Με την Ελλάδα να αποτελεί το πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup υπό τον τίτλο «Ελλάδα: πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής-τρέχουσα κατάσταση», οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκαν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα.
Στη συνεδρίαση αυτή (έχει προγραμματισθεί να αρχίσει στις 15.00 ώρα Βρυξελλών) οι εταίροι θα ζητήσουν ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και για την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων έξι προαπαιτούμενων δράσεων, όπως και για το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια.
Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος αντικατέστησε τον Ματίας Μορς), αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα για μια «μίνι αξιολόγηση» διάρκειας 7-10 ημερών.
Οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, έχει προγραμματιστεί να είναι ομιλητές (στις 9 και 10 Ιουλίου αντίστοιχα), στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Εκ των πραγμάτων, η πρώτη συνάντηση, επί ελληνικού εδάφους, του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών.
Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.
Με δεδομένο ότι, ενώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει το κόστος για το μισθολόγιο των δικαστικών, αναζητείται ακόμη τρόπος για την αποκατάσταση του μισθολογίου των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, εάν τελεσιδικήσουν ανάλογες προσφυγές ιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, ενδέχεται το συνολικό κόστος να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Με οικονομικούς παράγοντες να εκφράζουν φόβους, ότι κινδυνεύει να μηδενισθεί ουσιαστικά το εμπροσθοβαρές πρωτογενές πλεόνασμα, που θα αποτελούσε «ατού» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η κυβέρνηση επιζητεί να «κυλήσει ομαλά» η ολιγοήμερη αξιολόγηση του Ιουλίου, για δύο, κυρίως, λόγους:
*Αφ΄ενός να εκταμιευθεί τόσο η δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όσο και το 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων, που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για το Δημόσιο, το οποίο καλείται να καταβάλει 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου για λήξεις ομολόγων, και επιπλέον 2,17 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης, τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα.
*Αφ΄ετέρου, από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η νέα (5η κατά σειρά) αναθεώρηση του Μνημονίου και θα μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τη νέα διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου θα είναι το 2ο θέμα στο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου και θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου