Έρευνα του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης
ΜΕΡΟΣ B'
Του Θεόδωρου Καλμούκου
Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι ομογενείς είπαν:Η καταληκτική γνώμη των ομογενών, όπως προκύπτει από την ευρεία αντιπροσωπευτική έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα», είναι «όχι σε βουλευτικές εκλογές τώρα» και πως η κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν το μήνυμα των ψηφοφόρων πολιτών, ενώ ανησυχία διατυπώνεται για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και την έξαρση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Ο επιχειρηματίας και πρώην συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής Θεόδωρος Σπυρόπουλος είπε ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ουσιαστικά ότι δημιουργούνται σκέψεις για μια κοινωνική και πνευματική αλλαγή στους πολιτικούς της Ευρώπης, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί πολιτικοί ηγέτες για την ουσιαστική ένωση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ιδιαιτέρως στην Ελλάδα οι μικροπολιτικές καταστάσεις του παρελθόντος των πενήντα ετών έχουν αφαιρέσει τη σκέψη του πολιτικού στην Ελλάδα να ηγηθεί μιας ουσιαστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κοινωνικές αδυναμίες των τελευταίων πολέμων και της εγωκεντρικής σκέψης του Ευρωπαίου τον καθιστούν ανίκανο να προχωρήσει στην τόλμη της ανθρωπιστικής ιδέας συνεργασίας των λαών και αμοιβαίου σεβασμού».
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τις σκέψεις αλλά χρειάζεται τόλμημα για την εθνική συνεργασία όλων των κομμάτων με κεντρική ιδέα μόνο την Ελλάδα χωρίς Αριστερά, χωρίς Δεξιά, χωρίς Κέντρο. Αυτή θα είναι η σωτηρία της Ελλάδος και της Ευρώπης. Ας ξαναγυρίσουμε στις αξίες που μας δίδαξαν οι προπάτορες μας».
Η Αικατερίνη Σίγκα, πρόεδρος του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συλλόγου του Γούστερ «Ο Χορός του Ζαλόγγου», είπε ότι «τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα. Ο Τσίπρας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αυτό το παιδί δεν έχει δουλέψει ποτέ, αλλά αν είναι καλός για την Ελλάδα, ας πάει αλλά δεν βλέπω να δείχνει κανένα πρόγραμμα. Δεν ξέρω τι σκέφτεται ο κόσμος και πηγαίνει με τη Χρυσή Αυγή». Είπε ακόμα «όχι δεν πρέπει η Ελλάδα να πάει σε βουλευτικές εκλογές, αλλά να γίνονται όπως γίνονται κι εδώ κάθε τέσσερα χρόνια».
Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Μανάλης είπε, ότι «το αποτέλεσμα νομίζω ήταν κακό διότι εάν πάει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά πάει καταστράφηκε η Ελλάδα, θα απομονωθεί και θα γίνει τύπου Αλβανίας, θα γίνει τριτοκοσμική χώρα όταν εκλεγούν οι κομμουνιστές». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι «τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι από αγανάκτηση του κόσμου που έχει μαζευτεί όλη αυτή η σαβούρα στην Ελλάδα». Ο κ. Μανάλης πρόσθεσε ακόμη «όχι, να μην γίνουν εκλογές τώρα αλλά κανονικά και να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως γίνονται σε κάθε πολιτισμένη χώρα».
Η Δρ. Ολγα Αλεξάκου είπε «επιφυλάσσομαι να βγάλω συμπεράσματα λόγω της 40ετούς απουσίας μου από την Ελλάδα, αλλά η εντύπωση που αποκομίζω από τις πρόσφατες εκλογές είναι ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν βλέπουν λύσεις στον ορίζοντα μέσα από τα κόμματα».
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ταμείου Ελληνοπαίδων Γεώργιος Κίτσιος επεσήμανε ότι «είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση βέβαια, αλλά αυτές οι εκλογές μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι όλοι πρέπει να σκεφθούμε ξεκινώντας από κυβέρνηση και πολίτες, αξιωματούχοι και όλοι, ότι είμαστε μέσα σε κρίσιμη κατάσταση αλλά πρέπει να δούμε πού πάμε, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα». Πιστεύει ότι τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής «είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας κι όπως ξέρετε αυτό το πράγμα συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη, δείτε τι έγινε στη Γαλλία με την Λεπέν, λοιπόν δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε αυτά τα πράγματα και θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο επικοινωνίας με όλα τα στρώματα της κοινωνίας, με όλα τα κόμματα, με όλα τα επαγγέλματα, με όλους τους ανθρώπους». Συνέχισε, λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να συνεχίσει η κυβέρνηση. Βέβαια απ’ έξω καλά τα λέμε όλοι, αλλά πρέπει να μπεις μέσα στην κυβέρνηση για αν δεις τι γίνεται και να αντιμετωπίσεις όλες τις επιθέσεις από όλες τις μεριές, από τράπεζες, από Ευρωπαϊκή Ενωση, από τρόικα». Και συμπλήρωσε: «Εκτός των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα κυβερνώντα κόμματα τα τελευταία 40 χρόνια, μέρος των προβλημάτων οφείλεται στην υπερχρέωσή μας για την κατασκευή των έργων των σχετικών με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το χειρότερο είναι ότι ενώ θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό, μετά 10 χρόνια παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητα.
Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την παγκόσμια οικονομική κρίση. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή να βγάλουν τη χώρα μας από την οικονομική κρίση», είπε ο κ. Κίτσιος.
Ο επιχειρηματίας και εκπαιδευτικός Λευτέρης Περούλας ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα ήταν όπως αναμενόταν, ο κόσμος υποφέρει και ήθελε να ξεδώσει αν φέρει κάποια άλλη αλλαγή, αλλά συγχρόνως εμπιστεύεται τη σημερινή κυβέρνηση ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση γι’ αυτό και η διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη. Δεν μπορώ να βρω απάντηση για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής». Η γνώμη του είναι ότι «δεν πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλιφόρνιας Θεόδωρος Λαλιώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλιφόρνιας, ανέφερε ότι «για μένα το αποτέλεσμα ήταν μια παρηγοριά ότι δεν ήταν χειρότερα τα πράγματα για τα κυβερνώντα κόμματα. Αλλά από την άλλη μεριά πολύ ανησυχητικά διότι περίμενα να σκεφθεί ο κόσμος λίγο πιο αντικειμενικά για την παρούσα κατάσταση, να αφήσει το μίσος ή οτιδήποτε αντίδραση, διαμαρτυρία, οποιοσδήποτε λόγος τους ώθησε προς τα άκρα, είτε Χρυσή Αυγή είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπω ότι αυτό δεν έγινε και είναι κατά κάποιο τρόπο ανησυχητικό». Αναφορικά με το τι σημαίνουν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «για μένα σημαίνουν εκδίκηση, οι πολίτες θέλουν να εκδικηθούν αυτούς που τους έβαλαν στην κρίση και όντας δεξιάς κλίσης πηγαίνουν στη Χρυσή Αυγή. Επίσης, πολλοί την βλέπουν σαν προστάτη της πατρίδας, κατά κάποιο τρόπο της ιστορίας και της κουλτούρας όσον αφορά τα θέματα των μεταναστών τα οποία δεν έχουν προσπαθήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να τα θέσουν υπό έλεγχο».
Στην ερώτηση αν πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές, απάντησε: «δεν ξέρω, από μια πλευρά σκέφτομαι και λέγω όχι καλύτερα ο υπόλοιπος χρόνος να χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει να θεμελιωθεί καλύτερα η σταθεροποίηση ή η ανάκαμψη, αλλά από την άλλη μεριά ίσως να μην ήταν άσχημη ιδέα να τους πει τώρα ο Σαμαράς κοιτάξτε αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε» και τόνισε πως είναι δύσκολο «δεν μπορώ να πω ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Ο επιχειρηματίας Βασίλης Βασιλειάδης είπε «κατ’ αρχήν στενοχωρήθηκα πολύ με την άνοδο της Χρυσής Αυγής διότι ναι μεν θεωρείται αποτέλεσμα της κρίσης και της όλης κατάστασης που επικρατεί τελευταία στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια άνοδος. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με αυτούς που την κυβερνούσαν τόσα χρόνια. Κι από ό,τι βλέπουμε και οι νέοι πολιτικοί, αυτοί που έχουν εισέλθει τώρα στην πολιτική, μιλούν με την ίδια γλώσσα που μιλούσαν οι προκάτοχοί τους. Γνώμη μου είναι ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα έτσι, κάτι άλλο πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά αυτό σίγουρα δεν θα είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής».
Για το αν θα πρέπει να πάει η Ελλάδα σε γενικές εκλογές, είπε ότι «δεν πιστεύω ότι είναι λύση αυτή διότι θα δημιουργήσει αστάθεια. Νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια σταθερά, ούτως ώστε κάθε κυβέρνηση να μπορεί να έχει το χρονικό περιθώριο να δουλέψει. Το να γίνονται εκλογές κάθε δύο ή τρία χρόνια σταματούν τα πάντα και πηγαίνει πίσω και η οικονομία και ο υπόλοιπος κόσμος».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα δείχνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα, να διορθώσει τα κακώς κείμενα διότι αλλιώς στις βουλευτικές θα έχει πρόβλημα». Για τη Χρυσή Αυγή είπε «μας απασχολεί όλους και νομίζω ότι έχομε παρακλάδια και εδώ στην Αμερική και στη Νέα Υόρκη αλλά δεν εκδηλώνονται, κρύβονται πίσω από το μανδύα της χούντας. Εκείνο που ήταν έκπληξη ήταν το Ποτάμι από το πουθενά και πήρε αρκετά ποσοστά». Πιστεύει ότι «δεν πρέπει να γίνουν βουλευτικές εκλογές τώρα».
Ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς, είπε ότι «τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα σηματοδοτούν σύντομα αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά κόμματα μπορεί να είναι πολυφωνία αλλά ελλοχεύει εθνικούς κινδύνους. Είναι λάθος να υπάρχουν μειονοτικά κόμματα μέσα στην Ελλάδα. Στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι, χρειάζεται συνεργασία των πολιτικών και όλου του ελληνικού λαού».
Ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας, Γιάννης Νικολάου, ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη, ήταν ένα ισχυρό μήνυμα του λαού σε όλους τους εκλεγέντες και μη εκλεγέντες του είδους ναι μεν, αλλά. Συνεχίστε, διορθώστε τα πράγματα πιο πολύ ακόμα, δεν θα περνούν άλλες περικοπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναβαθμίστηκε, μάλλον έχασε, παρόλο αυτόν τον πάταγο που έκανε, μόνο επανάσταση δεν ζήτησε να κάνει. Η Ελλάδα συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει ο Σαμαράς το έργο του για να το φέρει σε κάποιο τέλος για το καλό το ελληνικού λαού». Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «κρύβει πολλά κι είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε. Οι ψηφοφόροι της προέρχονται και από λαϊκά στρώματα από γειτονιές που κάποτε ήταν κομουνιστικές, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια. Ο κόσμος έχει απηυδήσει, δεν βλέπει τίποτε φως από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και λέγει πώς ίσως η Χρυσή Αυγή να είναι η ελπίδα». Πιστεύει ότι «ούτε μία στις χίλιες η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει σε βουλευτικές εκλογές, υπάρχει σταθερότητα, το έργο συνεχίζεται να φτάσει κάπου η Ελλάδα».
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Παναγουλόπουλος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πλειοψηφία στις Ευρωεκλογές, αλλά έχασε στις Δημοτικές. Αξιολογώ ότι ο Σαμαράς θα εξαντλήσει την τετραετία». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είπε ότι «είναι το άγχος, η αγανάκτηση και η αγωνία του ελληνικού λαού».
Ο βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ Θωμάς Κατσαντώνης είπε «λαός χωρισμένος στα δύο, είναι δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα». Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «θα είναι πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ξέρω αν είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή αν πιστεύουν στη Χρυσή Αυγή». Πιστεύει ότι «δεν πρέπει να πάει σε γενικές εκλογές».
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπράτσης είπε «είμαι δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα διότι με τόσα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος τον ψηφίζει, στο Βόλο εξέλεξαν δήμαρχο έναν που ήταν στη φυλακή με στημένα παιχνίδια. Είναι να αναρωτιέσαι πού βαδίζει αυτή η χώρα. Τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πολύ δυσαρεστημένος και με τους δύο πολιτικούς. Είχαν μεγάλη αποχή κι αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θέλει ούτε τον ένα, ούτε τον άλλον, θέλει ριζική αλλαγή. Αν δεν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από την πολιτική η Ελλάδα δεν θα πάει πουθενά». Σημείωσε ακόμα, πως «το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου