Στη «μνήμη» του μακαρίτη ξεκοκάλιζαν για πολλά χρόνια συγγενείς και κληρονόμοι χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου, χωρίς να δηλώσουν το θάνατο του δικαιούχου. Τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου, δείχνουν ότι η εφευρετικότητα συγγενών και κληρονόμων συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει ήταν ανεξάντλητη.
Στόχος ήταν να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη του μακαρίτη ακόμα και δεκαετίες μετά το θάνατό του. Ωστόσο, μετά την απογραφή που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατάφερε να ανακαλύψει όλες τις περιπτώσεις και από τα συνολικά 64,4 εκατ. ευρώ, τα οποία εντοπίστηκαν να έχουν εισπραχθεί παρανόμως, να ανακτήσει τα 42,2 εκατ. ευρώ.
Η απογραφή αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους συνταξιούχους, των οποίων η σύνταξή τους καταβαλλόταν κανονικά, είχαν πεθάνει. Οι συνταξιούχοι διεγράφησαν αυτόματα και παράλληλα ξεκίνησε η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Πλέον, απομένουν μόλις 385 άτομα που έπαιρναν συντάξεις Δημοσίου έως τον Σεπτέμβριο του 2012 και εξακολουθούν να μην έχουν απογραφεί.
Μεταξύ αυτών είναι σύζυγος βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια. Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι και η σύζυγός του έχει να υποβάλει φορολογική δήλωση από το 2006. Ακόμα σε αυτούς τους 385 υπάρχουν τρεις ιερείς, 49 δικαιούχοι πολεμικών συντάξεων, 62 στρατιωτικών συντάξεων, 94 πολιτικών συντάξεων, 6 του ΟΣΕ, 6 δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων, 19 υπάλληλοι δήμων και κοινοτήτων, 2 αγροφύλακες, 2 καλλιτέχνες-λογοτέχνες και 141 δικαιούχοι συντάξεων Εθνικής Αντίστασης.
Ωστόσο, αίσθηση προκαλούν οι 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ η κάθε μία και ήδη αυτές οι υποθέσεις ερευνώνται από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, καθώς υπάρχει υπόνοια απάτης.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι κόρη δικαστικού, η οποία συνέχιζε να εισπράττει τη σύνταξη ύψους 3.990 ευρώ το μήνα, για αρκετά χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, με το συνολικό ποσόν να φτάνει τα 300.000 ευρώ. Για να το πετύχει αυτό η κόρη τής αποθανούσας δικαστικού είχε αλλάξει ένα γράμμα από το όνομα της μητέρας της, ώστε να μην μπορεί να διασταυρωθεί από τις υπηρεσίες ο θάνατος της μητέρας της. Μάλιστα η κόρη είχε πάρει στεγαστικό δάνειο, το οποίο αποπληρωνόταν απ' ευθείας από το λογαριασμό που έμπαινε η σύνταξη.
Επίσης σε άλλη περίπτωση συνταξιούχου ιερέα, που είχε πεθάνει από το 1999, οι συντάξεις συνέχισαν να καταβάλλονται στο λογαριασμό του. Από τα 147.000 ευρώ που είχαν καταβληθεί και το ΓΛΚ προσπάθησε να ανακτήσει στο λογαριασμό του ιερέα, όπου συνδικαιούχος ήταν ο γιος του, βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση, συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος είχε πεθάνει από το 1991, μετά το θάνατό του καταβλήθηκαν συντάξεις 236.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ανακάλυψαν ότι εφτά χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου ανοίχθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα του θανόντος και με συνδικαιούχο συγγενικό του πρόσωπο. Από τη συγκεκριμένη υπόθεση το ΓΛΚ ανέκτησε μόλις 15.477 ευρώ.
Αντίστοιχα, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις:
Δικαιούχου πολιτικής σύνταξης, ο οποίος πέθανε το 1988 και εμφανιζόταν να κάνει φορολογική δήλωση έως το 2010. Αγαμης θυγατέρας που παντρεύτηκε το 1967, αλλά δήλωσε το γάμο 25 χρόνια αργότερα, το 1992. Χήρας από το 1969, η οποία παντρεύτηκε ξανά το 1972, αλλά δεν δήλωσε το γάμο της για να μη χάσει τη σύνταξη. Φρικιαστική είναι η περίπτωση δικαιούχου στρατιωτικής σύνταξης, στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οποίου αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός έπειτα από εγκληματική ενέργεια, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όπου έμπαινε η σύνταξη οι επιτήδειοι είχαν αφήσει μόνο 5 ευρώ.
Η απογραφή των συνταξιούχων και ο έλεγχος που διεξήχθη στη συνέχεια αποκάλυψε και τρεις υπαλλήλους του ΓΛΚ, οι οποίοι «ζωντάνευαν» θανόντες συνταξιούχους και στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.Τα τρία στελέχη έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
* 1.439 σελίδες η δικογραφία
Συνολικά, 3.423 άτομα εισέπρατταν συντάξεις του Δημοσίου από πεθαμένους δικαιούχους όπως αποκάλυψε η έρευνα της απογραφής.
Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες δεν προσήλθαν για απογραφή και η σύνταξή τους βρίσκεται σε αναστολή από 17.09.2012 (πληρωμή σύνταξης Οκτωβρίου). Ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν ανήλθε τότε στα 2.798 άτομα.
Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Δ. ΜΑΛΤΗΣ
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου