Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΕΜΠ πρώτο στην Ελλάδα. Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα 800 κορυφαία

Μήπως δώσαμε τα φώτα και κρατήσαμε τα λυχνάρια.  Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Για πρώτη φορά, το Νο 1 ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο έχει βελτιωθεί σε τέσσερις από τους έξι τομείς που χρησιμοποιούνται στη μεθοδολογία κατάταξης της QS: ερευνητικές παραπομπές ανά πανεπιστήμιο, αναλογία φοιτητών, ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδοτών.
Όλα τα ελληνικά ιδρύματα, σύμφωνα με την QS, είτε διατήρησαν είτε βελτίωσαν τη θέση τους στη διεθνή κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, αλλά στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την πρώτη θέση έπεσε φέτος στην τρίτη.
Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπως και πέρυσι, παραμένει το δεύτερο καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Αναλυτικότερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια φέτος έχουν τις εξής θέσεις στον διεθνή πίνακα κατάταξης:
2014 2013 ΑΕΙ
441-450 501-550 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
451-460 491-500 Πανεπιστήμιο Κρήτης
461-470 471-480 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
491-500 501-550 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
601-650 601-650 Πανεπιστήμιο Πατρών
701+ 701+ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη ήταν για τρίτη χρονιά το ΜΙΤ των ΗΠΑ, με δεύτερο το Κέμπριτζ, τρίτο το Imperial College του Λονδίνου, τέταρτο το Χάρβαρντ και πέμπτο της Οξφόρδης.
Ο πίνακας κατάταξης βασίζεται σε έξι δείκτες:
ακαδημαϊκή φήμη (40%),
φήμη εργοδότη (10%),
αναλογία πανεπιστημιακών φοιτητών (20%),
παραπομπές ανά πανεπιστήμιο (20%),
διεθνείς φοιτητές (5%) και
διεθνές πανεπιστήμιο (5%).
Ο υπεύθυνος ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ, σχολίασε ότι «τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με το σχέδιο "Αθηνά" αρχίζουν να φαίνονται στην κατάταξή μας. Ο χρόνος θα δείξει αν τα φετινά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα αποτελούν μία γνήσια και βιώσιμη βελτίωση ή ένα προσωρινό αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να χειριστούν την οικονομική κρίση».
Η Ελένη Μπώλου, μάρκετινγκ μάνατζερ της QS, συμπλήρωσε ότι «η επίδοση των (ελληνικών) πανεπιστημίων παραμένει πολύ δυναμική, αφού κατάφεραν να βελτιώσουν την καλή θέση που είχαν σχετικά με πέρσι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τέλεια, η επένδυση στην επιστήμη παραμένει ελάχιστη, όμως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν δυνατά, δείχνει ότι δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους».
Κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια, όπως της Οξφόρδης, το UCL, το Imperial College, το King's College, το Duke και πολλά άλλα, θα έλθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του «QS World Grad School Tour» για να βρουν αποφοίτους υψηλού επιπέδου, που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους για μεταπτυχιακά.
Συνολικά, πάνω από 40 πανεπιστήμια του κόσμου θα συμμετάσχουν στην «QS World Grad School», τη μεγαλύτερη έκθεση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υπευθύνους εγγραφών κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή στην εκδήλωση, στη διεύθυνση: topuniversities.com/events.
Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS χρησιμοποιείται ως δείκτης για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, από το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου