Γρήγορα ναι, αλλά μήπως και πρόχειρα και μνημονιακά; Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, που στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων, οι οποίες είναι χρονοβόρες.
Βάζει θεωρητικά λιθαράκι για τις ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ ανοίγει ο δρόμος ώστε οι σχολές τουριστικής εκπαίδευσης να μετατραπούν σε... ενοικιαζόμενα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να μπουν χρήματα στο ταμείο του υπουργείου Τουρισμού, που έχει ακρωτηριασμένο προϋπολογισμό.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον τουρισμό άρχισε χθες κι αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο β' θερινό τμήμα της Βουλής, με την ψήφισή του κατ' άρθρο. Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι «άρον άρον επενδυτές στον τουρισμό». Βεβαίως, το γεγονός ότι υπάρχει κορεσμός και ανισοκατανομή, σε σημείο άλλες περιοχές να βουλιάζουν από τουρίστες κι αλλού να τους κυνηγούν με το κιάλι, ενώ υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες, είναι άλλο θέμα. Εξ ου και το νομοσχέδιο ασχολείται περισσότερο με το διαδικαστικό μέρος και βάζει μόνο τις παραμέτρους του ιατρικού/ιαματικού, του αγροτουρισμού, του οινοτουρισμού και των χιονοδρομικών κέντρων.
Σαφώς απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης στα καταλύματα, αλλά με κατάργηση του σταδίου της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς και καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου. Κι αυτό γιατί πλέον έχει ενσωματωθεί στην απαιτούμενη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Με την υποβολή τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών αυτομάτως χορηγείται στον υποψήφιο επενδυτή.
Ειδικό σήμα λειτουργίας και ο έλεγχος από την κρατική υπηρεσία είναι κατόπιν εορτής, όπως π.χ. συμβαίνει στις αδειοδοτήσεις στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό, αν είχαμε οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας και δεν ήταν σκορποχώρι.
Η κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων εναρμονίζεται με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και κομβικό ρόλο σ' αυτό θα έχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ως θεσμικός σύμβουλος. Για τα ακίνητα του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ορίζεται δυνατότητα μερικής μακροχρόνιας εκμίσθωσης σε ιδιώτες, παράλληλα με τη χρήση τους από το υπουργείο Τουρισμού για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα έσοδα του Δημοσίου από τις εκμισθώσεις των ακινήτων μεταφέρονται και εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου για δράσεις εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Για τις ειδικές μορφές τουρισμού δίνονται ορισμοί όπως των «Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού» και του «Αγροκτήματος» και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο τα Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας. Θεσπίζεται σύστημα πιστοποίησης και «Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού» και «Σήμα επισκέψιμου οινοποιείου». Προβλέπεται επίσης ειδικό σήμα ιατρικού τουρισμού και πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων, ενώ επιχειρούνται απλοποιήσεις για τη λειτουργία σπα.
Αμφιλεγόμενες διατάξεις τα άρθρα 27-34 για αποδοχή χορηγιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με σκοπό την τουριστική προβολή της χώρας, ενώ με τα άρθρα 35-37 το υπουργείο Τουρισμού κάνει μεγαλόπνοα σχέδια για σύγχρονο κι ευέλικτο προσωπικό, για οικονομικό προϋπολογισμό, διαφημίσεις και προγράμματα και για άμεση επικοινωνιακή διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, που δυσφημούν τον ελληνικό τουρισμό. Τώρα πώς θα γίνει αυτό με την αποψίλωση προσωπικού και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Τουρισμού, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου