Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο McGil του Μόντρεαλ Κένεθ Κυριάκος Ματζιωρίνης o νέος πρόεδρος της AHEPA

Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2014
Η Θράκη δεν είναι μακριά μας, είναι πάντα στην σκέψη μας 

Ο Κένεθ Κυριάκος Ματζιωρίνης, διατηρεί την ελληνική γλώσσα αν και γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και ζει μονίμως στον Καναδά. Ενας συ γκροτημένος άνθρωπος με κουλτούρα και πολλές γνώσεις, φλογερός πατριώτης μιλά με λατρεία για την Ελλάδα και την Θράκη και μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Από τα χείλη του μαθαίνουμε ότι ο παππούς του ήταν ο πρώτος δήμαρχος Σαμοθράκης το 1912 μόλις απελευθερώθηκε από τον ξένο ζυγό.
Ο κ. Ματζιωρίνης, το 2006 βραβεύτηκε για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και διδάσκει Οικονομικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο McGil του Μόντρεαλ. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με την σημερινή κρίση της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτή του 1920 που είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο του ναζισμού. 
Μιλά με λατρεία για τον τόπο και την καταγωγή του χαίρεται που έχει συγγενικά πρόσωπα ξαδέλφια κι ανίψια στην Αλεξανδρούπολη.
- Ποιος είναι ο ρόλος της οργάνωσης AHEPA για τον Ελληνισμό του Καναδά;
«Η AHEPA είναι μια οργάνωση που έχει στόχο την εκπαίδευση, την πρόοδο, την συνεννόηση μεταξύ των Ελλήνων παγκοσμίως, την φιλανθρωπία. Ο Ελληνισμός και η εκπαίδευση είναι δυο σημαντικοί πυλώνες της AHEPA. Και Ελληνισμό εννοούμε τον Ελληνισμό της Υφηλίου, τα άλλα επτά εκατομμύρια Ελληνες ομογενείς. Ο όρος Ελληνισμός συμπεριλαμβάνει αυτά αν ζει μέσα κι έξω από την Ελλάδα αγαπάς και στηρίζεις την Ελλάδα και τους Ελληνες όπου κι αν είναι».
- Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Να αυξήσουμε τα μέλη μας στον Καναδά, να καλύψουμε τις λειτουργικές ευθύνες, να προωθήσουμε τη φιλανθρωπία και κυρίως επικεντρωνόμαστε στην συνειδητοποίηση του κύρους του Ελληνισμού στην καναδική κοινωνία. Να είμαστε ένα λόμπυ να μιλούμε για τα εθνικά θέματα, να υποστηρίζουμε τις θέσεις και τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου και του ελληνοορθόδοξου Πατριαρχείου».
- Πώς μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά την Ελλάδα;
«Βοηθάμε την Ελλάδα με τους 350.000 Ελληνες που ζουν στον Καναδά κι επηρεάζουν την καναδική πολιτική και την κοινή γνώμη του Καναδά ώστε να στηρίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία προσπαθεί να περάσει τις θέσεις της κι εμείς επιδιώκουμε να πείσουμε τους Καναδούς να ταυτιστούν με την Ελλάδα να καταλάβουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν παρόλο το
μέγεθος της Τουρκίας αλλά έχουν να κερδίσουν από τους Ελληνες.. Τα επιχειρήματά μας είναι πλούσια. είμαστε χώρες δημοκρατίας σεβόμαστε το ανθρώπινο δίκαιο άρα θα πρέπει να στεκόμαστε μαζί δίπλα δίπλα κι όχι να είμαστε διαιρεμένοι, έχουμε κοινή πολιτιστική ρίζα».
- Μιλήστε μας για την καταγωγή σας;
«Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Θράκη. Γεννήθηκε το 1911 στην Σαμοθράκη. Ο παππούς μου ήταν ο πρώτος δήμαρχος το 1912 όταν απελευθερώθηκε το νησί τον Οκτώβριο του έτους αυτού από το Ελληνικό Ναυτικό. Ο πατέρας μου ήταν παντρεμένος με την μητέρα μου της οικογένειας Χατζηγιανανικούλη, από τις γηγενείς οικογένειες της Σαμοθράκης Ο παππούς μου Νικόλαος Ματζιωρίνης ήταν ο πρώτος δήμαρχος μέχρι το 1922. Πίστευε στη μεγάλη ιδέα και ονόμασε τον πα-
τέρα μου Νεοκλή προς χάρη του Νεοκλή Καζάζη που ήξερε το Μακεδονικό θέμα και ήταν υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων. Η Θράκη λοιπόν είναι πάντα στην καρδιά και την σκέψη μας
πάντα κοιτάμε το καλό και το συμφέρον στηρίζοντας τον Ελληνισμό της Θράκης».
- Ενας λόγος παραπάνω για να μετέχετε στο 16ο συνέδριο που θα φιλοξενηθεί τον Μάιο 2015 στην Κομοτηνή.
«Η θέλησή μου είναι να βρίσκομαι εκεί, εξάλλου το Υπατο Συμβούλιο της AHEPA πραγματοποιεί γύρω στον Μάιο την επίσκεψη στην Ελλάδα και θα φροντίσω με χαρά να βρίσκομαι στα
μέρη σας».
Πηγή: «Χρόνος» Κομοτηνής, Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου