την σε βάρος του πειθαρχική δίωξη λόγω παραγραφής.
Παρέμβαση του Λέανδρου Ρακιντζή
Ωστόσο, ο κ. Ρακιντζής είχε αντίθετη γνώμη και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η δευτεροβάθμια πειθαρχική απόφαση που έπαυσε τη δίωξη σε βάρος του καθηγητή λόγω παραγραφής.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων, αφού αυτή είχε διακοπεί μετά την άσκηση της σε βάρος του ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Άρτας.
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή του κ. Ρακιντζή, κρίνοντας ότι δεν έχει διακοπεί ο χρόνος παραγραφής της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του καθηγητή και άρα έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι νόμιμα το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ότι οι πειθαρχικές κατηγορίες σε βάρος του καθηγητή έχουν παυθεί, καθώς πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα διάπραξής τους.
Έτσι, ο Φυσικός συνεχίζει κανονικά σαν, να μην τρέχει τίποτα, να διδάσκει σε Λύκειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου