Ωστόσο, έγραψε η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», όταν το Πεκίνο έλαβε τα σχέδια σχετικά με την υποδοχή του κ. Λι, παραπονέθηκε στο Λονδίνο ότι το κόκκινο χαλί που στρώθηκε για τον Κινέζο ηγέτη στο αεροδρόμιο Χίθροου, δεν έκανε.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, η Κίνα εξέφρασε ανησυχία ότι το κόκκινο χαλί από τα σκαλιά του αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Λι στην αίθουσα VIP δεν ήταν αρκετά μακρύ.
«Είδαν ένα διάγραμμα των προετοιμασιών στο Χίθροου και παραπονέθηκαν ότι το χαλί ήταν 3 μέτρα πιο κοντό», είπε ο ένας αξιωματούχος.
Το παράπονο κατατέθηκε στον Εντ Λέγουελιν, τον επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος λέγεται πως απάντησε στους Κινέζους πως είχε να ανησυχεί για άλλα πράγματα.
«Είπε πως ήταν σίγουρος ότι το χαλί θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους», σημείωσε ο αξιωματούχος, τον οποίο επαλήθευσαν αρκετοί ακόμη εμπλεκόμενοι στην οργάνωση της επίσκεψης.
Η Κίνα επίσης, γνωστοποιήθηκε πως απείλησε να ακυρώσει την επίσκεψη του κ. Λι, αν δεν του επιτρεπόταν να συναντήσει τη Βασίλισσα, μία τιμή για επικεφαλής κρατών. Η συνάντηση προχώρησε, αλλά δεν είχε μεγάλη δημοσιότητα στο Πεκίνο.
Η ανησυχία της Κίνας για το κόκκινο χαλί, μοιάζει σε αντίθεση με τις πρόσφατες επικρίσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι οποίες έγιναν ώστε οι αξιωματούχοι του να φαίνονται πιο ταπεινοί και λιγότεροι προσκολλημένοι στους τύπους.
Η πιο υποσχόμενη πολιτική της τρέχουσας διακυβέρνησης στην Κίνα, από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ανέλαβε, ήταν η εκστρατεία ενάντια «στην τυπολατρία, τη γραφειοκρατία, τον ηδονισμό και την υπερβολή».
Το Δεκέμβριο του 2012 το Κομμουνιστικό Κόμμα δημοσίευσε τους «κανόνες 8 σημείων», ο 1ος εκ των οποίων απαγόρευε τα κόκκινα χαλιά, αφίσες καλωσορίσματος, ανθοστολισμούς και μεγάλες δεξιώσεις για Κινέζους αξιωματούχους που ταξιδεύουν εγχώρια για κρατική εργασία.
Το 4ο σημείο απαιτεί οι αξιωματούχοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να μειώσουν το μέγεθος της αντιπροσωπείας τους και να αποφεύγουν μεγάλες εκδηλώσεις στο αεροδρόμιο άφιξής τους.
Από το Λονδίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό με το κόκκινο χαλί και ένας αξιωματούχος είπε πως «το μέγεθος των επιχειρηματικών συμφωνιών» που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη -περί τα 18 δισ. λίρες συνολικά- έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Τη 2η μέρα της επίσκεψης του κ. Λι, μία κινεζική εφημερίδα, η οποία ελέγχεται από την People’s Daily, που ακολουθεί τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος, περιγελούσαν τη Βρετανία ως «στενόμυαλη», «προκατειλημμένη», «ασήμαντη» και «καταρρέουσα αυτοκρατορία».
Οι σινοβρετανικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σχέση με τους Κινέζους ηγέτες, εξαιτίας της «κληρονομιάς» της διπλωματίας των κανονιοφόρων, της αποικιοκρατίας και των πολέμων του οπίου, για τα οποία η Βρετανία θεωρείται ως κύριος φταίχτης.
Ενώ η ιστορία δεν μελετάται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν κάθε παιδί στην Κίνα μπορεί να απαριθμήσει τα εγκλήματα και τις θηριωδίες που έγιναν στη χώρα από τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του «αιώνα της ταπείνωσης» πριν από την «απελευθέρωση» από το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1949
.
Πηγή: Ε. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου