Της Παναγιώτας Καρλατήρα
Στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org έχουν αναρτηθεί 1.085 καταγγελίες για «φακελάκι» - Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έδωσαν φακελάκι με δική τους πρωτοβουλία, για να... ευχαριστήσουν τον γιατρό
Άρρηκτο συνδεδεμένο με το σύστημα υγείας στη χώρα μας το «φακελάκι» βρίσκεται ιδιαιτέρως στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη σύλληψη καρδιοχειρουργού της Α’ Καρδιοχειρουργικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» που ζήτησε το ποσό των 1.500 ευρώ προκειμένου να χειρουργήσει καρδιοπαθή. «Δεν ήταν η πρώτη φορά» και «όλοι το γνώριζαν» είναι οι δύο φράσεις στις οποίες συμπυκνώνεται όχι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση στον Ευαγγελισμό αλλά όλες οι υποθέσεις με ιατρικό «φακελάκι».
Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org της φερώνυμης μη-κερδοσκοπικής, ψηφιακής δημοκρατικής πλατφόρμας που έχει ιδρύσει η κυρία Χριστίνα Τρεμόντι, είναι ενδεικτική του μεγέθους του χρηματισμού στα νοσοκομεία και στο χώρο της υγείας. Από τον Οκτώβριο του 2012 ο ιστότοπος έχει δημοσιοποιήσει περίπου 2.000 ιστορίες διαφθοράς, με εκείνες που αφορούν «φακελάκι» σε νοσοκομεία να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί 1.085 καταγγελίες για «φακελάκι», συνολικού τζίρου 1,9 εκατ. ευρώ!
Στην Ινδία, σύμφωνα με την κυρία Τρεμόντι, οι Αρχές είχαν επικοινώνησαν με τον υπεύθυνο του αντίστοιχου site για την εξάρθρωση κυκλώματος με διπλώματα οδήγησης. Δεκαοχτώ μήνες μετά την ίδρυση και διαχείριση του αντίστοιχου ελληνικού φορέα η ίδια δεν παύει να ελπίζει ότι «και το ελληνικό site μπορεί να είναι η ευκαιρία να γίνουμε επιτέλους ενεργοί πολίτες σ' αυτή τη χώρα».
Στις... απελπιστικά γνώριμες και οικείες ιστορίες που στέλνουν προς δημοσίευση οι επισκέπτες του site υπάρχουν όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη λέξη «φακελάκι». Οι μεγαλογιατροί που ζητούν ποσά με πολλά μηδενικά για τις επεμβάσεις, οι γιατροί- «τροχονόμοι» που ζητούν χρήματα απλά για να κλείσουν ραντεβού για εξέταση ή επέμβαση, οι γυναικολόγοι που εκμεταλλεύονται τη χαρά και την αγωνία της μητρότητας απαιτώντας παχυλά ποσά, οι ακαδημαϊκοί που κάνουν οικονομικές αφαιμάξεις αλλά μέσω των συνεργατών τους. Κι απέναντί τους άνθρωποι κουρασμένοι, περήφανοι, νικημένοι, φοβισμένοι από την ασθένεια και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι καταγγελίες στο www.edosafakelaki.org αφορούν σε γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι απαίτησαν «φακελάκι» και μάλιστα προσδιόρισαν το ποσό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έδωσαν φακελάκι με δική τους πρωτοβουλία, για να... ευχαριστήσουν τον γιατρό.
«Αμαρτωλά» πλην όμως παχυλά φακελάκια
Το νοσοκομείο «Αττικόν» έχει την τιμητική του στις καταγγελίες του τελευταίου διμήνου. «Έδωσα 2.000 ευρώ στο χειρουργό. Μετά μου ζήτησε άλλα 600 για να προωθήσει η αναισθησιολόγος το περιστατικό στην εφημερία, γιατί είναι παλιά και έμπειρη και ξέρει να κινείται στον χώρο – έτσι μου είπε. Στο τέλος ζήτησε άλλα 500 ευρώ για «διόδια», 100 ευρώ για τον εργαλειοδότη και 400 για την καθηγήτρια αναισθησιολόγο για να μη δημιουργηθεί θέμα με τη διοικήτρια» καταγράφει την προσωπική μαρτυρία ο Σ. με τα στοιχεία του να είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας και των αρμοδίων.
Πικρή οικονομική γεύση άφησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και σε έτερο καταγγέλλοντα: «Ο γαμπρός μου έκανε χειρουργείο ήπατος στο Αττικόν. Έδωσε 6.000 ευρώ στον καθηγητή Χειρουργικής και 1.000 ευρώ στην καθηγήτρια Αναισθησιολογίας» αναφέρει για συμβάν του περασμένου μήνα.
Πολύ «γεμάτο» ήταν και το φακελάκι που αναφέρει ότι έδωσε έτερος καταγγέλλων για καρδιοχειρουργική επέμβαση στο μεγαλύτερο δημόσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας όπως το προσδιορίζει. «Ο διευθυντής μας ζήτησε 10.000 ευρώ χωρίς απόδειξη και φυσικά πριν από το χειρουργείο. Πολλές επιπλοκές, κλαίω τον πατέρα μου…» περιγράφει.
Άλλοι δύο Έλληνες ασθενείς καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να δώσουν «φακελάκι» για τη διενέργεια επέμβασης. Ο ένας πλήρωσε 50 ευρώ για να αφαιρέσει κρεατάκια και ο άλλος 200 ευρώ για να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη στα μάτια. Σε άλλη περίπτωση, μια δωρεάν στεφανιογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο, στοίχισε 150 ευρώ! Και αυτό διότι όπως περιγράφει ο παθών «όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση ρώτησα τον γιατρό αν οφείλω κάτι κι εκείνος μου απάντησε «δώσε ότι έχεις». Έβγαλα και του έδωσα 150 ευρώ και ο γιατρός μου είπε: «δώσε και ένα κατοστάρικο ακόμα!».
Ασθενής καταγγέλλει ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε «φακελάκι» με 2.000 ευρώ σε ορθοπεδικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να χειρουργηθεί. Τον ίδιο μήνα, άλλος πλήρωσε αδρά για να αδειάσει θέση στη λίστα αναμονής των χειρουργείων του Λαϊκού. «Ο πατέρας μου χειρουργείται αύριο με ... πολύ καλή σειρά στο χειρουργείο!!! Με 500 ευρώ όλα γίνονται σε αυτή τη χώρα» διαπιστώνει ο γιος του ασθενή.
Καθηγητής Καρδιολογίας στην Κρήτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρέπεμψε ασθενή σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο της Αθήνας για να χειρουργηθεί. Εκεί ο καρδιοχειρουργός ζήτησε 10.000 ευρώ, χωρίς απόδειξη «γιατί θα έφερνε διεθνούς φήμης Γάλλο χειρουργό να χειρουργήσει τον πατέρα μου, με μεγάλη πείρα στην μιτροειδή βαλβίδα. Η εγχείρηση έγινε, ο πατέρας μου πέθανε στο νοσοκομείο και έχω ήδη κάνει μήνυση» αναφέρεται στην καταγγελία.
Απίστευτη είναι η καταγγελία που αφορά στην περίπτωση 88χρονου ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε διώτη αγγειολόγο με πόνους στα πόδια και πρόβλημα φλεβίτη. Ο γιατρός του συνέστησε την ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν για να υποβληθεί σε αγγειογραφία. Μετά την εξέταση ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι «η φλέβα είναι τελείως βουλωμένη και επιβάλλεται άμεσα η επέμβαση». Εκτός από την αμοιβή της κλινικής ο ίδιος ο γιατρός -κατά την καταγγελία- ζήτησε τη… φιλική τιμή των 1.300 ευρώ. Ο 88χρονος όμως αποφάσισε να πάρει και μια δεύτερη γνώμη και η γνωμάτευση ήταν ότι δεν χρειάζεται χειρουργείο!
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου