Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC.
Της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Στα επιτεύγματα της Ελλάδας κατά τους μήνες της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκαν κατά την τελετή λήξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την προεδρία ως μια κατ’ αρχήν διάψευση όσων προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την ασκήσει. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε ως σημαντικά σημεία, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τη σύνδεση της καινοτομίας με τις επενδύσεις και, κυρίως, την ανάδειξη της προστασίας των συνόρων και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τη μετανάστευση ως «αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.», συνδέοντας τις πολιτικές που αποφασίζονται τόσο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και με την προάσπιση της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν ψήφισαν εναντίον της Ε.Ε., αλλά, αντιθέτως, απαίτησαν «Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική». Επειτα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ (δίχως να τον κατονομάσει), καθώς μίλησε για τους «γνωστούς καιροσκόπους του λαϊκισμού», οι οποίοι «έχουν ως πρότυπά τους τις χρεοκοπίες της Λατ. Αμερικής για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στην εξοικονόμηση δαπανών η οποία επιτεύχθηκε κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας. Συγκεκριμένα υπολόγισε τα έξοδα σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από το 30% των αρχικά υπολογισμένων δαπανών. Ο κ. Βενιζέλος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η θετική εικόνα την οποία δημιούργησε η Ελλάδα κατά την εξάμηνη προεδρία «χωρίς μικρότητες εσωτερικής κατανάλωσης».
Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η αφίσα της ελληνικής προεδρίας κατέβηκε χθες μαζί με τα διακοσμητικά που κρέμονταν από το ταβάνι, που πολλοί τα έβλεπαν σαν ελληνικά νησιά και άλλοι σαν αφηρημένη τέχνη. Μετά 181 ημέρες, 57 συμβούλια και υπουργικές συναντήσεις και 67 πολιτικές συμφωνίες, οι 519 άνθρωποι που δούλεψαν σε αυτή την προεδρία από σήμερα πρέπει να απασχοληθούν με κάτι άλλο, καθώς επίσημα πια στο ευρωπαϊκό καλεντάρι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει περάσει σε ιταλικά χέρια.
Από τον Σεπτέμβριο η μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ζούσε σε «ρυθμούς προεδρίας», καθώς ο Ελληνας πρέσβης Σωτηρόπουλος ήθελε να είναι όλοι όσοι θα δούλευαν για την προεδρία στις θέσεις τους ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τη λιθουανική προεδρία που ήταν πριν από τη δική μας. Να κάνουν εν τω μεταξύ τις επαφές τους και να αποκτήσουν γνωριμία με το σύστημα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για αυτό, μιας και η ελληνική προεδρία θα ήταν πολύ σύντομη, καθώς οι ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου τη σταματούσαν λίγο νωρίτερα. Από άποψη προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, «κάναμε κάτι μαγικό», λέει Ελληνας διπλωμάτης. Το μαγικό που εννοεί είναι ότι οι προτεραιότητες που έθεσε η Ελλάδα ήταν σε απόλυτη αρμονία με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και, εξαιτίας των ευρωεκλογών που εξελίσσονταν μέσα στην προεδρία, έπρεπε να ταυτίζονται με τις ανησυχίες του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Ετσι, άμεση προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη και απασχόληση, δεύτερη η μετανάστευση και η κινητικότητα (βοήθησε το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας για να μπει πιο δυναμικά το θέμα αυτό στην ατζέντα), τρίτον η προώθηση της νομισματικής ένωσης και τέταρτον η προώθηση θαλάσσιας πολιτικής, καθώς μέχρι να αναλάβει η ελληνική προεδρία δεν υπήρχε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό. Αυτές οι τέσσερις προτεραιότητες ήταν και οι φλέγουσες για την Ελλάδα, οι οποίες δουλεύτηκαν για ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η προεδρία, ύστερα από στενή συνεργασία του πρωθυπουργικού γραφείου και του ΥΠΕΞ.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου