Του Γιάννη Σαραντάκου
Ως αφύπνιση, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικών συμμαχιών που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν στην επίτευξη πλειοψηφίας 180 βουλευτών εν όψει της προεδρικής εκλογής, λειτούργησαν για τη ΝΔ η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για δημοψήφισμα και οι προσπάθειες που εκείνος έκανε και κάνει για να συγκροτήσει το μέτωπο των 120 βουλευτών, που δεν αφορά πραγματικά την υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά επίσης τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πεισθεί πλέον ότι οι σχετικές διεργασίες, με δεδομένο μάλιστα ότι η συζήτηση για τη διαδοχή του κ. Παπούλια μπορεί να ξεκινήσει από το φθινόπωρο, πρέπει άμεσα να έχουν αποτέλεσμα έτσι ώστε να γνωρίζει ο πρωθυπουργός τη βάση πάνω στην οποία «πατά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, της προσπάθειας για τη διαμόρφωση αυτών των συμμαχιών θα ηγηθεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, καθώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που προέκυψαν ύστερα από πρωτοβουλίες βουλευτών της ΝΔ ή ακόμη και υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών δεν ήταν τα αναμενόμενα.
«Πρέπει να ξέρουμε στα σίγουρα πού βρισκόμαστε και από αριθμητικής άποψης και εδώ δεν χωρούν λάθος υπολογισμοί», ανέφερε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ότι πρέπει πλέον να υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις με βουλευτές που δεν επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας σε αυτήν τη Βουλή... Το όλο θέμα θα το χειριστεί προσωπικά ο κ. Σαμαράς μαζί με έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό έμπιστων συνεργατών του, που θα αναλάβουν να βολιδοσκοπήσουν προθέσεις.
Η αρχή θα γίνει με την ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη ΝΔ και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κεντροδεξιά. Από τους 21 συνολικά ανεξάρτητους (εξαιρούνται οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης που τυπικά ανήκουν μεν στην ομάδα αυτή, αλλά θεωρούνται ήδη μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας), οι εννέα είναι σαφώς πιο κοντά στη ΝΔ.
Η λίσταΣυγκεκριμένα, οι Β. Πολύδωρας και Ν. Κακλαμάνης διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη βάση του κυβερνώντος κόμματος και δεν είναι βέβαιον ότι θα θελήσουν να συγκρουστούν στηρίζοντας το αίτημα Τσίπρα για εκλογές, η κυρία Μ. Ιατρίδη παραμένει σημαντικά δημοφιλής στα κομματικά στελέχη της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, ενώ ο κ. Σταυρογιάννης, που εξελέγη δήμαρχος Λαμιέων, θα αντικατασταθεί από τον Δημ. Μπριάνη, πρώτο επιλαχόντα στη λίστα της ΝΔ στη Φθιώτιδα.
Από εκεί και πέρα, στη λίστα της ΝΔ υπάρχει ο Γ. Νταβρής, το όνομα του οποίου συζητήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ενώ ο Γ. Κασαπίδης μπορεί να υπέγραψε ως βουλευτής Κοζάνης την κοινή δήλωση των «πέντε» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά -όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ- δεν είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει την επιλογή Τσίπρα για μπλοκάρισμα της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, καθώς αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική πολιτική επιλογή.
Ο Γ. Κουράκος, στέλεχος προερχόμενο από τη Δεξιά και νυν ανεξάρτητος, θεωρεί προϋπόθεση για την όποια συζήτηση επιστροφής στη ΝΔ, την αλλαγή πολιτικής, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Επίσης βέβαιο δεν είναι ότι θέλει πρόωρες εκλογές και ο Β. Καπερνάρος, ο οποίος επίσης υπέγραψε κατά του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ. Τέλος, η στάση του κ. Γιοβανόπουλου (προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ) παραμένει θολή καθώς μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης και με ορισμένους εκ των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. που ανήκουν σαφώς στον κεντροδεξιό χώρο. Τέτοια πρόσωπα είναι ο Π. Χαϊκάλης, ο οποίος μάλιστα έχει και προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό, ο Τ. Μελάς, που και δημόσια έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη στάση του κόμματος λέγοντας ότι μπορεί να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά και η κυρία Β. Κόλλια που διατηρεί «ανοιχτούς διαύλους» επικοινωνίας με τη ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου που αναλύουν αυτή την περίοδο τα αριθμητικά δεδομένα και ψάχνουν πρόσωπο πρόσωπο τους βουλευτές που θα μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθεια, θεωρούν ότι η μάχη για τη συγκρότηση μιας πλειοψηφίας 180 βουλευτών αξίζει να δοθεί.
Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος από τη στάση που θα τηρήσουν η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης. Είναι κρίσιμο να απαντηθεί το εάν πράγματι ο πρόεδρος και τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος θέλουν εκλογές μετά το άτυχο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το βέβαιον είναι ότι πολύ συντομότερα από ό,τι θεωρητικά προβλέπεται θα κληθεί και η ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη βυθιστεί η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου