Στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα προχωράει το υπουργείο Οικονομικών όταν θα εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί ένα ακόμα «όπλο».
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση συμπεριλήφθηκε άρθρο που προβλέπει ότι «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».
Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι οι φοροφυγάδες θα συγκρατηθούν και θα εμφανίσουν τα έσοδά τους που μέχρι τώρα αποκρύπτουν, καθώς όπως είναι γνωστό χωρίς ΑΦΜ δεν μπορεί να γίνει σχεδόν καμία οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα και στη διαγραφή των επιχειρήσεων που είναι ανενεργές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση αποτελούσε σύσταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο θα αφορά σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που θα εντοπιστούν από την ψήφιση του νόμου και μετά. Δηλαδή, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Μάλιστα, όσοι εντοπίζονται να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, πρώτα θα ειδοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα προχωράει η αναστολή ή κατάργηση του ΑΦΜ τους. Αλλωστε, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα πως «ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει και υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι περιπτώσεις που θεωρούνται φοροδιαφυγή. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει να καταρτίσει τις αποφάσεις αυτές άμεσα, ώστε η εφαρμογή του μέτρου να μην καθυστερήσει από την ψήφιση του νόμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ως φοροδιαφυγή νοείται:
1. Η απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων από οποιαδήποτε πηγή με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος και εν γένει τη μη καταβολή ποσού φόρου τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανά φορολογικό έτος, εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ή υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και τουλάχιστον 60.000 για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
2. Η μη απόδοση, ανακριβής απόδοση, συμψηφισμός, έκπτωση ή διακράτηση φόρου προστιθέμενης αξίας και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, καθώς και η μη υποβολή δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης με σκοπό τη μη πληρωμή των παραπάνω φόρων τελών ή εισφορών.
3. Η είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων από τη Φορολογική Διοίκηση έπειτα από παραπλάνησή της.
4. Η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, καθώς και η νόθευση φορολογικών στοιχείων.
5. Η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων και η αποδοχή αυτών.
6. Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων, εφόσον η συνολική αποκρυβείσα αξία ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 ευρώ.
7. Η απόκρυψη στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο ή συνθέτουν το αντικείμενο του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ως απόκρυψη θεωρείται η μη απόδοση για κάθε φορολογικό έτος ποσού φόρου τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
8. Η απόκρυψη στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο ή συνθέτουν το αντικείμενο του ειδικού φόρου ακινήτων με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή του ειδικού φόρου.
9. Η απόκρυψη οποιασδήποτε φορολογητέας ύλης με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή οποιουδήποτε άλλου φόρου εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ. Ως απόκρυψη θεωρείται η μη απόδοση για κάθε φορολογικό έτος ή κάθε φορολογική υπόθεση ποσού φόρου τουλάχιστον 5.000 ευρώ
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου