Tην πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση όπου προέταξε «το αύριο της Νέας Ελλάδας».
«Σήμερα κάνουμε άλμα αλλάζουμε την πολιτική και πολιτειακή ταυτότητα της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω καθώς ακολούθησε ένα μοντέλο κρατισμού που οδήγησε στον δανεισμό και στην κατάρρευση της χώρας. Συνέχισε λέγοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν πολλά αλλά «πρέπει να βγούμε νικητές. Χρειαζόμαστε έναν νέο καταστατικό χάρτη. Η χώρα χρειάζεται μία καινούργια αρχιτεκτονική. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και επίσημα η διαδικασία ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική. Εμείς βάζουμε την ατζέντα, θα ακούσουμε τα πάντα και θα συζητήσουμε». Ακολούθως ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις βασικές του προτάσεις για το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας:
-Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τους πολίτες.
-Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης με σταθερό εκλογικό σύστημα που να αλλάζει με πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Βουλής.
-Ευέλικτη κυβέρνηση με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υφυπουργών: Εξωτερικών Άμυνας και
Προυπολογισμού με πενταετή θητεία.
Προυπολογισμού με πενταετή θητεία.
-Καταργηση των πολλών γενικών γραμματέων ένας μόνο ανά υπουργείο.
-Εγγύηση της ισονομίας και τέλος στα προνόμια του πολιτικού κόσμου. Αλλαγή της διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών . Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.
-Ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος με εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
-Εκσυγρονισμό των διατάξεων για τα ΜΜΕ.
-Ουσιαστική διάκριση των εξουσιών. Καθιέρωση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού και του βουλευτή. Η βουλή θα πάψει να είναι προθάλαμος για τη κυβέρνηση.
-Αναθεώρηση του άρθρου 90 ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
-Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
-Ενίσχυση της αρχής της λογοδοσίας. Προτείνουμε θέσπιση χρονικών ορίων για την θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών των δημάρχων και των συνδικαλιστών.
-Μείωση του αριθμού των βουλευτών και ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο.
-Κατοχύρωση στρατηγικού σχεδιασμού στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.
-Ίδρυση ειδικού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μεγάλες συμβάσεις.
-Αναθεώρηση του άρθρου 24 και του 117 για πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος. Να οριοθετήσουμε τους βοσκότοπους. Την ίδια ευθύνη έχουμε και απέναντι στους υδάτινους πόρους.
-Αναθεώρηση του άρθρου 16 για ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ ώστε η γνώση και η έρευνα να μην μείνουν αντιπαραγωγικό μονοπώλιο στα χέρια των λίγων.
-Η Νέα Ελλάδα απαιτεί περισσότερη Δημοκρατία. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα ώστε να προβλέπεται δυνατότητα και με λαική πρωτοβουλία.
-Αλλαγή των διατάξεων για την λειτουργία των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.
-Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη γιατί η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και ανεμπόδιστης πρόσβασης (περιορισμός στις διαδηλώσεις).
-Προστασία της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.
«Δεν βιαζόμασε εμείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν απαιτούν όλα αυτά αλλαγή του Συντάγματος ενώ μία σειρά αλλαγές όπως ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής δικαιοσύνης γίνεται πράξη.
Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε την χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα που μας γονάτιζαν. Για πρώτη φορά οραμματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του δανεισμού και να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Ήδη κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, σταθεροποιήσαμε την πατρίδα με πολλούς κόπους και πολλές θυσίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε την δική μας αυτοπεποίθηση». Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσει για το εθνικό μοντέλο ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι συντελείται «μία μεταρρυθμιστική κοσμογονία στη χώρα. Και δεν είναι μόνο υποσχέσει και ευχές αλλά είναι δράσεις που ήδη γίνονται». Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του που αυτή τη φορά δεν κατονόμασε: «Το 1975 η παράταξη αυτή άλλαξε την Ελλάδα. Τώρα αφήνουμε πίσω την εποχή των μνημονίων. Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που θέλουν να διχάσουν και να μας κρατήσουν στο χθες, εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν τίποτε. Η παράταξή μας φέρνει σήμερα τη Νέα Ελλάδα με δύο τομές: αναπτυξιακή αναγέννηση και Συνταγματική αναθεώρηση. Γι αυτή τη Νέα Ελλάδα δεν θα κάνω πίσω και δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές και πλήθος στελεχών της ΝΔ, αλλά δεν παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου