Του Άρη Παπαδόπουλου
O νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ – Ιωσήφ, ο πρώτος δήμαρχος μετανάστης, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τα οράματά του, τη βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από την προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που έχει ο δήμος, και κάλεσε τους ομογενείς να γίνουν φίλοι της ιστοσελίδας του δήμου και να έρχονται να τον συναντούν όταν ταξιδεύουν στην Ηλεία.
Ο κ. Μοράντ ασχολείται με τα κοινά πολλά χρόνια στα Λεχαινά, όπου ζει και είναι η έδρα του δήμου. Γιατρός στο επάγγελμα, ήταν πάντα ένας ενεργός πολίτης. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τα τελευταία δώδεκα χρόνια εκλεγόταν πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος. Είχε εκλεγεί δύο φορές σύμβουλος στο δήμο Λεχαινών και το 2010 στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όταν διευρύνθηκε βάσει του Καλλικράτη.
Ο κ. Μοράντ ασχολείται με τα κοινά πολλά χρόνια στα Λεχαινά, όπου ζει και είναι η έδρα του δήμου. Γιατρός στο επάγγελμα, ήταν πάντα ένας ενεργός πολίτης. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τα τελευταία δώδεκα χρόνια εκλεγόταν πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος. Είχε εκλεγεί δύο φορές σύμβουλος στο δήμο Λεχαινών και το 2010 στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όταν διευρύνθηκε βάσει του Καλλικράτη.
Μας θύμισε ότι τότε στα τραγικά επεισόδια με τους εργάτες των φραουλοχώραφων ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε μιλήσει μαζί του όταν σαν γιατρός δεχότανε τους τραυματισμένους μετανάστες. Αυτή η φορά η συνομιλία μαζί του ήταν για πιο ευτυχές θέμα και συγκεκριμένα την εκλογή του ως δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, του μεγαλύτερου σε έκταση στην Ηλεία δήμου και τρίτου σε πληθυσμό.
Αυτή η μεγάλη έκταση του δήμου είναι όμως που δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν, όπως μας λέει, πολλά χωριά, και πρέπει να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης, της καθαριότητας και βεβαίως των αγροτικών δρόμων, καθώς και το φωτισμό. «Ακούστε πόσο πίσω είμαστε στο δήμο. Δεν είναι εύκολο γιατί η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια» μας λέει.
Ερωτηθείς για τη Νέα Μανωλάδα με τα φραουλοχώραφα, ο κ. Μοράντ μας είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, να έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και πιο υγιεινές συνθήκες ζωής.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, ένας από τους επιστάτες άρχισε να πυροβολεί όταν περίπου 200 αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές, διεκδίκησαν δεδουλευμένα 6 μηνών. Τότε είχαν τραυματιστεί πάνω από 25 αλλοδαποί, που διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής.
«Πρέπει όμως να σας πω» λέει ο νέος δήμαρχος «ότι εκείνο το άτυχο γεγονός ήταν μεμονωμένο και δεν εκφράζει τους δημοκρατικούς πολίτες της Νέας Μανωλάδας. Η εκλογή μου, εξάλλου, αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι δεν είναι ρατσιστές. Αλλωστε, οι δράστες δεν ήταν από τα μέρη μας. Οσο για τους μετανάστες που εργάζονται και είναι στην πλειοψηφία τους από το Μπανγκλαντες έχουμε πολλά υπόψη να κάνουμε και επειδή η Πολιτεία δεν βοηθάει, πρέπει να δράσει ο δήμος. Θα ξεκινήσουμε με εθελοντές ένα κοινωνικό φροντιστήριο να τους μάθουμε ελληνικά, θα τους διδάξουμε τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τον ελληνικό πολιτισμό. Και τρίτο, θα δημιουργήσουμε ένα γραφείο με αντιπρόσωπο της πρεσβείας του Μπανγκλαντες για να υπάρχει συνεννόηση. Και στο σχέδιο έχουμε να διορίσουμε ένα γιατρό στο μέρος που δουλεύουν και ζουν. Και επίσης κατορθώσαμε και με τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου να τους βάλουμε σε εργατικές κατοικίες και να μη ζουν σε άθλια παραπήγματα. Η κρίση στην Ελλάδα μας έχει φέρει πιο κοντά εδώ», μας επισήμανε ο κ. Μοράντ.
Ο νέος δήμαρχος προέρχεται από τη Χομς της Συρίας, μία πόλη που έχει ισοπεδωθεί από τον εμφύλιο. Σε σχετική ερώτηση μας είπε ότι ζούσαν εκεί τα αδέρφια του αλλά κάποιοι έφυγαν στα προάστια και άλλοι σε άλλη πόλη. «Θέλει πολύ χρόνο να φτιάξει πάλι η πόλη αλλά αισιοδοξώ ότι οι ίδιοι οι Σύριοι έχουν αντιληφθεί ότι ο εμφύλιος δεν οδηγεί πουθενά και θα δώσουν σύντομα τέρμα στην αιματοχυσία».
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους ομογενείς, όσοι θα έρθουν στην Ηλεία να μην διστάσουν να τον συναντήσουν αλλά και να εγγραφούν ως φίλοι στην ιστοσελίδα του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με έδρα τα Λεχαινά και να μας γράφουν τις παρατηρήσεις τους.
Ο Ναμπίλ Μοράντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1962 στην πόλη Χομς της Συρίας, ήλθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 25 χρόνια, έχοντας ήδη σπουδάσει Ιατρική. Με την Ελληνίδα σύζυγό του, που είναι επίσης γιατρός, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στα Λεχαινά, όπου άνοιξαν το δικό τους ιατρείο και δημιούργησαν την οικογένειά τους, αποκτώντας δύο παιδιά. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες απέκτησαν και το πρώτο τους εγγόνι.
Φέτος εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 52,23% λαμβάνοντας 5.941 ψήφους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου