Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ' ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2014

  • Καταλυτική επίδραση της πενταετούς οικονομικής κρίσης στις αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία δείχνει μεγάλη έρευνα της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής: Μετά το πρώτο σοκ, φαίνεται να ακολούθησε μία διαδικασία προσαρμογής, διαμορφώνοντας νέες αντιλήψεις για την οικονομία, το κράτος, την εργασία και την παραγωγή.
  • Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ, οι διαδηλώσεις από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ, ΠΑΜΕ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική. Μαζικό παρών στις διαδηλώσεις έδωσαν οι επιτροπές αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι απεργοί της Coca-Cola, οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
  • «Από τη ναζιστική κατοχή, μια γροθιά υψωμένη στην αντίσταση» είναι ο τίτλος παρουσίασης-σκιαγράφησης της προσωπικότητας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας New York Times.
  • «Οι ωραίες εξαγγελίες συνεχίζονται [...] τι κρίμα όμως που η πραγματικότητα δεν θέλει να συμμορφωθεί» σχολίασε το Ποτάμι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
  • Επίσκεψη σε περίπτερα της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε αμέσως μετά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τον πρωθυπουργό συνόδεψαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Κόσμος

  • Πυρά πυροβολικού δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση τους πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής. Εκρήξεις ακούγονταν στα ανατολικά της Μαριούπολης, ενώ στους δρόμους βγήκαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
  • Η Ρωσία στέλνει πλοία του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, με στόχο να επαναλειτουργήσει μία μόνιμη βάση στην περιοχή, μετέδωσαν το Σάββατο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με τη Δύση με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και ενώ πολλοί επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αρκτική, εξαιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
  • Ένας γάλλος δημοσιογράφος που κρατείτο όμηρος στη Συρία από ισλαμιστές δήλωσε ότι ένας από τους φρουρούς και βασανιστές του ήταν ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
  • Νέο ηγέτη όρισε η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία, μετά τον θάνατο του συν-ιδρυτή της, Αχμέντ Αμπντί Γκοντάν. Νέος επικεφαλής είναι ο Αχμάντ Ουμάρ. Η Αλ Σαμπάμπ προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της ότι θα πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Γκοντάν.
  • Εγκαταλείπει τα σχέδιά του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό πριν από το τέλος του καλοκαιριού ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος θα περιμένει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου πριν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση.

Οικονομία

  • Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση το απόγευμα του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής του επίμαχου νομοσχεδίου για τη διαδικασία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.
  • «Η δημιουργία επιχειρηματικότητας είναι το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, ενώ προανήγγειλε πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση των επιτοκίων χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση -από το Οκτώβριο- του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία».
  • Στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την περικοπή κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα.

Αθλητισμός

  • Με γκολ του Κουτρουμπή στο 44ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 της ρουμανικής Βιτορούλ Κοστάντζα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε απόψε στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ανεπίσημο ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα έκανε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Βαλμίρ Μπερίσα, όμως το πλέον θετικό για το Γιάννη Αναστασίου ήταν η εμφάνιση του Εμίρ Μπαϊράμι, που έδειξε να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησαν εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να προσθέσει πολύτιμη ποιότητα στο «τριφύλλι».
  • «Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν η ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει ο Κλαούντιο Ρανιέρι στον αγώνα της Κυριακής απέναντι στην Ρουμανία για την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία.
  • Καλές εντυπώσεις άφησε και πάλι η ΑΕΚ, που επικράτησε πολύ εύκολα 4-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ της Ένωσης πέτυχαν οι Αραβίδης (4΄), Ντούνης (11΄), Ντακόλ (70΄) και Μπρέσεβιτς (75΄), ενώ η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα είχε πολλές ευκαιρίες, ιδίως στο α΄ ημίχρονο, για να σημειώσει και περισσότερα τέρματα.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου