Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Eνστάσεις για προϋπολογισμό και έξοδα

Του Θεόδωρου Καλμούκου


ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Τεταμένες συζητήσεις διεξήχθησαν στην Επιτροπή των Οικονομικών της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης αναφορικά με τα οικονομικά και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό των επόμενων δύο ετών 2015 και 2016 για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ» λεπτομερώς στην έκδοσή του της Δευτέρας 7 Ιουλίου.
Ο προϋπολογισμός έχει φτάσει στα 28.277.552 για τα επόμενα δύο έτη, πράγμα το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις συνέδρων αντιπροσώπων κοινοτήτων. Πολλοί σύνεδροι ρώτησαν γιατί υπήρξε αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού, από πού και πώς θα βγουν τα χρήματα από τις κοινότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες; Υπήρξαν στιγμές που η συνεδρίαση έλαβε έντονο χαρακτήρα. Ο Γκας Κωνσταντίν, αντιπρόσωπος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Green Lawn του Λονγκ Αϊλαντ, έθεσε το θέμα των εξόδων παραστάσεως και ταξιδιών του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου χωρίς να λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το πώς και πού ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, ενώ στην επιμονή του να δοθούν πληροφορίες τού ελέχθη από τον Ιερώνυμο Δημητρίου, διευθυντή των Οικονομικών και Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να δοθούν.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει για έξοδα λειτουργίας του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ποσό ύψους 955.490 για το έτος 2015 και 984.154 για το 2016. Επί πλέον, προβλέπεται για το Γραφείο της Αρχιγραμματείας της Συνόδου ποσό ύψους 272.195 και 280.360, αντίστοιχα. Για το Τμήμα Αλληλογραφίας του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου 230.903 και 237.830. Για το Γραφείο Διοίκησης 748.885 και 771.352. Για το Γραφείο του Πρωτοσύγκελου 383.254 και 394.752.
Ο Λάζαρος Χοντζόγλου, αντιπρόσωπος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου του Φλάσιγκ Νέας Υόρκης, έθεσε το ερώτημα πώς και γιατί αυξήθηκε η υποχρέωση της οικονομικής συνδρομής της κοινότητάς του προς την Αρχιεπισκοπή κατά 40% τη στιγμή που δεν αυξήθηκαν τα έξοδα της κοινότητας βάσει των οποίων υπολογίζεται και το ποσό της συνεισφοράς; Η επιτροπή επικαλείτο τις αυξομειώσεις άλλων κοινοτήτων δίχως να λάβει ουσιαστική απάντηση.
Ο κ. Ραπτάκης από την ίδια κοινότητα και μέλος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής επιχείρησε να διαψεύσει τον κ. Χοντζόγλου, λέγοντας ότι «η αύξηση στην κοινότητα αυτή ήταν 25%». Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε ο ιερατικός προϊστάμενος π. Παύλος Παλαίστης, λέγοντας πως «η κοινότητα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ραπτάκης έχει όνομα και είναι του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ». Ο π. Παλαίστης μίλησε για την αύξηση του 40% και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την Αρχιεπισκοπή, απλώς η ειδοποίηση της αύξησης, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη ποιμαντικής ευαισθησίας τονίζοντας «τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα». Είπε ακόμα «εάν αντιμετώπιζα το θέμα των οικονομικών στην κοινότητά μου όπως μας αντιμετώπισε η Αρχιεπισκοπή θα έχανα όλους τους ανθρώπους».
Ο Γιάννης Μαργέτης, αντιπρόσωπος της κοινότητας του Ευαγγελισμού από το Jersey City της Νέας Ιερσέης, υπέβαλε σειρά ερωτήσεων για τον τρόπο με τον οποίον καταρτίζεται ο προϋπολογισμός και όντας ειδικός στις στατιστικές και αναλύσεις απεκάλυψε ότι είχε κάνει δική του σφυγμομέτρηση ανάμεσα σε μέλη της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι «οι άνθρωποι δεν δίνουν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη. Ακούμε για διαφάνεια αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν έστω αυτή την τελευταία στιγμή», ενώ παρέδωσε γραπτό περίγραμμα υποδείξεων.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος, Ντιν Πολ, μίλησε για το ζήτημα του συνταξιοδοτικού προγράμματος και υπέβαλε ερωτήσεις. Επίσης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ρώτησε για τα έξοδα των ταξιδιών των Μητροπολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για τις επισκευές στα κτίρια των Μητροπόλεων.
Εγινε αναφορά για καθιέρωση λογισμικού και προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα δίνει τη δυνατότητα στην Αρχιεπισκοπή να παρακολουθεί την οικονομική κίνηση των κοινοτήτων και φυσικά τα χρηματικά ποσά που κάθε πιστός δίνει στην τοπική του κοινότητα για να ανήκει ως μέλος και να μπορεί να συμμετέχει ακόμα και στη μυστηριακή της ζωή. Τονίζεται ότι αν κάποιος δεν καταβάλλει χρηματική συνδρομή στην κοινότητα για να θεωρείται μέλος της δεν μπορεί να τελέσει μυστήρια γάμου, βάπτισης κ.λπ., γεγονός το οποίο καταντά την Εκκλησία μία Λέσχη ή Κλαμπ, όπου για να ανήκει κάποιος εκεί πληρώνει συμμετοχή.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε δια βοής στην Επιτροπή από την οποία είχαν αναχωρήσει αρκετοί σύνεδροι. Αναμένεται δε να ψηφιστεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κληρικολαϊκής σήμερα Τετάρτη 9 Ιουλίου το απόγευμα, λίγο πριν από το επίσημο δείπνο.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου