Το σύγχρονο ενδιαφέρον για την «Οξυρρύγχου Πόλιν» χρονολογείται από το 1896, χάρις στις ανασκαφές δύο νέων αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, των Μπερνάρ Γκρένφελ και Αρθουρ Χαντ.
Στο εσωτερικό ενός αρχαίου αιγυπτιακού τάφου εντοπίστηκε, από Ισπανούς αρχαιολόγους, μία παλιά απεικόνιση που εικάζεται ότι είναι του Ιησού.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και της Καταλανικής Εταιρείας Αιγυπτιολογίας, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, ανακάλυψαν μια αρχαία υπόγεια δομή, κάτι σαν ταφικό θάλαμο, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Oξυρρύγχου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Η Οξύρρυγχος είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες της Αιγύπτου όπου πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια πολλές ανασκαφές.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα πολύ μεγάλης σημασίας όπως είναι, παραδείγματος χάριν, οι πάπυροι της Οξυρρύγχου που χρονολογούνται από την εποχή των Πτολεμαίων και της ρωμαϊκής κατάκτησης.
Στην υπόγεια δομή που βρέθηκε από τους Ισπανούς αρχαιολόγους πιθανολογείται πως είχαν ταφεί κάποιοι ιερείς της εποχής εκείνης. Για να αποκτήσουν πρόσβαση οι ειδικοί στην κρυμμένη αίθουσα, χρειάστηκε να μετακινήσουν 45 τόνους λίθους.
Στρώματα μπογιάς
Δεν πρόκειται, όμως, για τη μοναδική υπόγεια δομή. Μια γειτονική υπόγεια δομή βρίσκεται στο επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας, η οποία συνδέεται με την πρώτη με κάτι πολύ φθαρμένα σκαλοπάτια. «Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να βρούμε εκεί», επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι. Οταν κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του μυστικού αυτού θαλάμου οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι τοίχοι είχαν περαστεί με πέντε ή έξι στρώματα μπογιάς. Το τελευταίο στρώμα χρονολογείται από την πρωτοχριστιανική περίοδο.
Το εσωτερικό του θαλάμου είναι διακοσμημένο με διάφορες τοιχογραφίες, κάποιες από τις οποίες πιθανώς να απεικονίζουν τον Ιησού.
Ο δρ Ζοσέπ Παντρό, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ο οποίος συντόνισε το ερευνητικό έργο, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ανακάλυψη της ομάδας του. Μάλιστα ο ενθουσιασμός που προκάλεσε ήταν τόσο μεγάλος, ώστε την εποπτεία των εργασιών έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραήμ.
Μιλώντας προς την ισπανική εφημερίδα Vanguardia ο καθηγητής Παντρό δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη τοιχογραφία απεικονίζεται ένας «νεαρός άνδρας με κατσαρά μαλλιά, ο οποίος φορά κοντό μανδύα και έχει σηκωμένο το χέρι του σαν να ευλογεί».
Δεν αποκλείεται, τονίζει ο Ισπανός καθηγητής, να πρόκειται για μία από τις πρώτες απεικονίσεις του Ιησού Χριστού. Ηδη, μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να μεταφράσει τις επιγραφές που πλαισιώνουν τη φιγούρα. Κατά την ίδια ανασκαφή εντοπίστηκε και ο τάφος ενός γραφέα που είχε ταφεί με τα «εργαλεία της δουλειάς» του: ένα μεταλλικό μελανοδοχείο γεμάτο μελάνι και δύο καινούργιες γραφίδες για να γράφει κατά τη διάρκεια της αιώνιας ζωής.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου