Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πραγματοποιήθηκε το 66ο συνέδριο της Παλλακωνικής στο Σικάγο

Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΤΑΜΠΑ. Νέος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, εκλέχτηκε ο Δημήτριος Χίος από την Ουάσιγκτον, κατά το φετινό 66ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Σικάγο.
Σε μήνυμα προς τους συνέδρους, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιος, κάλεσε την Ομογένεια να είναι τώρα περισσότερο ενωμένη.
«Την περίοδο αυτή, που ο Ελληνισμός βάλλεται πανταχόθεν, η ανάγκη συσπείρωσης και ομόνοιας, αποτελεί μονόδρομο», τόνισε, μεταξύ άλλων. «Η Ομογένεια πάντα έδειχνε το σωστό δρόμο και πολλές φορές λειτουργούσε πέρα από ενισχυτικά και κατευναστικά. Το ίδιο καλείστε να κάνετε και τώρα, ίσως με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και επιμονή. Οι ελπίδες μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εσάς και είμαστε σίγουροι ότι δε θα μας απογοητεύσετε. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι ομογενείς μας τρώνε το ψωμί της ξενιτιάς, ζυμωμένο με τον ιδρώτα της τίμιας εργασίας τους και με το δάκρυ της νοσταλγίας της Πατρίδας».
Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Παλλακωνικής έχει ως εξής: Δημήτριος Χίος (πρόεδρος), Γεώργιος Μαραφάτσος από Μέριλαντ (αντιπρόεδρος ΗΠΑ), Χαράλαμπος Ιατρόπουλος από Μόντρεαλ (αντιπρόεδρος Καναδά), Αννα Πλαγιάννη από Ατλάντα (Γραμματέας) και Κατερίνα Ιατροπούλου από Μόντρεαλ (ταμίας). Περιφερειακοί αντιπρόεδροι εκλέχτηκαν οι: Φώτης Πισκοπάνης και Μαρία Πισκοπάνη (Νέας Αγγλίας), Θεόδωρος Παυλάκος και Μαίρη Δήμα (Ν. Υόρκης, Ν. Ιερσέης και Κονέκτικατ), Γεωργία Κρασσά και Χρήστος Μαραφάτσος (Μεσοατλαντικές Πολιτείες), Ελένη Ατσαβέ και Βασίλειος Ριζάκος (Μεσοδυτικές Πολιτείες), Ελπίδα Λακιώτη (Νοτιοανατολικές Πολιτείες), Ιωάννης Βαρελάς (Δυτικές Πολιτείες), Βρασίδας Γιαννόπουλος (Επαρχία Κεμπέκ, Καναδά), Ιωάννης Χριστόπουλος και Τάκης Ριζάκος (Επαρχία Οντάριο, Καναδά). Επίσης, εκλέχτηκαν οι ακόλουθοι ως επικεφαλής τμημάτων: Ιωάννης Βλαχάκης (Pan-Laconian Foundation), Kωνσταντίνος Πλαγιάννης (Κυρίες και Ιππότες Σπαρτιατών), Θεόδωρος Τσαφατίνος (Δραστηριοτήτων Παλλακωνικής) και Χρυσοβαλάντου Κουλούρη (Υποτροφιών)
Κατά την επίσημη χοροεσπερίδα του Συνεδρίου, η Παλλακωνική τίμησε με το Λεωνίδειο Βραβείο τον ιδρυτή και πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών, Χρήστο Τομαρά ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Συντονιστής του ΣΑΕ για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Τιμήθηκε, επίσης, ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ιάκωβος, ενώ δόθηκαν βραβεία ως «Λάκωνες της χρονιάς», στη Μάρθα Καρακίτσου από ΗΠΑ και Κατερίνα Ιατροπούλου, από Καναδά, για τις πολλές και μεγάλες υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.
Κατά την ίδια εκδήλωση, επιδόθηκαν και οι καθιερωμένες υποτροφίες της Παλλακωνικής σε μαθητές που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Οι σύνεδροι επικύρωσαν τη δημιουργία πολιτιστικού μουσείου στις εγκαταστάσεις του οργανισμού «Παιδεία» στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, όπου θα εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής του Νικόλαου Λιούνη, καθώς και αντίκες και άλλα έργα τέχνης. Οπως ελέχθη κατά το συνέδριο, η αξία των έργων αυτών εκτιμάται σε 10 εκ. δολάρια. Το Μουσείο αυτό, για το οποίο ήδη έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», θα φέρει το όνομα της Παλλακωνικής. Εχουν ήδη συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό 250.000 δολ., ενώ αναμένεται να συγκεντρωθούν και άλλα 50.000 δολ. περίπου. Ελέχθη, επίσης, ότι θα υπάρχουν σε ιδιαίτερο ταμείο από την οικογένεια Λιούνη, 1.300.000 δολ. που θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του Μουσείου, την εποπτεία και λειτουργία του οποίου θα αναλάβει ο οργανισμός «Παιδεία».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς και έκαναν αναφορές αξιωματούχοι της Παλλακωνικής, αντιπρόσωποι από συλλόγους-μέλη και διάφοροι προσκεκλημένοι παράγοντες. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν και διάφοροι παράγοντες του Νομού Λακωνίας.
Αναφορές που συνοδεύονταν από σχετικές προτάσεις έκαναν και οι διάφορες επιτροπές της Παλλακωνικής.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Μουσείο που λειτουργεί στο Σικάγο και έκαναν επισκέψεις σε αξιοθέατα της πόλης.
Οι βραδινές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σημείωσαν επιτυχία, σύμφωνα με τους παράγοντες της Παλλακωνικής, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τη Νεολαία.
Την Κυριακή, κατά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, τελέστηκε Αρτοκλασία στον καθεδρικό ιερό ναό της πόλης, τον οποίο έκτισαν οι Λάκωνες του Σικάγου το 1892. Πολλοί από τους συνέδρους παρέμειναν και στο πικ νικ της Κοινότητας.
Το επόμενο συνέδριο της Παλλακωνικής θα διεξαχθεί στη Σπάρτη την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2015
.Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου