Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Υπερψηφίστηκε δια βοής, όπως άλλωστε αναμενόταν, την Τετάρτη 9 Ιουλίου από την ολομέλεια της 42η Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο οικονομικός της προϋπολογισμός με ελάχιστες ερωτήσεις και διευκρινίσεις γύρω από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ως επί το πλείστον. Ο προϋπολογισμός ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 28.277.552 δολαρίων ήταν από τα πρώτα θέματα που ήλθαν προς συζήτηση στην ολομέλεια, ενώ παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι δύο Πατριαρχικοί εκπρόσωποι ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και ο Βελγίου Αθηναγόρας, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, το προεδρείο και μέλη της «Ηγεσίας των 100» και περί τους 800 σύνεδροι.Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.» τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 κατά τα διαρρεύσαντα δέκα πέντε χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του σημερινού Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει υπερδιπλασιαστεί, διότι από 13 εκατομμύρια που ήταν, έφτασε στα $28.277.552 σήμερα.
Συγκεκριμένα, για το έτος 2015 ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα $27.337.526 και για το 2016 στα $28.277.552.
Στον προϋπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται διόλου η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, ούτε ο Οίκος Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, ενώ η Ελληνική Παιδεία εμφανίζεται και πάλι ως ο φτωχός συγγενής σε σύγκριση με άλλους τομείς, αφού ακόμα και για την Κατηχητική Παιδεία προβλέπονται σχεδόν διπλάσια ποσά.
Συγκριτικά αναφέρουμε, ότι για το έτος 2013 ήταν $25.532.390 και για το 2014 ήταν $25.558.989. Για το έτος 2009 ο προϋπολογισμός ήταν $20.792.871 ενώ για το 2010 στα $21.737.385. Το έτος 2009 ο προϋπολογισμός υπερέβη κατά $4.487.133 φτάνοντας σε πραγματικά έξοδα λειτουργίας $25.280.004.
Ο προϋπολογισμός για το έτος 2007 ήταν $18.263.500 ενώ για το 2008 ήταν $19.533.500. Για το 2005 ήταν $16.179.000 και για το έτος 2006 ήταν $16.378.000.
Πριν από οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2006 στην Κληρικολαϊκή στο Νάσβιλ του Τενεσί, άλλαξε το σύστημα της οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή.
Συγκεκριμένα, μέχρι το 2006 οι κοινότητες έδιναν στην Αρχιεπισκοπή το 15% του ετήσιου εισοδήματός τους. Από το 2006 και μετά δίνουν το 15% από τα έξοδά τους, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Αρχιεπισκοπή τα οικονομικά τους στοιχεία ελεγμένα από ορκωτό λογιστή.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγήθηκε από αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα της Επιτροπής επί των Οικονομικών, ελέγχουμε τα οικονομικά των κοινοτήτων και παίρνουμε ανάλογα τις οικονομικές συνδρομές. Αν η κοινότητα διατηρεί Ημερήσιο Σχολείο, η Αρχιεπισκοπή φορολογεί μόνο τα έξοδα της εκκλησίας.
Ετέθη το ερώτημα γιατί δεν δίνει η Αρχιεπισκοπή απολογισμό για τους εράνους που διενεργεί από καιρού σε καιρό και απάντησε ο Ιερώνυμος Δημητρίου, διευθυντής των Οικονομικών και Διοίκησης, ότι τα στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.
Η ολομέλεια υπερψήφισε επίσης τις τροπολογίες για τις Ομοιόμορφες Διατάξεις των Κανονισμών των Κοινοτήτων, καθώς και τις προτάσεις της Μητρόπολης Ντιτρόιτ αναφορικά με πιθανό κλείσιμο κοινοτήτων λόγω μεταβολής των δημογραφικών ισορροπιών σε μερικές περιοχές και το πώς και πού θα διατεθούν τα χρήματα ή τα περιουσιακά στοιχεία των κοινοτήτων.
Ο στρατιωτικός ιερεύς αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού π. Μίλτον Γιαννούλης μίλησε εκτενώς στην ολομέλεια για την παρουσία και διακονία των Ορθόδοξων ιερέων στον Αμερικανικό Στρατό.
Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης μίλησε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα για τους διωγμούς και τα μαρτύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας συνάμα και βίντεο με κυριολεκτικά ανατριχιαστικές εικόνες δολοφονίας εν ψυχρώ. Αναφέρθηκε ακόμα τεκμηριωμένα στον αφανισμό των Ορθόδοξων πληθυσμών, ενώ έκανε μνεία στους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο Δρ. Λυμπεράκης αναφέρθηκε εκτενώς και με συνοδεία βίντεο στις καταπιέσεις και κατατρεγμούς που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την κυβέρνηση της Τουρκίας, και υπενθύμισε και τις απειλές κατά της ζωής του που έχει δεχθεί κατά καιρούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Εξήγγειλε τον διοργάνωση προσκυνηματικής επίσκεψης του Τάγματος των Αρχόντων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είπε ότι πιθανόν να είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος εκεί, ενώ προέτρεψε όλους, λέγοντας «ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Μητέρα Εκκλησία».
Αναγνώστηκε έκθεση για την Κατηχητική Παιδεία και ελέχθη ότι στα Κατηχητικά σχολεία φοιτούν 16.500 μαθητές σε όλη τη χώρα. Επίσης, εκθέσεις δόθηκαν για την Προστασία του Περιβάλλοντος, για τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, για τις Ελληνορθόδοξες Επικοινωνίες.
Ο π. Ευστράτιος Ιωαννίδης μίλησε για τους διαθρησκειακούς και μικτούς γάμους και εξέθεσε την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα αυτόν κατά τα 15 τελευταία χρόνια. Τόνισε πως «πριν από 15 χρόνια η Αρχιεπισκοπή δεν είχε κατανοήσει καλώς το θέμα», ενώ επισήμανε την πρόοδο που έχει συντελεστεί υπογραμμίζοντας ότι «οι μικτοί γάμοι είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα». Επίσης, έκθεση στην αγγλική γλώσσα έδωσε για την Ελληνική Παιδεία ο Διευθυντής Ιωάννης Ευθυμιόπουλος αναφερθείς και πάλι στα βιβλία.
Ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» Γεώργιος Τσαντίκος ανέγνωσε την έκθεση της Οργάνωσης και αναφέρθηκε στις δράσεις της.
Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά έδωσε έκθεση για την Φιλόπτωχο, αναφέρθηκε στις δράσεις και στην απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου στο Μανχάταν. Ανέφερε ότι στο Συνέδριο της Φιλοπτώχου συμμετείχαν 430 σύνεδροι και 8 παρατηρητές.
Ο διευθυντής διοίκησης Ιερώνυμος Δημητρίου ανακοίνωσε ότι η ολομέλεια έπρεπε να ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις της μέχρι τις 2 η ώρα το απόγευμα διότι έπρεπε να ελέγξει τη μεγάλη αίθουσα και γενικότερα τους χώρους του 5ου ορόφου του ξενοδοχείου η Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την άφιξη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κήρυξε τη λήξη των εργασιών της Κληρικολαϊκής, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους όσοι εργάσθηκαν φιλοπόνως για τη διεξαγωγή της. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή της διαδικασίας η οποία λειτούργησε σωστά, και έκανε αναφορά και ανάλυση στην «κατ’ οίκον Εκκλησία» στην οποία αναφέρεται ο Απ. Παύλος στην Πρώτη προς Εφεσίους επιστολή του.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου