Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας που κατακτά τώρα τις ξένες αγορές

Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2014
Το βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας που κατακτά τώρα τις ξένες αγορές
Χρήστος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της «Παπαδημητρίου»
Με ιστορία 74 χρόνων και αιχμή το μοναδικής παρασκευής βαλσάμικο ξίδι της, η εταιρεία «Παπαδημητρίου» θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ για τη φετινή χρονιά. Όπως λέει στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος της καλαματιανής εταιρείας τροφίμων, Χρήστος Παπαδημητρίου, στόχος είναι η κατάκτηση ηγετικών μεριδίων στις αγορές της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Αυστραλίας στο βαλσάμικο ξίδι, αλλά και η διατήρηση της ανοδικής πορείας των πωλήσεων. Παράλληλα, σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός της γκάμας της με νέους κωδικούς και δρομολογούνται επενδύσεις 600 χιλ. ευρώ για την αναβάθμιση της παραγωγής.
Παρά την κρίση και παρότι είστε μια μικρομεσαία επιχείρηση τροφίμων με βάση στην επαρχία (Καλαμάτα) έχετε καταφέρει σημαντικά πράγματα στο «μέτωπο» των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το βαλσάμικο ξίδι που παράγεται έχει μεγαλύτερη απήχηση ακόμη και από τα ιταλικά σε αγορές, όπως η Τσεχία και η Αυστραλία. Ποιο είναι το μυστικό σας; Πώς φτάσατε να έχετε τη σημερινή επιτυχία;
Σε μεγάλο βαθμό η ανοδική πορεία που καταγράφουν οι εξαγωγές μας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας.
Δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά μέσα από πολύ κόπο και πολυάριθμες παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις από το 2000 και έπειτα, οπότε και πρωτολανσάραμε το βαλσάμικο ξίδι μας.
Δεν σας κρύβω ότι τα πρώτα χρόνια η ανταπόκριση ήταν απογοητευτική. Οι περισσότεροι εισαγωγείς προτιμούσαν το βαλσάμικο ξίδι της Ιταλίας, ενώ μονίμως μας ρωτούσαν τι διαφορετικό έχουμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να προτάξουμε το γεγονός πως το δικό μας ξίδι, σε αντίθεση με τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι χωρίς συντηρητικά, καραμελόχρωμα και τεχνικές χρωστικές ουσίες.
Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να πείσουμε τους πρώτους εισαγωγείς να συνεργαστούν μαζί μας, καθώς ήμασταν οι μόνοι που μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών που στρέφονται σε περισσότερο υγιεινά τρόφιμα.
Επιπλέον, προβάλαμε έντονα τη διαφορετική πρώτη ύλη με την οποία φτιάχνεται το δικό μας μπαλσάμικο -είναι η κορινθιακή σταφίδα, η οποία κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό ως ελληνικό superfood (υπερτροφή)-, σε αντίθεση με την πλειονότητα των λοιπών που κυκλοφορούν σήμερα.
Βρήκαμε, λοιπόν, το «πακέτο» που έψαχναν οι εισαγωγείς και ανοίξαμε τις πρώτες πόρτες. Ύστερα από αυτό, και με δεδομένο ότι τα προϊόντα μας έχουν καλή σχέση ποιότητας και τιμής, ήρθε η ανάπτυξη, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συμπερασματικά θα έλεγα πως το «μυστικό» της επιτυχίας μας στις διεθνείς αγορές κρύβετε στο τρίπτυχο: υπομονή, επιμονή και ύπαρξη συγκροτημένου πλάνου. Σήμερα, το 75%-80% του τζίρου μας προέρχεται από τις εξαγωγές.
Σε τι βαθμό σας εμπόδισε η έντονη καχυποψία που υπήρχε στις διεθνείς αγορές για τις ελληνικές εταιρείες στην αρχή της κρίσης;
Την πρώτη χρονιά της κρίσης αντιμετωπίσαμε κάποια κακεντρεχή σχόλια, ωστόσο δεν είχαμε κάποια σοβαρά εμπόδια. Θα έλεγα ότι η καχυποψία των ξένων περισσότερο δυσκόλεψε τις προσπάθειες των εισαγωγέων να φέρουν προϊόντα στην Ελλάδα παρά τους εξαγωγείς. Και αυτό γιατί κοπήκαν όλες οι πιστώσεις και αναγκάστηκαν να αγοράζουν τοις μετρητοίς.
Θεωρείτε πως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τους Έλληνες εξαγωγείς. Πόσο βοήθησαν οι πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων για τη στήριξη των εξαγωγών;
Μεγάλη βελτίωση υπάρχει στον τομέα των απεργιών που λάμβαναν χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίες έπλητταν καίρια τις εργασίες μας, καθώς αθετούσαμε συμβόλαια χωρίς να φταίμε.
Σωστή κίνηση αποδείχθηκε και η θεσμοθέτηση κάποιων προγραμμάτων που επιδοτούν ενέργειες προβολής σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, δύο από αυτά χρησιμοποιήσαμε και εμείς.
Από την άλλη πλευρά, για τη διευκόλυνση των εξαγωγών θα πρέπει να βελτιωθεί η γραφειοκρατία καθώς οι διαδικασίες παραμένουν αρκετά πολύπλοκες αλλά και να επισπευσθεί η επιστροφή του ΦΠΑ. Μέτρα πρέπει να ληφθούν και για την αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία είναι λίγη και ακριβή.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή χρονιά;
Βασικός μας στόχος είναι να περάσουμε στην πρώτη θέση στις αγορές της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Αυστραλίας, όπου έχουμε ισχυρή παρουσία. Θεωρούμε ότι είναι εφικτός στόχος, ο οποίος εάν δεν επιτευχθεί φέτος θα επιτευχθεί σίγουρα του χρόνου. Σε επίπεδο τζίρου, θέλουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 15% και να ξεπεράσουμε τα 11 εκατ. ευρώ.
Όσο περισσότερα προστιθέμενης αξίας και μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους προϊόντα πουλάμε και εξαρτόμαστε λιγότερο από τη σταφίδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των μεγεθών μας. Και στην Ελλάδα, όμως, προσδοκούμε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η κατανάλωση ύστερα από την έντονα πτωτική πορεία των δύο προηγούμενων χρόνων δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ και ο τουρισμός θα βοηθήσει σημαντικά στην τόνωση της ζήτησης.
Περαιτέρω, επιδιώκουμε να διευρύνουμε την υφιστάμενη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουμε από βαλσάμικο ξίδι μέχρι τις μουστάρδες, ενώ σχεδιάζουμε επενδύσεις 600 χιλ. ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Βρεθήκατε σε αρκετά νεαρή ηλικία στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία μετρά 74 χρόνια ζωής. Όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες στην ελληνική αγορά και ευρύτερα στην οικονομία, θα συμβουλεύατε τους νέους Έλληνες να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εγχώριο επιχειρείν; Θεωρείτε πως είναι μια προοπτική που πρέπει να εξετάσουν;
Παρότι οι συνθήκες παραμένουν αρκετά δύσκολες, υπάρχει η πρόθεση να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα, η οποία δεν ήταν στις προτεραιότητες πριν από την κρίση. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και βλέπουμε αρκετές πρωτοβουλίες με στόχο να κινητοποιήσουν τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι πολύ θετικό. Η δική μου προτροπή προς τους νέους ανθρώπους είναι να ασχοληθούν με το επιχειρείν, εφόσον είναι κάτι που τους αρέσει και έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο.
  • «Δραστηριοποιούμαστε σε 35 χώρες και απασχολούμε 65 άτομα προσωπικό. Οι μεγαλύτερες αγορές μας είναι η Αγγλία, όπου εξάγουμε κορινθιακή σταφίδα από το 1939 όταν ο παππούς μου ίδρυσε την εταιρεία, η Τσεχία, η Αυστραλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς».
  • «Για τη διευκόλυνση των εξαγωγών θα πρέπει να βελτιωθεί η γραφειοκρατία καθώς οι διαδικασίες παραμένουν αρκετά πολύπλοκες, αλλά και να επισπευσθεί η επιστροφή του ΦΠΑ. Μέτρα πρέπει να ληφθούν και για την αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία είναι λίγη και ακριβή».
Πηγή: ΗΜΗΡΕΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου