Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Κατερίνα Στεφανίδη: Από τις ΗΠΑ στο μετάλλιο 10 χρόνια μετά

Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2014

Με βοήθησε αρκετά η Αμερική. Τα πήγα καλά και σε ακαδημαϊκό και αθλητικό επίπεδο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού στίβου της Ζυρίχης, όμως, πανηγύρισε με την ψυχή της την κατάκτηση του ασημένιου.


Μια σημαία στην πλάτη, τα συγχαρητήρια της οικογένειας της και των μελών της Εθνικής ομάδας, που ήταν στην εξέδρα και... γύρος θριάμβου. Η 24χρονη Στεφανίδη έχει ζήσει πολλά στην καριέρας, αλλά τίποτα κάτι ανάλογο, όπως το μετάλλιο με άλμα στα 4,60 μέτρα.
"Στο πρώτο άλμα πίστευα πως ο πήχης θα μείνει. Στο δεύτερα ανέβηκα πολύ ψηλά, όμως, τελικά ο πήχης έπεσε. Ήμουν πολύ σίγουρη και για τα δύο άλματα. Γενικώς δεν αισθανόμουν πάρα πολύ καλά. Ίσως λίγο από το στρες ίσως και από την κούραση. Στον αγώνα χρησιμοποίησα μικρότερα κοντάρια από αυτά που βάζω συνήθως, καθώς δεν είχε και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και αυτός ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας", είπε η ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. 
"Νόμιζα πως αν δεν έπαιρνα το χρυσό θα στεναχωριόμουν. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Με το που τελείωσε ο αγώνες ένοιωθα απέραντη ευτυχία. Αν πηδούσα μετά τη Ρωσίδα ίσως να ήταν διαφορετικά.  Όμως μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια πολύ σπουδαία αθλήτρια. Άφησε το 4,60μ. ενώ ήξερε ότι ήταν εκτός μεταλλίων και πέρασε με την τρίτη τα 4,65μ.".

"Να βελτιώσω το ρεκόρ μου"

Η Σιντόροβα ήταν η αθλήτρια που καθόρισε το αποτέλεσμα. Ήταν άλλωστε ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. "Όταν πια απέτυχαν οι δύο άλλες αθλήτριες στο 4,65μ., δεν με ενδιέφερε τι θα κάνει η Ρωσίδα. Εννοείται πως ήθελα το χρυσό, όμως ήξερα πως είμαι τουλάχιστον δεύτερη. Δε θέλω να είμαι υπερβολική. Στην αρχή της σεζόν σταθεροποιήθηκα στα 4,55μ. και έβλεπα πως μπορώ να διεκδικώ καλά πλασάρισμα. Στην πορεία είδα μπορώ πως μπορώ να κυνηγήσω κι ένα μετάλλιο, το οποίο τελικά ήρθε. Η χρονιά πήγε πολύ καλά και πιστεύω πως στα δύο Diamond League που έχουν μείνει, απαλλαγμένη πλέον από το στρες και την πίεση του Ευρωπαϊκού θα είμαι σε θέση να βελτιώσω ακόμη και το ρεκόρ μου".
Η κατάκτηση του μεταλλίου στη Ζυρίχη, αποτελεί για τη Στεφανίδη την αρχή για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια στο μέλλον. Παρόλα αυτά η ίδια δεν θέλει η νέα αυτή η διάκριση να αλλάξει την καθημερινότητα της, στο Φοίνιξ όπου ζει και γυμνάζεται με τον ολυμπιονίκη του Σίδνει, Νικ Χάισονγκ.
"Θέλω να συνεχίσω το πρόγραμμα ακριβώς όπως τώρα. Να συνεχίσω να κάνω προπόνηση και να το διασκεδάζω, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι υψηλού επιπέδου. Μίλησα με τον προπονητή μου και κάναμε ήδη κάποιες σκέψεις για τη συνέχεια, χωρίς να σημαίνει πως θα αλλάξει κάτι συνταρακτικά. Μάλιστα πιστεύω πως φέτος που έχω βάλει τις βάσεις, θα μπορώ να ανταποκριθώ ακόμη καλύτερα στο πρόγραμμα προπόνησης".

Από παιδί θαύμα στην πτώση

Η πορεία της Στεφανίδη ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, στα 15 της όταν με άλμα στα 4,37 μ. πραγματοποίησε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως όλων των εποχών για την ηλικία της.
Από εκείνη την επίδοση ακολούθησαν μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και μια αγωνιστική πτώση ενώ έμπαινε στην κατηγορία των γυναικών. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεώρησαν πως είναι αδύνατο να επιστέψει σε υψηλό επίπεδο.
"Χρειάστηκε να κάνω αρκετή υπομονή και επιμονή για να καταφέρω να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα να σταματήσω. Νομίζω πως ένας από αυτούς που με κράτησαν ήταν ο Τόμπι Στίβενσον".
"Με βοήθησε αρκετά η Αμερική. Τα πήγα καλά και σε ακαδημαϊκό και αθλητικό επίπεδο. Μου άρεσε πολύ η νοοτροπία της. Γνώρισα και ανθρώπους που με βοήθησαν πάρα πολύ και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Γενικά στη ζωή μου πάντα είχα προπονητές που πίστευαν σε μένα και Έλληνες και ξένους και όλοι τους με βοήθησαν πολύ. Μπορώ να πω σε αυτό το κομμάτι είμαι  πολύ τυχερή". 

Το μέλλον άγνωστο

Όσο για τη συνέχεια, η 24χρονη πρωταθλήτρια θα επιστρέψει για λίγες μέρες στις ΗΠΑ και έπειτα θα βρεθεί και πάλι στην Ευρώπη προκειμένου να πάρει μέρος στο Diamond League του Μπέρμιγχαμ κι έπειτα της Ζυρίχης, χωρίς πλάνα επιστροφής στην πατρίδα της.
"Δεν έχω σκεφτεί πως θα μείνω για πάντα στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω απάντηση, το αν θα επιστρέψω κάποια στιγμή θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα".
Πηγή: Contra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου