Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2014
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του paneliakos.com ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλάς (Arthur T. Demoulas) κατέθεσε σήμερα προσφορά να αγοράσει όλες τις μετοχές ή μέρος των μετοχών από τον εξάδελφό του Αθανάσιο Γεώργιου Δημουλά (Arthur S. Demoulas) με εκτίμηση της εταιρείας αξίας 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια για όλες τις μετοχές. Η πρόταση του Αθανάσιου Τηλέμαχου είναι για τα 50,5% των μετοχών χρήματα δηλαδή κοντά 1.7 δις δολάρια. Παράλληλα έκανε ξεχωριστή προσφορά στην πρώην σύζυγο του αείμνηστου εξαδέρφου του (Evan Demoulas) να αγοράσει τις δικές της μετοχές (περίπου 8%) της εταιρίας των πολυκαταστημάτων Σούπερ Μάρκετ Market Basket/Demoulas. Το ποσόν που προσέφερε στην πρώην κ. Evan Demoulas είναι της τάξεως των 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αποκλειστικές πληροφορίες μας λένε ότι μία άλλη αλυσίδα Super Market έκανε κι αυτή προσφορά να αγοράσει την εταιρεία Market Basket αλλά η προσφορά του Αθανάσιου Τηλέμαχου Δημουλά είναι καλύτερη.
Αύριο Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή αναμένεται όπως ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλά να είναι κύριος και κάτοχος του Market Basket εκτός απροόπτου.
Πως έφτασαν εδώ.
Έως τώρα ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλάς με την οικογένειά του (τρεις αδερφές και την μητέρα του) ελέγχουν το 49,5% της εταιρείας ενώ ο Αθανάσιος Γεώργιου Δημουλά με την δική του οικογένεια, την πρώην σύζυγο του αδερφού του, την μητέρα του και την θεία του (αδερφή του Τηλέμαχου και Γεώργιου Δημουλά με δικαστική απόφαση πριν 3 χρόνια ελέγχουν το 50,5% της εταιρείας.
Για τα περασμένα 8 χρόνια ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλάς (ATD) ήταν ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Μιάς εταιρείας που συνέχεια μεγάλωνε μέχρι τη στιγμή που ο εξάδερφός του τον εκδίωξε από τη ηγεσία και διόρισε δύο διευθυντές οι οποίοι δεν είχαν πείρα από τέτοιου είδους εταιρεία. Πρωταρχικός σκοπός των νέων διευθυντών ήταν να "βάλουν χέρι" στο profit sharing (εισπράξεις από τα κέρδη) μερίδιο των οποίων πήγαινε στους υπαλλήλους της εταιρείας. Παράλληλα έθεσαν στόχο να ανεβάσουν τα κέρδη βασικά με δύο τρόπους, διώχνοντας προσωπικό και ανεβάζοντας τις τιμές. Μία άλλη διαφορά που είχαν οι δύο οικογένειες των Δημουλάδων ήταν ο Αθανάσιος Γεώργιου ήθελε να ανεβάσουν το ετήσιο μερίδιο που έπαιρνε (27 εκατομμύρια ετησίως) βάζοντας χέρι στα αποθέματα της εταιρείας και μόνο φέτος μοιράστηκαν στις δύο οικογένειες 300 εκατομμύρια δολάρια.
Βασικά η εταιρεία άνοιγε 5 νέα πολυκαταστήματα ετησίως τα οποία ήταν από χρήματα της εταιρείας χωρίς δάνεια. Το σπουδαιότερο είναι ότι σε κάθε τοποθεσία που υπάρχει υπεραγορά τροφίμων Market Basket/Demoulas (πρόκειται για τεράστια μαγαζιά 4,000-5,000 τετραγωνικών μέτρων) δίπλα υπάρχουν και δεκάδες άλλα καταστήματα και η Market Basket ορίζει όλο το χώρο. Ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων είναι και αυτός τεράστιος.
Με τη εκδίωξη του Αθανάσιου Δημουλά έφυγαν και μεγάλα στελέχη της εταιρείας. Ακολούθησαν οικειοθελώς παραιτήσεις των διευθυντών κάθε πολυκαταστήματος Market Basket και χιλιάδων άλλων υπαλλήλων. Συνολικά 24,000 υπάλληλοι από της 25,000 που είχε οι εταιρεία και οι οποίοι έκαναν ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από κάθε υπεραγορά τροφίμων της εταιρείας με πανό και πλακάτ με την απαίτηση να επανέλθει ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλά πίσω. Αυτό το γεγονός το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία των ΗΠΑ πήρε διαστάσεις σε όλη την Αμερική και όλο τον κόσμο. Οικονομικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Πολιτικών Επιστημών το έθεσαν θέμα στους φοιτητές τους.
Κι ενώ οι νέοι διευθυντές του Αθανάσιου Γεώργιου Δημουλά απειλούσαν το εργατικό δυναμικό ότι εάν δεν γυρίσουν αμέσως στις δουλειές τους θα τους απολύσουν εκλεγμένοι πολιτικοί της Μασσαχουσέτης και του Νιου Χαμσάϊρ πήραν θέση υπέρ των εργαζομένων και του Αθανάσιου Τηλέμαχου.
Το μεγαλύτερο κτύπημα για τον Αθανάσιο Γεώργιου Δημουλά όταν οι περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες των υπεραγορών/παντοπωλείων έκαναν αποχή (μποϋκότ) και εμπάργκο. Παρ' οτι οι τιμές παρέμεναν χαμηλές ο κόσμος δεν ψωνίζει στα Market Basket και προτιμά να αγοράζει ποιό ακριβά σε άλλα μπακάλικα (υπεραγορές) πολλές φορές σε τιμές ακόμα και 80% παραπάνω στα προϊόντα από ότι τα είχε η εταιρεία Market Basket.
Παράλληλα οι προμηθευτές της εταιρείας έκαναν το δικό τους εμπάργκο στη νέα Διοίκηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν τίποτα στα καταστήματα εκτός από νερό, χαρτικά, με άλλα λόγια τα ράφια είναι άδεια εκτός από κάποια κονσερβοποιημένα προϊόντα
Στη συνέχεια οι υπουργοί δικαιοσύνης και οι Κυβερνήτες της Μασσαχουσέτης και του Νιου Χαμσάϊρ παρενέβησαν καλώντας και τις δύο πλευρές να τα βρουν γιατί δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομία των δύο Πολιτειών.
Η Market Basket φημίζεται για τις καλές τιμές, το σέρβις και το ενδιαφέρον των υπαλλήλων για το πελάτη.
Μόλις βγει η απόφαση των μετόχων της εταιρείας θα σας ενημερώσουμε.
Η Σύνταξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου