Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2014


1789  Οι ενωμένες δυνάμεις Ρώσων και Αυστριακών νικούν του Οθωμανούς στη Μάχη του Ρίμνικ και αποκτούν τον έλεγχο της Βλαχίας. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ενθουσιασμένος γράφει τον αντικριστό χορό «Der Sieg vom Helden K.587» (Η Νίκη των Ηρώων), προς τιμήν του αυστριακού στρατηγού Γιοσίας φον Κόμπουργκ.
1853   Η κήρυξη του Κριμαϊκού Πολέμου (Παλαιό Ημερολόγιο) ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία -η οποία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αγγλίας- και στη Ρωσία, γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική πολιτική ηγεσία και τον βασιλιά Όθωνα, που πιστεύουν στη νίκη των Ρώσων.
1908  Η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. (εθνική εορτή)
1912  Καταπλέει στον Ναύσταθμο το νέο απόκτημα του πολεμικού ναυτικού, το υποβρύχιο «Δελφίν», το πρώτο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου.
1994   Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια».
1994  Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος καταθέτει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου, με τον οποίο απαλλοτριώθηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του στην Ελλάδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
480π.Χ.  Ευριπίδης, ένας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας (Βάκχες, Μήδεια). Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι. (Θαν. 406 π.Χ.)
μ. Χ.
1791 Μάικλ Φαραντέι, άγγλος χημικός και φυσικός. Κύριο πεδίο των ενδιαφερόντων του υπήρξε ο ηλεκτρομαγνητισμός. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή (Φαράντ). (Θαν. 25/8/1867)
1918  Χανς Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Θαν. 22/2/1943)

ΘΑΝΑΤΟΙ
1703  Βιντσέντσο Βιβιάνι, ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου. Βασιζόμενος στη μελέτη των ελληνικών μαθηματικών, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωμετρίας. Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου. (Γεν. 5/4/1622)
1828  Σάκα, βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τους κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής. (Γεν. 30/4/1787)
1991  Γιάννης Νεγρεπόντης, (Γιάννης Ξυνοτρούλιας το πραγματικό του όνομα), στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας. (Γεν. 8/11/1930)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου