Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Με δηλώσεις του Δημητρίου στον «Ε.Κ.» η έναρξη της χρονιάς στη Θεολογική Σχολή


SXOLH ARXH 6
Η πομπή προς την Ακαδημαϊκή εκδήλωση στο Μαλώτειο Κέντρο
Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία εξεύρεσης του νέου προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης σε διαδοχή του π. Νικολάου Τριανταφύλλου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε με προθυμία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον «Εθνικό Κήρυκα», στο τέλος του Εσπερινού της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού το Σάββατο το βράδυ, κατά την οποία γιορτάζει η Σχολή τα ονομαστήριά της και γίνεται η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
SXOLH ARXH 1Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του «Ε.Κ.» αν θα υπάρξει αλλαγή στην προεδρία της Σχολής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι «θα υπάρξει» και διευκρίνισε ότι «ο π. Νικόλαος θα είναι και αυτόν τον χρόνο διότι δεν γίνεται αλλαγή χωρίς να προηγηθεί σχετική έρευνα από την επιτροπή».
Οταν ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη Σχολή, είπε πως «κάναμε μία ευλογημένη αρχή σήμερα, είχαμε μία ωραία συνεδρίαση με την εκτελεστική επιτροπή, είχαμε μία ειδική ακαδημαϊκή τελετή (convocation) σήμερα που δεν έχει γίνει άλλες χρονιές, με πορεία από το κεντρικό κτίριο στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί η χορωδία έψαλλε τροπάρια του Τιμίου Σταυρού και μίλησε ο π. Ευγένιος Πέντιουκ για τον Χριστό ως Νυμφίο. Εν συνεχεία έκλεισα εγώ την τελετή και στη συνέχεια είχαμε τον Εσπερινό με την ρασοφορία και τη σταυροφορία».
SXOLH ARXH 2Φέτος η εισακτέα τάξη της Θεολογικής Σχολής έχει 29 φοιτητές και του Ελληνικού Κολεγίου 27 και λογίζονται από τις μικρότερες των τελευταίων ετών. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αμφοτέρων των Σχολείων αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 190. Τα λειτουργικά έξοδα της Σχολής ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Τονίζεται ότι ο π. Νικόλαος Τριανταφύλλου συμπληρώνει 15 έτη στην προεδρία της Σχολής και απέρχεται από αυτή βασικά για λόγους υγείας, η οποία κλονίσθηκε με αφορμή ένα ατύχημα που είχε στις 23 Μαρτίου του 2013, το οποίο λίγο έλλειψε να ήταν μοιραίο ή να του προξενούσε μη αναστρέψιμη βλάβη στην υγεία του, ακόμη και να τον αφήσει παράλυτο.
Βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Οχάιο για να κάνει τρεις ομιλίες. Στεκόταν πάνω σε κυλιόμενη ανερχόμενη σκάλα στο αεροδρόμιο Λαγκουάρντια της Νέας Υόρκης κι είχε βάλει κάτω τη βαλίτσα του. Δεν υπήρχε κανείς πίσω του ούτε στο σκαλί μπροστά του, ωστόσο κάποια στιγμή είδε ψηλά στη σκάλα ένα σωματώδη άνδρα να χάνει την ισορροπία του και να αρχίζει να πέφτει. Πέφτοντας χτύπησε τον π. Τριανταφύλλου στο στήθος, τον έριξε κάτω και επί πλέον έπεσε αυτός και η βαλίτσα του επάνω του. Αρχισε να φωνάζει διότι η σκάλα εν τω μεταξύ βρισκόταν σε κίνηση και τελικά την σταμάτησαν. Σηκώθηκε, πήρε τη βαλίτσα του και έφυγε γιατί έπρεπε να προλάβει την πτήση για το Οχάιο καθότι σε λίγες ώρες είχε προγραμματιστεί να ομιλήσει.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ένας από τους πλέον επικρατέστερους υποψηφίους για την προεδρία της Σχολής είναι ο Πέρυ Χαμάλης από το Σικάγο. Ο κ. Χαμάλης είναι λαϊκός, τυγχάνει απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, είναι σήμερα μέλος της εφορίας της και διδάσκει στο North Central College του Ιλινόις.
SXOLH ARXH 5Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» και στο παρελθόν ένας εκ των ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος επιθυμεί την προεδρία της Σχολής είναι ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου Σάββας, πλην όμως κάτι τέτοιο προσκρούει στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, ο οποίος δεν θα επιθυμούσε τον Μητροπολίτη Σάββα να μπαινοβγαίνει στη Βοστώνη.
Στον Εσπερινό και στις τελετές έναρξης του ακαδημαϊκού έτους εκ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Αμερικής παρευρέθηκε μόνο ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής. Επίσης, παρόντες ήταν η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Βασίλης Καυκάς και ο αντιπρόεδρος της εφορίας Τόμας Λέλον, ενώ φέτος είχε περισσότερο κόσμο από τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Ο Αρχιεπίσκοπος παραδίνοντας το ράσο στους φοιτητές της Θεολογίας μίλησε για τον συμβολισμό του και το χαρακτήρισε «ιερό», ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μήνυμα και το νόημα του σταυρού σταθερότητας και ελπίδας «σ’ ένα κόσμο ανασφαλή στον οποίον όλα αλλάζουν και ρέουν».
Πηγή― Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου