«ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ»
Ως τεστ για την κυβέρνηση Σαμαρά και τη σταθερότητα της κυβερνητικής συμμαχίας αλλά και πρόκληση για τους αντιπάλους του χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg τις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής, ενώ οι New York Times επικεντρώνονται στην «ανησυχία» των ευρωπαϊων για τα αποτελέσματα.
Με τίτλο «Η σταθερότητα του Σαμαρά δοκιμάζεται στις εκλογές της ΕΕ», το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg περιγράφει πως αν και ο Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός που έβγαλε ξανά την Ελλάδα στις αγορές, ο κυβερνητικός συνασπισμός πατάει πλέον πάνω στον εύθραυστο αριθμό των 152 βουλευτών.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί την εκτίμηση του οικονομολόγου της Goldman Sachs, Αντριου Μπενίτο, ο οποίος υποστηρίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει κάποια σημαντικά κέρδη στις εκλογές. Αυτό θα δημιουργούσε πανευρωπαϊκά κάποιους κυματισμούς, περιπλέκοντας τις εθνικές πολιτικές στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η εντολή του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού θα βρισκόταν εν αμφιβόλω»
Από την μεριά του ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, εκτιμά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους για τις Ευρωεκλογές. Από την άλλη σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι εντός του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετωπίζει προκλήσεις με την ηγεσία του, μια κακή εμφάνιση του κόμματος στις επικείμενες εκλογές θα λειτουργήσει συγκολλητικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αυτοκτονία».
Εντωμεταξύ, χθες, άρθρο των New York Times, περιέγραφε την «ανησυχία» με την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Το άρθρο σημειώνει ότι «στην Ελλάδα, οι εκλογές έχουν γίνει de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ένα τεστ για το αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά».
Στο κείμενο φιλοξενείται δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χ. Παπαχρήστου, ότι «αν η διαφορά είναι μεγάλη, της τάξης των πέντε μονάδων, τότε αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012, όταν η μοίρα του ευρώ έμοιαζε να εξαρτάται από τα καπρίτσια των θυμωμένων Ελλήνων ψηφοφόρων».
Ωστόσο, «η δυναμική φαίνεται να έχει αναστραφεί, καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες. Η ψηφοφορία στην Ευρώπη, που διεξάγεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή, υποτίθεται ότι αποτελεί ακόμη ένα εξελικτικό βήμα για το ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως η ψήφος διαμαρτυρίας, όπως αναμένεται, θα προκαλέσει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επί μέρους εθνικές πολιτικές».
Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου