Του Βασίλη Καυκά, Βοστώνη ΗΠΑ
Ανακοινώθηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη με το Δημήτρη Αβραμόπουλο ως Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία Δαμανάκη που δεν έχει να επιδείξει πολλά στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ουσιαστικά έγινε "διάσημη" από το "εδώ Πολυτεχνείο..." όταν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν εκφωνήτρια στο ράδιο σταθμό του Πολυτεχνείου και ζητούσε βοήθεια γιατί η χούντα το είχε περικυκλώσει με άνδρες "ασφαλείας" και τάνκς. Μετά έγινε Πρόεδρος του Συνασπισμού και μετά "κατέφυγε" στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά για τη Δαμανάκη.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα άλλου είδους πολιτικού που έχει κύρος και έχει να επιδείξει έργο. Τόσο σαν δήμαρχος της Αθήνας όσο και σαν υπουργός στα διάφορα υπουργεία που έχει περάσει όπως Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Υγείας, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Αμύνης.
Τεράστεια η πολιτική διαφορά μίας Δαμανάκη κι ενός Αβραμόπουλου ο οποίος εκτός των άλλων έχει καλές σχέσεις και εκτός Ελλάδος ιδιαίτερα με τη Γερμανία, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Γιατί λοιπόν ο Σαμαράς τοποθετεί τον Αβραμόπουλο σαν Ευρωπαϊκό Επίτροπο και ουσιαστικα αποδυναμώνει το κυβερνητικό σχήμα; Θα μπορούσε να τοποθετήσει τη Ντόρα Μπακογιάνη η οποία ήθελε να γίνει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια και η Μπακογιάννη είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κι εδώ υπάρχει διαφορά μεταξύ Δαμανάκης και Μπακογιάννη ως πολιτικού και από τις θέσεις που έχουν περάσει αφού και η Ντόρα διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων, Υπουργός Εξωτερικών και λοιπά.
Η Ντόρα όμως δεν είναι σήμερα Υπουργός ενώ ο Αβραμόπουλος είναι και μάλιστα ο υπ αριθμόν 2 τη τάξη ένεκα του "συνέταιρου" στη κυβέρνηση Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνασπισμού απαίτησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η σκέψη μου είναι ότι μία απομάκρυνση Αβραμόπουλου από την Κυβέρνηση μπορεί να έχει τις ακόλουθες σκοπιμότητες:
1) Την ουσιαστική απομάκρυνση από τα κυβερνητικά δρώμενα άραγε "εξαφάνιση". Ας μη ξεχνάμε ότι τα παλιά χρόνια τους πολιτικούς αντιπάλους τους "εξοστράκιζαν" στέλνοντας τους πρεσβευτές σε άλλα μέρη μακρινά.
2) Ένας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μπορούσε να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Οικονομική σκηνή από όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδίκηση κονδύλια που δεν θα μπορούσε να τα πάρει με άλλους πολιτικούς.
3) Μία προσωρινή απομάκρυνση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να "εξομαλύνει" τις πολιτικές διαφορές μεταξύ του Αβραμόπουλου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που θα ήθελε ο Αβραμόπουλος να διεκδικήσει την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Ακόμα, σε μία πολιτική ήτα του Σαμαρά να διεκδικήσει την Προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας.
Άραγε ποιό από αυτά τα τρία θα είναι το σωστό σε μελλοντικές εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας; Μιας Ελλάδας που έχει σήμερα και μετά όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού 174% δημόσιο χρέος (ΑΕΠ) και εάν δεν υπήρχαν οι δόσεις και τα μνημόνια θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού.
Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει η σημερινή κυβέρνηση. Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές και κάποιοι Ευρωπαίοι λένε ότι τα δύσκολα για την Ελλάδα πέρασαν. Εάν εννοούν ότι υπήρξε μία βαθιά τομή στον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων και της σπατάλης χρημάτων σε αυτό έχουν δίκαιο. Αλλά, ισορροπίες στα Ελληνικά νοικοκυριά δεν υπάρχουν αφού το όριο της φτώχειας έχει φτάσει στα ύψη.
Από την άλλη μεριά μία εξάπλωση της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική θα είχε τεράστιο πρόβλημα και στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου