Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΛΙΑ

Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2014
Της Φώφης Γιωτάκη

Νέα μυστικά γεύματα και...ίντριγκες

Καθαρούς κανόνες και οριοθετημένο «γήπεδο», για ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι, αναζητούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς γνωρίζοντας ότι το σήμα για την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες μπορεί να δοθεί άμεσα.

Νέα μυστικά γεύματα και...ίντριγκες    Στελέχη όλων των τάσεων και των γενεών σπεύδουν να λάβουν θέση και να κατοχυρώσουν ρόλο για την επόμενη μέρα που ξεκίνησε εκ των πραγμάτων μετά την πρώτη εκλογική κάθοδο της Ελιάς τον περασμένο Μάη. Απανωτά ραντεβού, τετ α τετ, γεύματα και δείπνα που ενίοτε οι οικοδεσπότες προσπαθούν να τα κρατήσουν μυστικά, μετατρέπονται σε μικρές ή μεγαλύτερες νησίδες της Κεντροαριστεράς που ψάχνουν γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης.
Ολα τα θέματα φαρδιά-πλατιά αραδιάζονται στο τραπέζι (ή στα τραπέζια) του διαλόγου. Πέφτουν οι προτάσεις σαν το χαλάζι (με τη γνωστή διάρκειά του). Γράφουν κείμενα, αποσύρουν σελίδες, προσθέτουν άλλες, βάζουν και βγάζουν υπογραφές.
Θα γίνει Συνέδριο της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης ή τελικά του ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως κάτι ενδιάμεσο, τύπου Συνδιάσκεψης ή Συμποσίου;
Και αν προκηρυχθούν εκλογές εντός του φθινοπώρου, ποια «ομάδα» θα κατέβει στο γήπεδο και ποιοι θα την επιλέξουν;
Αρκετοί επιμένουν. Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Κάποιοι άλλοι δυσανασχετούν με το εγχείρημα της Ελιάς και δεν το κρύβουν. Επιμένουν. Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά βλέπουμε.
Ολοι όμως συμφωνούν ότι η συγκυρία απαιτεί ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Εννοούν το ίδιο;
Σε τσιπουράδικα και ρεστοράν
Να... ανοίξουν το κλειστό επάγγελμα του «συνομιλητή της Κεντροαριστεράς» -κατά δήλωση του Φίλιππου Σαχινίδη- επιχειρούν και άλλα στελέχη σε διαδοχικές συναντήσεις, γεύματα και δείπνα, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιώργος Πεταλωτής κ.ά.
Με στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου οι περισσότεροι, αλλά με διάθεση κριτικής τελευταίως (ο έμπειρος Νίκος Σηφουνάκης άσκησε κριτική προχθές για το «λεφτά υπάρχουν» του 2009), δεν σταματούν στα όρια του ΠΑΣΟΚ για να ανταλλάξουν απόψεις.
Τουλάχιστον δύο φορές τσίμπησαν μεζέδες και δοκίμασαν τσίπουρο με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Γιάννης Πανούσης, ο Δ. Ψύρρας και η Νίκη Φούντα. Πολιτική σταθερότητα αλλά και προοδευτική ατζέντα, άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις του χώρου χωρίς αποκλεισμούς και ανάδειξη της νέας πορείας ή και της ηγεσίας από τη βάση είναι στις προτάσεις τους.
Οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης και Οθωνας συνομιλούν συχνά με την αναπληρώτρια υπουργό, Φώφη Γεννηματά, η οποία λέγεται ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις της στο Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα - όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εκ των συνομιλητών του πρώην υπουργού, ο Γ. Κουτσούκος συμμετείχε (και όχι τυχαία) στην πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού της Ελιάς υπό τον Ευ. Βενιζέλο.
Με Πάγκαλο στο κέντρο
Ενα ακόμη γεύμα μεν, άκρως ενδιαφέρον δε λόγω της σύνθεσής του. Σε ρεστοράν ξενοδοχείου στην καρδιά της Αθήνας συνέφαγαν προ ημερών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος Θόδωρος Πάγκαλος, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μόλις την περασμένη Κυριακή (στο «Εθνος») πρότεινε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού πόλου, ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα.
Το μενού της συζήτησης ήταν η Κεντροαριστερά. Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι η εξαμελής παρέα (συμμετείχαν και άλλα δύο πρόσωπα, φίλοι τους) αντάλλαξε ανοιχτά απόψεις και έδειξε αγωνία αλλά και αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα στον ευρύτερο χώρο.
Οι «75» και οι συνδικαλιστές
Σημείο αναφοράς των «75» είναι συνήθως το γραφείο του Μιχάλη Καρχιμάκη, που όπως ο Γ. Νιώτης, η Ασπα Παπαηλιού και η Κ. Διαμαντοπούλου πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκεί να προσκληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους όλες οι δυνάμεις. Συλλέγουν υπογραφές ανά νομό προκειμένου να δημοσιοποιήσουν άμεσα κείμενο-παρέμβαση στις εξελίξεις. Εχουν ανοιχτές γέφυρες με συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Σπίρτζης από το ΤΕΕ, Γ. Καββαθάς κ.ά.), και ετοιμάζουν τη δική τους διακήρυξη και Συνάντηση στις 16 Ιουλίου στην Αθήνα για την «επαναδημιουργία του χώρου σε πλειοψηφική βάση».
Ο Βενιζέλος και οι άλλοι
«Ολοι εναντίον όλων και στη... μέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ότι η «Ελιά» θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την έναρξη του διαλόγου και το ευρύ κάλεσμα και προς τα άλλα κόμματα (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και κινήσεις) και τα αποστασιοποιημένα στελέχη του χώρου - έχει ο ίδιος ανακοινώσει από τη βραδιά των ευρωεκλογών Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ωστόσο θεωρεί αναγκαίο τον οργανωμένο διάλογο εντός του ΠΑΣΟΚ, έχοντας δε χαρακτηρίσει γελοία τη συζήτηση περί ηγεσίας.
Ο κ. Βενιζέλος έχει επίσης εμφανίσει σημάδια «δυσφορίας» για την «εικόνα Βαβέλ» που κατά διαστήματα παρουσιάζει η παράταξη, για τα διάφορα δείπνα-γεύματα που, όπως έχει πει στους συνεργάτες του, «δεν συνιστούν πολιτική πράξη».
Κρατά σαφή απόφαση -υπενθυμίζει έμπιστος συνομιλητής του- από τις κινήσεις «παραγοντισμού, κοινωνισμού και κοσμικοτήτων». Δεν αποκλείεται δηλαδή να στείλει εκ νέου αυστηρό μήνυμα ακόμη και προς στενούς συνεργάτες του για τη... Βαβέλ. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν τέλος ότι με την αυριανή ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο θα στείλει τα σχετικά μηνύματα ενώ θα επαναλάβει το άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το Ποτάμι κ.ά.
Οι συσχετισμοί
Υπέρ του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ο αρχηγός της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δέχεται εν τω μεταξύ τα «πυρά» στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οπως του Γιάννη Δατσέρη (το έκανε μέσω άρθρου του στο «Εθνος») καλώντας τον Ευ. Βενιζέλο να συμφωνήσει στο να στηθούν δύο κάλπες μία για το όνομα του νέου φορέα και άλλη μία για τη νομιμοποίηση της ηγεσίας. Ο κ. Δατσέρης επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου είναι της άποψης ότι αν καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι μπορούν να τα βρουν - ειδικά όσοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ και στην παράταξη και «δεν έφυγαν για να επιστρέψουν».
Καλεί δε τα κορυφαία στελέχη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Κ. Σκανδαλίδη να πάρουν καθαρή θέση στις προσεχείς ενδοπαραταξιακές διαδικασίες.
Στο μενού της Δροσιάς κείμενο με αιχμές
Η οικοδέσποινα όπως και οι προσκαλεσμένοι έφτασαν στη Δροσιά έχοντας αν όχι ταυτόσημες, πάντως κοντινές απόψεις. Πριν το δείπνο άλλωστε στο σπίτι της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου είχαν προηγηθεί πολλά ραντεβού - όχι πάντα με την ίδια σύνθεση.
Τη μακαρονάδα αλ όλιο (με βάση το λάδι και το σκόρδο) και τους θαλασσινούς μεζέδες, πίνοντας ελαφρύ λευκό οίνο και ανθρακούχα δροσερά ποτά, γεύτηκαν ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Παντελής Καψής, η Τόνια Αντωνίου και η Αθηνά Δρέττα. Η κουβέντα συνεχιζόταν χωρίς διακοπή επί ώρες. Στο τέλος συμφώνησαν ότι το εγχείρημα της Ελιάς πρέπει να συνδεθεί με τη διεύρυνσή της και την άμεση δημοσιοποίηση ενός κειμένου που θα κληθούν να υπογράψουν και άλλα στελέχη.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το εν λόγω κείμενο με το οποίο οι υπογράφοντες λένε «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός» και κάνουν επίθεση (που προκαλεί αίσθηση καθώς οι δύο υπογράφοντες συμμετέχουν) στην κυβέρνηση συνεργασίας για την «εικόνα» μετά τον ανασχηματισμό:
«Τόσο ο πρόσφατος ανασχηματισμός όσο και οι εξελίξεις για το μισθολόγιο των δικαστικών και των ένστολων από τις δικαστικές αποφάσεις, ενισχύουν τις ανησυχίες, ότι οι πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το αίτημα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη σαν μια επιστροφή στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές της παροχολογι?ας που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αντιθέτως απειλούν να αναβιώσουν τα αδιέξοδα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση», υποστηρίζουν και υπογραμμίζουν: «Η επιστροφή στις πολιτικάντικες πρακτικές και μάλιστα στην τελευταία φάση, λίγο πριν ολοκληρωθεί η εποχή των Μνημονίων, θα είναι ένα τεράστιο ολίσθημα».
Τι προτείνουν; Εκτιμώντας ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και οφείλει να εκλέξει «ικανό και άξιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», απευθύνονται σε όλους εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και εισηγούνται: «Ενα ιδρυτικό, ανοικτό, προγραμματικό συνέδριο, του συνόλου των δυνάμεων μεταξύ Κέντρου και ανανεωτικής Αριστερές στις αρχές του φθινοπώρου. Ενός συνεδρίου που θα θέσει το ζήτημα του φορέα και των συμμαχιών σε πολιτική βάση με ξεκάθαρη την πολιτική αυτονομία του χώρου.
Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση συλλογής υπογραφών. Εγκυρότατες πληροφορίες δε αναφέρουν ότι επιδιώκουν ευρύτερες συμμαχίες για την επόμενη μέρα.
Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε συνάντηση με τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο (στο Βυζαντινό του Χίλτον). Λέγεται ότι η κουβέντα ήταν αναλυτική και αφορούσε την πορεία του χώρου προς το ή τα συνέδρια.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου