Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

«Πάτησε» και Νιγηρία ο Εμπολα - στους 887 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2014

Ιδιαίτερα υψηλά μέτρα ασφαλείας και έλεγχος των επιβατών από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής εφαρμόζεται στα μεγάλα αερόδρόμια του πλανήτη - εδώ, στην Σεούλ της Κορέας.Ο αριθμός των θυμάτων από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα ανήλθε, την 1η Αυγούστου, στους 887 νεκρούς ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής την ίδια ημέρα ανερχόταν στα 1.603, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ιδιαίτερα υψηλά μέτρα ασφαλείας και έλεγχος των επιβατών από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής εφαρμόζεται στα μεγάλα αερόδρόμια του πλανήτη - εδώ, στην Σεούλ της Κορέας.
Η Γουινέα μετρά τους περισσότερους νεκρούς: 358 σε σύνολο 485 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Έμπολα μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα κρούσματα ωστόσο έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, 646 ασθενείς από τους οποίους έχουν πεθάνει οι 273. Στη Λιβερία, από τους 468 ασθενείς έχουν υποκύψει οι 255.
Στη Νιγηρία, την τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε ο ιός, έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα εκ των οποίων τα τρία χαρακτηρίζονται "πιθανές" περιπτώσεις Έμπολα και το ένα "ύποπτο". Η περίπτωση του Πάτρικ Σόγερ, του Αμερικανού που πέθανε λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγκος, χαρακτηρίζεται ακόμη "πιθανή". Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι δεν κατάφερε να εξετάσει το δείγμα αίματος του Σόγερ επειδή οι εταιρείες ταχυμεταφορών αρνήθηκαν να αναλάβουν τη μεταφορά του στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ.
Τα δύο άλλα "πιθανά" κρούσματα Έμπολα αφορούν έναν εργαζόμενο στον τομέα υγείας και έναν Νιγηριανό που είχε ταξιδέψει στη Γουινέα, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ.
Οι αρχές της Νιγηρίας πάντως έχουν αναφέρει μόνο την περίπτωση του Σόγερ και, νωρίτερα σήμερα, ενός από τους γιατρούς που ήλθαν σε επαφή με τον Αμερικανό.
Σιέρα Λεόνε: «Διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του έθνους μας»
Με αυτήν τη δραματική έκκληση, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα σήμανε γενικό συναγερμό σήμερα εναντίον της επιδημίας του Έμπολα, με την ευκαιρία της αργίας που κηρύχθηκε σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, οι αγορές και οι δρόμοι ερήμωσαν και τα μόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ήταν τα οχήματα και τα ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας που μετέφεραν από μεγάφωνα μηνύματα προφύλαξης και υγιεινής: "Ο Έμπολα είναι πραγματικός, μην τρώτε το κρέας των νυχτερίδων, ούτε και φρούτα που έχουν μισοφαγωθεί από ζώα".
Αστυνομικοί με πολιτικά ρωτούσαν τους λιγοστούς περαστικούς για τον προορισμό τους και τους έστελναν πίσω στα σπίτια τους. Τα σχολεία έχουν διακοπές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
"Η Φριτάουν είναι ήσυχη σαν νεκροταφείο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλόντιους Γουίλιαμς, ένας εργαζόμενος στις υπηρεσίες υγείας της πόλης. "Οι άνθρωποι έμειναν σπίτια τους, με τις πόρτες κλειστές. Πρέπει να τους χτυπάμε συνέχεια για να ανοίξουν", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος στο διάγγελμά του εξήγησε ότι κήρυξε αργία τη σημερινή ημέρα επειδή "η οικογένεια είναι το κλειδί στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Έμπολα".
"Ως κυβέρνηση, περιορίσαμε ορισμένες δραστηριότητες για να εντείνουμε τη μάχη κατά της ασθένειας. Ζητάμε από όλους τους κατοίκους της Σιέρα Λεόνε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ασθένειας", υπογράμμισε ο Κορόμα ο οποίος την 1η Αυγούστου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 60-90 ημερών.
"Είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφερθούν όσοι έχουν κολλήσει τον ιό σε ιατρικά κέντρα, όχι μόνο για να μην τον μεταδώσουν σε άλλους αλλά και για να αυξηθούν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν", διαβεβαίωσε.
Στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στα σύνορα με τη Γουινέα και τη Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα, η κατάσταση σήμερα ήταν σχετικά ήρεμη. "Οι άνθρωποι αναφέρουν τα κρούσματα εθελοντικά. Όλοι ανεξαιρέτως τήρησαν τη διαταγή και έμειναν στα σπίτια τους" είπε ο διευθυντής ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού του Καϊλαχούν, ο Φοντάι Σατζούμα. "Όλοι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνεργάζονται", πρόσθεσε.
Στην πόλη Κενέμα, μια άλλη εστία της ασθένειας, τα καταστήματα έκλεισαν και τα μοτοταξί —που αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς στην περιοχή— τράβηξαν χειρόφρενο. "Οι δρόμοι είναι έρημοι. Κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα, περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα", είπε ένας δημοσιογράφος εξηγώντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο ανεφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου